SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tényleg megváltozik télen az anyagcserénk?

Családinet [cikkei] - 2022-01-10
Az ünnepek után sokan félve állnak a mérlegre - ha rá mernek állni egyáltalán - mivel ilyenkor akaratlanul is "felcsúszik" néhány - átlagosan fél - kiló, amitől aztán csak nehezen lehet megszabadulni. Ezt azonban nem írhatjuk kizárólag az ünnepi fogások számlájára, a téli hónapokban ugyanis más tényezők is állhatnak a hízás mögött. Vannak, akik a télen lelassult anyagcserét okolják, de vajon tényleg ez áll a háttérben? A Budai Egészségközpont belgyógyász, kardiológus szakorvosa, Dr. Menyhárt Orsolya elmondja a lehetséges indokokat.
Tényleg megváltozik télen az anyagcserénk?

„Anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak. Ilyenek az agy és a különböző belső szervek (pl. a tüdő, az emésztőrendszer, a máj, a bélrendszer) működésének fenntartásához és az önregenerálódáshoz kötődő folyamatok. Az alapanyagcseréhez felhasznált energia mennyiségét nem tudjuk befolyásolni. Gyorsabb az anyagcseréje azoknak, akik fiatalabbak, alacsonyabb a testzsír-százalékuk, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben. A naponta szükséges energia normális testtömeg index mellett 1800-2800 kalória között van, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától és kis mértékben az életvitelétől. Emellett bizonyos mértékig egyéb körülmények is befolyásolják, például a fényhiány vagy a hőmérséklet. Ez utóbbiak hatása azonban nem olyan mértékű, hogy az esetleges téli hízásért ezt okolhatnánk” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya.

Dr. Menyhárt Orsolya

Lehet gyorsítani az anyagcserét?

A felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban növelni az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Ez rövidebb és hosszabb távon is hatékony, hiszen a mozgás során a szervezet több energiát használ fel, közben pedig nő az izom tömege, ami a későbbiekben az ennek fenntartásához szükséges energia-felhasználást, az alapanyagcserét is kis mértékben növeli. Az anyagcserére jó hatással van a kiegyensúlyozott (sok zöldséget, gabonafélét, zsírszegény húst tartalmazó) étrend, és inkább a többszöri, de kisebb mennyiségű étkezés ajánlott. Ha ugyanis kimaradnak étkezések, arra a szervezet az anyagcsere lassításával, raktározással reagál. Valamelyest gyorsíthatja az anyagcserét a hűvösebb környezet is, hiszen a felhasznált energia egy része a test megfelelő hőmérsékleten tartására megy el. Az anyagcsere mértékének fokozását elősegíthetjük télen is, a szabadban, hűvös, tiszta levegőn tett sétákkal, mozgással. Az anyagcsere szabályozásában szerepe van a D-vitaminnak is, így ennek megfelelő beviteléről a fényhiányos téli hónapokban gondoskodni kell.

testmozgás télen

Miért hízunk télen?

A hízás, vagyis a zsír lerakódása, raktározása a szervezetben akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van, illetve, ha kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének. Télen mindkét hibát gyakrabban követjük el, hiszen a karácsonykor fogyasztott, hagyományosan kalóriadús ételek akár többszörösére növelhetik a napi kalóriabevitelünket. Másfelől a pihenés, a „bekuckózás”, a téli inaktív életmód is hozzásegít a plusz kilókhoz. Az ünnepi időszakban átlagosan fél kilót szedünk fel, ami azért különösen veszélyes, mert nem látványos, de maradandó, és az évek múlásával jelentős súlytöbbletté gyarapodhat.

A kalóriában gazdag ételek és a kevesebb mozgás mellett a téli fényhiány is hozzájárulhat a hízáshoz. Egyrészt, mert a napfény hiánya depresszióra, enerváltságra hajlamosít, amit szívesen „kezelünk” édességekkel, például a szerotonin hormon termelődését segítő csokoládéval. Másrészt, mert az UV-sugárzás hiánya D-vitamin-hiányhoz is vezethet, ami pedig elengedhetetlen az anyagcseréhez. A D-vitamint ezért télen érdemes mesterségesen, vitaminkészítmények formájában is pótolni, de a B6 vitamin, amivel gyakran kombinálják, növelheti az étvágyat. A rosszkedvet, enerváltságot pedig szabadban is végezhető, frissítő mozgásformákkal is elűzhetjük a csokoládé helyett.  Makacs hízás esetén érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciót, mivel alulműködés esetén lassul az anyagcsere.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja