SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kávéfogyasztástól összemehet a nők melle

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-08
Svéd kutatók figyeltek fel arra, hogy a túlzott kávéfogyasztás hatással lehet a mellméretre - mégpedig úgy, hogy csökkenhet. A kutatás vezetője azt is vizsgálta, hogy a nagyobb mellű nők jobban ki vannak-e téve a mellrák kockázatának, illetve hogy aki több kávét iszik, az hajlamosabb-e a mellrákra.
A kávéfogyasztástól összemehet a nők melle

Napi 3 csésze kávé mellett is kisebb lehet a nők kosármérete

Svéd kutatók arra jöttek rá, hogy napi három csésze kávé elfogyasztása mellett a nők mellei összezsugorodhatnak. Közel 300 nőt kérdeztek meg mellméretükről és arról, hogy hány csésze kávét ittak meg egy átlagos napon.

A kutatók szerint napi három csésze elég volt ahhoz, hogy a nők melle összemenjen, ráadásul ez a kockázat minden elfogyasztott csészével nőtt.

A kutatók szerint egyértelmű, hogy a kávéivás és a kisebb mellek között összefüggés van. 

"A kávéfogyasztás jelentős hatással lehet a mell méretére" - nyilatkozta Helena Jernstroem, a svédországi Lundi Egyetem kísérleti onkológiai oktatója.

Hozzátette, hogy nem kell rögtön kétségbeesnie senkinek, aki kávézik, hiszen a mellek nem zsugorodnak össze egyik napról a másikra. Kisebbek lesznek idővel, de a mellek nem fognak csak úgy eltűnni.
 

Akik naponta 3 bögrével isznak, azoknál csökkenhet a mellrák kialakulásának kockázata

A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy a rendszeres koffeinfogyasztás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát, ugyanis a kávé hatással lehet a női nemi hormonokra. 

A tudósok megállapították, hogy a kávéban található egyes anyagok megváltoztathatják a nők anyagcseréjét, így a különböző ösztrogének jobb helyzetbe kerülnek, ezáltal pedig csökken a potenciális kockázat. A szakemberek azt is hozzátették, hogy azok a nők, akik nagyobb mellmérettel rendelkeznek és több emlőmirigyük van, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.


Oktatóvideó az önvizsgálatról

Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos betegsége. Magyarországon minden nyolcadik nő szembesül ezzel a betegséggel, de a jó hír az, hogy korai stádiumban felismerve jól gyógyítható. A Semmelweis Egyetem oktatóvideójából mindenki könnyen megtanulhatja az önvizsgálat menetét. 

A mell önvizsgálatának rutinnak kell lennie, melyet a ciklus ötödik és hetedik napja között célszerű elvégezni.

Az oktatóvideóban lépésről lépésre mutatják be, hogyan kell átvizsgálni a melleket és a hónaljakat, de arról is szót ejtenek, hogy milyen árulkodó jelekre kell különösen figyelni.
 


 

Mit tegyünk, ha szoptatás alatt vagy bármikor mellproblémát észlelünk?

Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót és Dr. Vereczkey Attila orvosigazgatót kérdeztük.

Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadó véleménye:


Mikor keressünk fel orvost?
 

  • Ha a mellünkben csomót észlelünk, ami szoptatások után is megmarad. Ultrahang segítségével lehet pontosan diagnosztizálni, hogy mi állhat a háttérben.
  • Ha gyógyszereket szedünk szopatás alatt, akkor is orvossal, gyógyszerésszel érdemes konzultálni. Nagyon sok gyógyszer szedhető a szoptatás alatt, az esetek számottevő többségében nincs szükség a szoptatás befejezésére, sem a felfüggesztésére.
  • Hetekig nem múló mellgyulladásnál, ami nem gyógyul vagy rosszabbodik, érdemes háziorvosnak, nőgyógyásznak megmutatni.
  • Ha bármilyen olyan bőrelváltozás van a mellünkön, mellbimbón, amit eddig nem észleltünk.

Vereczkey Attila nőgyógyász, orvosigazgató véleménye:
 

”Mindenképp javasoljuk orvoshoz fordulni:
 

  • ha az eddig tapintott elváltozás jellegében változás jön létre, az elváltozás nőni kezd, fájdalmassá válik, ha a mellbimbóban váladékozás jelenik meg, különösen, ha véres.
  • ha a mell formája, színe megváltozik, ha a mellen bőrelváltozások jelennek meg, ha az emlőbimbó formája, alakja megváltozik, valamint akkor is, ha a mellen vörös területet láthatunk.
  • Különösen fontos a hónalji terület áttapintása is, ha itt keményebb, fájdalmas csomót tapintunk, még a legkisebb gyanú esetén is javasolt szakemberhez fordulni.

Amennyiben további vizsgálatokra van szükség, akkor szóba jöhet a mammográfia, ultrahang, és a célzott biopszia elvégzése.”

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja