SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szerdától oltják koronavírus ellen az 5-11 éveseket - mutatjuk, mit kell tudni, ha be akarod oltatni a gyermeked

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-12-10
December 15-én kezdődik az 5-11 év közötti korosztály koronavírus elleni oltása az oltópontokon, illetve a gyermek háziorvosoknál - mondta el Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban.
Ehhez 138 ezer adag vakcina érkezik a következő napokban az országba. Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én jelentette be, hogy engedélyezi az 5-11 éves korosztály oltását is a Pfizer gyermekvakcinájával.
Szerdától oltják koronavírus ellen az 5-11 éveseket - mutatjuk, mit kell tudni, ha be akarod oltatni a gyermeked

5-11 éves gyermekek oltása koronavírus ellen


Mikortól lehet regisztrálni?

Szerdától lehet regisztrálni az 5-11 éveseket a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Egyelőre még csak a regisztráció nyitott, időpontra még nem lehet jelentkezni. Az internetes időpontfoglalót azonban hamarosan megnyitják, de érdemes figyelni arra, hogy ott csak érvényes regisztrációval lehet majd foglalni.


Hogy lehet regisztrálni?

Fontos információ, hogy a szülők a gyerek adataival, és eddig a regisztrációnál még nem használt email címmel jegyezhetik be a rendszerbe a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni. Vagyis ha egy szülő már regisztrált az oltásra, új email címet kell csinálnia, ugyanazzal a címmel ugyanis nem működik a gyerekek regisztrációja.


Hol lesz az oltás?

Az oltás az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál fog történni. A második oltás a gyerekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes. A gyermekvakcinát igénylő házi gyermekorvosok is kapnak a vakcinaszállítmányból. A jövő héten érkező első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina lesz, ebből 69 ezer gyereket tudnak majd beoltani szerdától. A szállítmány másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcinák sorsa még bizonytalan.


Mire érdemes még figyelni?

A www.vakcinainfo.gov.hu honlapon érvényesen regisztrált gyermekről tájékoztatást fog kapni a TAJ-szám szerint illetékes házi gyermekorvos is. Ha a szülő szeretné gyermekét beoltatni, érdemes azt jelezni a gyermekorvosnak is, különösen akkor, ha azt szeretné, hogy ő oltsa be. Ugyanis egy ampullában 10 gyermek oltására elegendő vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően kell megszervezni, úgy, hogy egy felbontott ampullára 10 gyereket kell behívni a házi gyermekorvosoknak is.
 

Milyen okmányokra van szükség az oltáshoz?
 

  • a gyermek TAJ-kártyájára
  • a gyermek személyi igazolványára
  • a gyermek lakcímkártyájára
  • kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatra, amit hamarosan valószínűleg innen lehet majd letölteni
  • esetleg kinyomtatott visszaigazolásra az időpontfoglalásról

Indexkép: MTI/Mónus Márton

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja