SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együnk még több káposztát! Márton-naptól jöhetnek a hagyományos káposztás kedvencek

Családinet [cikkei] - 2021-11-15
Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel. Mi a közös bennük? A fantasztikus káposzta, a magyar konyha népszerű és egészséges alapanyaga. Az őszi téli időszak a káposztafélék igazi szezonja, Márton-naptól pedig beköszönt a hagyományos káposztás fogások ideje is. Az Európai Friss Csapat most nemcsak bemutatja a káposztafélék előnyös tulajdonságait, hanem néhány jó ötletet és receptet is ad a felhasználáshoz.
Együnk még több káposztát! Márton-naptól jöhetnek a hagyományos káposztás kedvencek

A káposztát már az ókori Görögországban és Rómában is ismerték és fogyasztották, igaz nem a manapság ismert formákban. Napjainkban a káposztafélék közül a fejes- és a vörös káposzta, a kínai kel, valamint a kelkáposzta a legnépszerűbbek. Számos jótékony hatásuk miatt a káposztafélék az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat, valamint fitokemikáliák közül antioxidáns hatású flavonoidokat és glükozinolátokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.

Káposztafélék

3+1 tipp az ellenállhatatlan káposztás fogásokhoz

Az egészségünkre gyakorolt számos pozitív hatásuk mellett a káposztafélék nagy előnye, hogy sokféleképpen, változatosan elkészíthetőek: leves, főétel, köret is készülhet belőlük, vagy akár desszert is, például gondoljunk a káposztás rétesre. Káposztás tészta, kelkáposzta-főzelék, székelykáposzta, rakott kel, frankfurti leves vagy épp paradicsomos káposzta – mind olyan ételek, amelyek gyakran kerülnek a családok asztalára, és alapanyagukat a káposztafélék adják.

    1. Tipp: a káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert az íze nagyon jól passzol hozzá, és még az emésztést is segíti!

A káposztákat a fogyókúrázók is nagyon jól ismerik, hiszen alacsony kalóriatartalmuk miatt bátran fogyaszthatják. A káposztaleves egy közismert diétás módszer alapja is. A savanyúkáposzta nemcsak a diétázók számára tökéletes választás, magas vitamintartalma miatt mindenkinek megéri rendszeresen fogyasztani belőle, savanyúságként, köretként egyaránt.

    2. Tipp: egyszerűen elkészíthető, egészséges köretet lehet készíteni savanyúkáposztából, ha enyhén olajozott, esetleg zsírozott tepsiben megsütjük. Fontos, hogy sózni nem szabad!

Ahogyan a legtöbb zöldség esetében, úgy a káposztaféléknél is igaz, hogy egészségmegőrző hatásuk érdekében javasolt nyersen is fogyasztani őket. Hogyan lehet a káposztát nyersen enni? Hát salátaként! A káposztasaláta a húsételek mellé akár önálló köretként, akár savanyúságként is nagyszerű.

Káposzta-saláta

    3. Tipp: ha a káposztasalátát nem szívesen eszik a gyerekek, érdemes kipróbálni a majonézes változatot, akár egy kis joghurttal könnyítve. Sőt, a színekkel is fel lehet dobni ezt a káposztasaláta fajtát: a fejes káposzta kombinálható vörös káposztával és sárgarépával is. Ez az egészséges finomság grill ételek, vagy akár hamburger mellé is kínálható.

A gyerekek nagy része általában nincs oda a káposztákért, de mindenképpen érdemes próbálkozni, és apró cseleket is be lehet vetni. Például a kelkáposzta-főzelékből ki kell venni néhány kocka krumplit, félretenni, majd a főzeléket összeturmixolni, és a végén visszatenni a burgonyakockákat. Készíthetünk a káposztából krémleveseket is, amelyeket pirított mandulával, tökmaggal megszórva tálalhatunk.

    4. Tipp: a gyerekeknek kínált ételeket érdemes kreatívan, játékosan elkészíteni, a színekkel játszva, mindenképp figyelve a látványra, a tálalásra!

Novemberben kezdődik a hagyományos káposztás ételek időszaka, amikor a megszokott káposztás fogások mellé jönnek a kicsit nehezebb őszies, télies ételek. A Márton-napi liba menü például elképzelhetetlen a különböző káposztás köretek nélkül: párolt káposzta, savanyúkáposzta, káposztás krumpli. Karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves, és az egész szezonban elérhető a disznótoros lilakáposztával.

Ha valaki azonban mégis egy könnyebb, egészségesebb káposztás fogásra vágyna, próbálja ki az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili receptjét, a rakott kelkáposztát bulgurral. Az Európai Friss Csapat program nemcsak a káposztafélék, hanem minden zöldség és gyümölcs fogyasztását szeretné növelni, hogy a magyar lakosság elérje a WHO által ajánlott napi minimum 400 grammot, ami nagyon fontos lenne az egészségmegőrzés és a tudatos táplálkozás szempontjából. További zöldséges, gyümölcsös receptek megtalálhatók a program honlapján (https://frutti-veggi.hu/).

Rakott kelkáposzta bulgurral

Rakott kelkáposzta bulgurral
6 adag (1 tepsi)

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 80 dkg sovány darálthús
  • 30 dkg bulgur (szárazon)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint
  • 20 dkg tejföl (12%)
  • 15 dkg natúr joghurt

A nyers kelkáposztát leveleire szedjük, és sós vízben 10-15 percig főzzük. Felaprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megdinszteljük. A vöröshagymához hozzáadjuk a darálthúst, a fűszerekkel ízesítjük, és készre pároljuk. Eközben a bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni (körülbelül 6 dl), ha már majdnem teljesen puha, ugyanúgy, mintha rizst készítenénk, lefedjük és hagyjuk fedő alatt párolódni még egy kicsit.

Ha elkészültek az alapanyagok, akkor kiolajozunk egy tepsit, és a lecsepegtetett kelkáposztából rakjuk bele az első réteget. Ha nagyon vastag a kelkáposzta torzsája, kivághatjuk belőle. A következő réteg a bulgur lesz. A megfőtt bulgur felét a káposztára terítjük.

Végül a darálthús következik, szintén felezzük meg az elkészült adagot. A húsréteget megkenjük a tejföl-joghurt keverékével – így sokat tudunk észrevétlenül „spórolni” a zsírtartalmon –, majd kezdjük elölről a rétegeket, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A sort a káposztalevéllel zárjuk, és a tetejét még egyszer kenjük meg a joghurtos tejföllel.

Ezután sütőbe rakjuk, és körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg el nem kezd pirulni a teteje.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja