SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogfehérítés az egész családnak: hány éves kortól javasolt?

Családinet [cikkei] - 2021-03-06
 [X]

Amellett, hogy a vakítóan fehér fogsor gyönyörű látvány, nem csekély hatása van a kedélyállapotunkra, az önbizalmunkra is. Akinek szép fehérek a fogai, sokkal szívesebben mosolyog, ezáltal pedig jó benyomást tesz a környezetre is. Bizonyított tény, hogy határozottabban, magabiztosabban tud fellépni, akinek tökéletes a fogsora. Éppen ezért érdemes odafigyelni a fogfehérítés kérdésére.
Fogfehérítés az egész családnak: hány éves kortól javasolt?

A család minden tagjának fontos olyan szokásokat elsajátítani, ami garantálja, hogy gyerekkortól kezdve a megfelelő szájhigiéniára kerüljön sor. A fogfehérítést és a fogak elszíneződésének megakadályozását már gyerekkortól érdemes gyakorolni. Amennyiben a család együtt, közös ügyként figyel a fogápolásra, észrevétlenül épülnek be a helyes szokások a mindennapokba.


Mitől színeződnek el a fogak?

Alapvetően két szempont van, amelyekből ki lehet indulni, ha a fogak elszíneződéséről beszélünk:

  •  a genetikai, örökletes okok
  •  a környezeti hatások, főként az étkezés, dohányzás

A genetikai szempontok ellen sajnos ma még nem lehet tenni. A szerencsésebbeket makulátlan fehérségű, romlásra nem túlságosan hajlamos fogakkal áldotta meg az ég, míg sajnos mások már kicsi koruktól kezde problémákba ütköznek e tekintetben.

Az elfogyasztott ételek helyes megválasztásával tudatosan is tehetünk azért, hogy kedvezzünk a fehérség illetve a legvilágosabb állapot megtartásának. Óvatosan kell bánni az intenzív színű ételekkel, ilyen például a cékla, a sárgarépa, vagy az italok közül a kávé és a tea, de a szénsavas üdítők is mind roppant kártékonyak. Meg kell említeni a dohányzást, mint fő károsító tényezőt.

Mivel a mindennapi egyéb szokások is sokat segíthetnek a fogak épségének és szépségének megtartásában, érdemes már kicsi kortól bevonni a gyerekeket a fogmosással kapcsolatos procedúrákba. Az apróságok általában örömmel utánozzák a felnőtteket, ezért ha jó példát látnak a fogápolást illetően, játszi könnyedséggel sajátítják el a szájhigiéniai szokásokat.


Házilag vagy fogorvosnál történjen a fogfehérítés?

Léteznek házi praktikák, trükkök, hogy otthoni környezetben, saját magunknak végezzük el a fogfehérítést. Több helyen olvasható a szódabikarbóna alkalmazása gyümölcsökkel együtt, például citrommal, eperrel, amely során a sav indít el fehérítő folyamatokat. Tudni kell azonban, hogy mindez ritkán áll elő olyan dózisban, hogy annak észrevehető hatása legyen. Ha ez mégis összejön, akkor a túl sok savra és a dörzsölés esetleges károsító hatására kell figyelni, ami árthat a fogzománcnak!
Házilag használható még a fehérítő fogsín, de ehhez is mindenképpen szükséges egy előzetes fogorvosi ellenőrzés és esetleges kezelés, hogy jó állapotban legyenek a fogak, mielőtt a módszert alkalmazni kezdi az érdeklődő.


Miként zajlik a professzionális fogfehérítés?

A fogfehérítés konkrét módszerétől függetlenül az első lépés mindig felkészíteni a fogakat a folyamatra. Egy professzionális fogkőleszedés elkerülhetetlen, hiszen csak a makulátlanul tiszta, egészséges fogat szabad fehéríteni. A rossz fogak kezelése, a fogszuvasodás felismerése, a tömések korrekciója mindenképpen ajánlatos, mielőtt a fogfehérítés elkezdődik. Csak akkor van értelme ugyanis a szép fogsornak, ha a fogak egészségesek is.

Noha a fogfehérítés alapvetően 18 éves korig nem igazán ajánlott, tudni kell, hogy elméletileg lehetséges, ezért konkrét esetekben érdemes a fogorvossal egyeztetni. Amíg azonban készen állnak a gyerkőcök fogai a fehérítésre, mindenképpen hasznos őket is hozzászoktatni a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekhez. Jó, ha mielőbb megszokják, hogy igényesnek kell lenni a fogápolással kapcsolatban, a szülői példamutatás pedig ebben is rendkívül fontos.


A legmodernebb fogfehérítési eljárások dióhéjban

 

LED lámpás fehérítés

Fogorvosi rendelőben, egy speciális LED lámpával kezelik a fogakat. Rendkívül hatásos, gyors, látványos eredmények érhetőek el a folyamat által. A fogakra alkalmazott speciális géleknek és a lámpának köszönhetően csodás eredmények tapasztalhatóak ezzel a fogfehérítéssel.


Otthoni sínes fehérítés

Egy egyedi, személyre szabott lenyomat készül a fogsorról, amelybe a fehérítő anyagot otthon kell adagolni. Ez többszöri, otthoni körülmények közti ismétlődő folyamat. Kényelmesebb, olcsóbb, viszont kisebb hatásfokkal működik, és több időt vesz igénybe. Az előzetes fogorvosi ellenőrzés ez esetben sem maradhat el.


Belső fogfehérítés

Mivel a gyökérkezelt fogaknál nem minden fogfehérítő módszer alkalmazható, speciális, úgynevezett belső fogfehérítési eljárásra van szükség, hogy egységesen szép legyen a mosoly. Pozitívum, hogy egyazon kezelés alkalmával elvégezhető a többi fehérítő eljárással.

Bármelyik fehérítési eljárás mellett döntsön is az ember, a kezelés után egy ideig mindenképpen érdemes visszafogattan bánni az erősen színező élelmiszerek fogyasztásával. Általában 3 napig tanácsos kerülni a koffein tartalmú italokat, a vörösbort, a bogyós gyümölcsöket, céklát. Ha erre nincsen mód, hasznos lehet vízzel kiöblíteni a szánkat étkezés után.

Összegezve a fogfehérítés kapcsán összegyűjtött tanulságokat, a mosoly fehérsége mindig több tényezőtől függ. Noha minden szempontra nem lehet felkészülni, okosan megtervezett mindennapi rutinnal és következetes családi szokásokkal rengeteget tehetünk a fogak hosszú távú szépségéért, fehérségéért.
A családi minták mindig meghatározóak a gyerekeknek, a szájhigiénával sincsen ez másként. Érdemes már egészen kicsi kortól hozzászoktatni a gyerekeket a fogápolás fontosságához, de később sem feledkezhetünk meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekről, a fogkő-eltávolításról vagy a  fogfehérítési kezelésekről.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja