SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 újévi fogadalom az egészséges szemért

Családinet [cikkei] - 2022-01-06
Egészségesebben táplálkozunk, többet mozgunk, leszokunk a dohányzásról. Alighanem legtöbben ilyen célkitűzést fogalmazunk meg magunkban az év első napjaiban. Viszont kevesen hozunk olyan elhatározásokat, amelyek segítenek megőrizni a szemünk egészségét. Pedig a látószervünk az egyik legféltettebb kincsünk, igyekezzünk hát ennek megfelelően gondoskodni róla! A Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa, Dr. Lendvai Zsanett összeszedett néhány egyszerű dolgot annak érdekében, hogy szemünk jó formában legyen. Íme, kilenc újévi fogadalom az egészséges szemekért.
9 újévi fogadalom az egészséges szemért

1. Digitális méregtelenítés

Ha a múlt évben kimaradt a digitális méregtelenítést, idén okvetlenül érdemes beiktatni a mindennapjainkba. Mivel a koronavírus-járvány miatt legtöbbünk megnövelte a képernyő előtt töltött időt, felszabadítóan képes hatni, ha több napra telefon-stopot kényszerítünk magunkra. Ezzel nemcsak rengeteg időt hagyunk arra, hogy más céljainkra összpontosítsunk, de még a szemünkkel is csodát tehetünk. A digitális detox csökkenti a szemszárazságot és felfrissíti a fáradt szemeket.
A képernyő előtt töltött időt az alábbiakkal minimalizálhatjuk:
 
Ne nyomkodjuk a telefonunkat az étkezőasztalnál: Az információéhség annyira begyűrűzött a mindennapjainkba, hogy sokan még a családi vacsora közben is a telefonunkat böngésszük, vagy épp az aktuális kedvenc sorozatunkat nézzük a televízióban. Ha ezek helyett inkább beszélgetnénk a szeretteinkkel, nem csupán minőségi időt tölthetnénk együtt, de még a szemünk egészségéért is sokat tehetnénk. Fél óra a kütyük bámulása nélkül máris sokat jelent a látószervünknek.

Lefekvés előtt olvassunk könyvet: Köztudott tény, hogy az okostelefonok által kibocsátott kék fény csökkentheti a melatonin szintet, és megszakíthatja az alvási ciklust. Lefekvés előtt ne a telefonunkat böngésszük, olvassunk inkább könyvet! Ez segíthet abban, hogy könnyebben aludjunk el és a szemünket sem terheli meg.

Iktassunk be rendszeresen szünetet, ha képernyő előtt dolgozunk: Ha a munkánk során órákat töltünk a számítógép monitorja előtt, szemünk tehermentesítése érdekében érdemes a 20-20-5 szabályt bevetni. Vagyis 20 percenként, kb. 20 másodpercig fókuszáljunk olyan tárgyra, ami legalább 5 méter távolságra található.

 

2. Étkezzünk egészségesen

Az ünnepi édesség-dömping után ideje egészségesebb falatokra váltani. A szemünk egészségének megőrzése érdekében fogyasszunk több gyümölcsöt és zöldséget. A béta-karotinban, luteinben, zeaxantinban, cinkben és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend megelőzheti a szembetegségekből eredő látásvesztést, beleértve az időskori makuladegenerációt. Növeljük a zöldségek, olajos halak és diófélék fogyasztását, egészítsük ki étrendünket a következő ételekkel:

  • Zöldségek: zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, mángold; narancs és más citrusfélék; sárgarépa, édesburgonya
  • Olajos halak: lazac, makréla, szardella, tonhal, szardínia, pisztráng, hering
  • Diófélék: mandula, dió, mogyoró, kesudió

egészséges ételek

 

3. Védjük a szemünket a napfénytől

Legyen szó nyárról vagy télről, fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy megvédjük szemünket és a szemkörnyéki bőrt a káros UV-sugárzástól. Jó, ha tudjuk, hogy még a hóról és jégről visszaverődő napfény is képes károkat okozni például a szaruhártyán.

 

4. Igyunk sok vizet

A kevés folyadékbevitel károsíthatja egészségünket, és hatással lehet a szemünk egészségére is. Ha naponta 1,5-2 liter vizet megiszunk, megelőzhetjük a szaruhártya kiszáradását. Ez különösen azok számára fontos, akik kontaktlencsét viselnek. A szemszárazságot jó minőségű, tartósítószer-mentes műkönny használatával is megelőzhetjük.

 

5. Csökkentsük a stresszt

A stressz csökkentésével is – amire bevethetjük akár a meditációt, akár a jógát – sokat tehetünk a szemünk egészségéért. Az éjszakai nyugodt, pihentető alvás ugyanilyen fontos, szintén remekül regenerálja a szervezetet.  

 

6. Ügyeljünk a kontaktlencse megfelelő használatára

A kontaktlencsék megfelelő tisztítása és tárolása segít megőrizni az egészséges látást. A lencsék hatékony tisztításának és tárolásának elmulasztása számos szemproblémát okozhat.

 

7. Fogyasszunk kevesebb koffeint

A napi egy-két csésze kávé fogyasztása nem jár komoly egészségügyi kockázattal, azonban ha túlzásba esünk, és egymás után öntjük magunkba a feketét, akkor ez negatívan hathat a szemünkre. A túl sok koffein növelheti a szemnyomást, csökkentheti a könnytermelést, és szemszárazsághoz vezethet. Ha nagy kávéfogyasztók vagyunk, iktassunk be koffeinmentes kávét, vagy próbáljunk néhány csészényit teával kiváltani.

 

8. Szokjunk le a dohányzásról

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségünkre. Nemcsak olyan súlyos betegségeket okozhat, mint a tüdőrák és a szívbetegség, de súlyosan károsítja a látást is. A dohányzás számos látásprobléma kockázatát növeli, beleértve a szürkehályogot, makuladegenerációt és a szemszárazságot. Ha dohányzunk, az új év remek lehetőség arra, hogy megpróbáljunk megszabadulni a káros szenvedélyünktől.

 

9. Menjünk el szemvizsgálatra

És végül, de nem utolsó sorban, ha nem emlékszünk mikor ellenőriztettük utoljára a szemünket, érdemes bejelentkezni egy átfogó szemészeti szűrővizsgálatra. Egy szemvizsgálat segít azonosítani azokat a problémákat, amelyek a jövőben veszélyeztethetik a látásunkat, és egyéb egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet, mint például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség.
 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja