SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nyár veszélyes a májra? - Ezt fogyaszd, hogy csökkentsd a kockázatot!

Családinet [cikkei] - 2021-07-19
Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és ennek veszélyes következményei lehetnek nemcsak a felszaladó kilók miatt, de májunk állapotára nézve is. Egy friss kutatás eredményei szerencsére azt mutatják, hogy van egy mindenki számára elérhető ital, ami némileg ellensúlyozhatja a májat károsító hatásokat.
A nyár veszélyes a májra? - Ezt fogyaszd, hogy csökkentsd a kockázatot!

A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban, a méregtelenítésben, illetve egyes vegyületek szintetizálásában és tárolásában. A máj állítja elő a koleszterint, tisztítja meg a beérkező vért, számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A-, D- és B12-vitaminokat raktároz, és a toxikus anyagok lebontásában is elsődleges szerepet játszik.

Létfontosságú szervünk viszonylag jól bírja a fokozott terhelést is, de érdemes vigyáznunk rá, mert súlyos következményekkel járhat, ha a májunk kapacitása végéhez közeledik. A krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát növelheti többek között például az elhízás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a hepatitis-B és -C vírusfertőzés. Így, ha a mértéktelen evés-ivás, a nem megfelelő higiéniai körülmények, a megszokottnál intenzívebb szórakozás, bulizás tartósan jelen vannak az életünkben, akkor annak májunk láthatja a kárát.

A BMC Public Health című orvosi folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány* szerint van egy évezredek óta kedvelt ital, melynek rendszeres fogyasztása azonban csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát. A tanulmány szerzői több mint tíz éven át követték félmillió ember egészségi állapotát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok körében, akik napi 3-4 csészényi kávét fogyasztottak, csökkent a krónikus májbetegség előfordulása, és kevesebben hunytak el májbetegség következtében.

Az összes résztvevő 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávézóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, közel 20 százalékkal alacsonyabb a krónikus vagy zsírmájbetegség kialakulásának, és 49 százalékkal a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata.

A közlemény azt is kiemeli, hogy a kávé előnyös, májvédő hatásai bármilyen típusú kávé rendszeres fogyasztása esetében kimutathatók. Jó hír ez azoknak, akik kedvelik és rendszerint fogyasztják akár a frissen főzött, akár az instant, akár a magunkkal vihető, aludobozos jegeskávét, koffeines vagy koffeinmentes változatban egyaránt!

Egy féktelen időszak után természetesen nem az a megoldás, ha mértéktelenül döntjük magunkba a kávét vagy a belőle készült italokat. Valamint itt is fontos a mértékletesség, azaz, hogy a napi 5 csészényi mennyiséget ne lépjük át. De jó tudni, hogy a nyári kilengések hatásait kicsit kompenzálni tudjuk a világ egyik legkedveltebb italával!

* https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja