SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A koronavírus elleni oltás meglepő mellékhatása: ilyen menstruációs zavarokra kell felkészülni

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-27
Szokatlan tünetekről számolt be számos nő, aki megkapta a Covid-oltást: sokaknak felborult a menstruációs ciklusuk vagy kimaradt a menstruációjuk, akad azonban olyan is, aki a megszokottnál jóval hosszabb ideig menstruált az oltások felvétele után.
A koronavírus elleni oltás meglepő mellékhatása: ilyen menstruációs zavarokra kell felkészülni

Menstruációs zavarokat okozhat a Covid-19 elleni védőoltás?

A közösségi médián kérnek egymástól tanácsot a nők

A közösségi oldalakon több olyan posztot is találhatunk, ahol az oltás mellékhatásaira panaszkodnak, ezekben pedig többen is megemlítik a menstruációval kapcsolatos zavarokat. Nőgyógyászati csoportokban is felmerült már a téma, egy hölgy például ezt a kérdést tette fel:

„Sziasztok. Március óta nem menstruálok. Mindkét oltást megkaptam. Alhasi fájdalmam gyakran van. Ma voltam nőgyógyásznál, minden rendben volt a hüvelyi ultrahangon, elküldött hormonlaborra. Valaki esetleg jár hasonló cipőben? Mennyi idő alatt rendeződött a ciklus?”

A kérdésére nagyon sokan válaszoltak, és egészen különböző dolgokról számoltak be.

„Oltás után 2 és fél hónapig nem menstruáltam, majd enyhén, de megjött, kicsit elhúzódott. Azóta megint meg kellett volna jönnie, de semmi… Alhasi fájdalmak rendszeresek.”

„Én a Szputnyikot kaptam és 3 hónapig nem menstruáltam, a 4. hónapban jött meg.”

„Február, Astra, azóta nincs menzeszem…”

Voltak, akik épp az ellenkezőjéről számoltak be:

„Pfizert kaptam. Az első oltás után másnap megjött és 16 napig volt meg. 3 hétre rá kaptam az oltást. A második oltás után szintén megjött rá pár napra, szóval gyakorlatilag kevesebb, mint egy hét szünet volt a két menstruációm között.”

„Nekem pont az ellenkezője, 15. napja menstruálok.”

„15-20 napokat menstruálok 2-3 nap szünettel.”

Az oltás tehát sok nőnek felborította a menstruációs ciklusát, ám ez teljesen különböző módokon jelentkezhet, akár a havi vérzés elmaradásával, akár a szokatlanul hosszú, elnyúló menstruációval. Vannak nők, akiknél csak pecsételő vérzés jelentkezett, másoknál azonban rendkívül erős, bő vérzés, fájdalmas hasi görcsökkel. A problémáról világszerte számolnak be a nők, és az orvosok már kutatják a cikluszavarok okát.
 

Az orvosok kutatják az okát, de van, aki szerint csak a stressz okozza a menstruációs problémákat

A problémával az elsők között kezdett el foglalkozni Dr. Kate Clancy, aki Twitteren osztotta meg a tapasztalatait arról, hogy a menstruációja az oltás felvétele után 1-2 nappal hamarabb jött meg, és nagyon erős a vérzése. Másoktól is hallott már hasonló panaszt, ezért megkért mindenkit, hogy osszák meg vele a tapasztalataikat.

A posztra rengeteg visszajelzés érkezett, voltak, akik szintén erős vérzéstől szenvedtek, volt, akinek teljesen más időben kezdődött a menstruációja, mint ahogy várta (még fogamzásgátló mellett is), és volt, aki azt írta, több mint három hete vérzik. A sok visszajelzést látva dr. Clancy gyűjteni kezdte a beszámolókat, hogy tudományos igénnyel feldolgozza az eseteket, eddig azonban nem járt sikerrel, ugyanis nem sikerült tudományos összefüggést találnia a menstruáció zavarai és a Covid elleni oltások között.

Más orvosok, mint például dr. Heather Bartos szerint a menstruációs zavaroknak nincs köze az oltás összetevőihez, sokkal inkább a pandémia és az oltás által keletkezett stressz okozza őket.

A 444-nek nyilatkozó dr. Antritter Zsófia, szülész-nőgyógyász szakorvos szerint „ennek semmilyen jelentősége nincsen, mert ahogy némelyik antibiotikum, így ezek a gyógyszerek is csak egyszeri alkalommal befolyásolják a ciklust.”


Ilyen hatással lehet a koronavírus a nők ciklusára

Kínában már arról is végeztek kutatásokat, hogy milyen hatással van maga a koronavírus a nők ciklusára. Dr. Anar Yukhayev nőgyógyász a Todaynek úgy nyilatkozott, „vannak tanulmányok, amelyek szerint a koronavírus bejut az emberei sejtekbe, így a vesébe, a méhbe, de akár a méhlepénybe is”.

A kínai kutatásban 200 nőt vizsgáltak, akik közt voltak olyanok is, akik már átestek a koronavíruson. A kutatásban részt vett nők 20-25 százaléka tapasztalt szabálytalanságokat a menstruációjában. Dr. Yukhayev szerint lehetséges, hogy nem is a vírus, hanem a miatta létrejött antitestek vagy gyulladásos reakciók okozzák a zavarokat.

A Todaynek nyilatkozott még Dr. Gloria Bachmann is, aki szerint „az ösztrogén is hatással van a koronavírusra, tehát van valamilyen kapcsolat, ami megváltoztathatja a ciklust”.

A menstruációs zavarok okát tehát még a szakértők sem tudják pontosan, az azonban biztos, hogy a probléma fennáll, és egyre több nőnél jelentkezik. Megoldást még nem találtak, így annak, aki még az oltások felvétele előtt áll, fel kell készülnie arra, hogy a ciklusa egy darabig talán nem a megszokott módon fog jelentkezni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja