SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kell a gyereknek napszemüveg? - A mintás, divatos napszemüvegekkel nem árt vigyázni: nem biztos, hogy UV szűrősek!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-06-08
Színes, divatos, apa és anya is hordja. De vajon szüksége van-e rá a gyereknek? És ha igen, akkor milyenre? A rövid válasz az, hogy ha nem védjük gyermekünk szemét a káros sugaraktól, akkor később komoly betegségek is kialakulhatnak nála, a kötőhártya gyulladástól kezdve a rákig. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a mesefigurás, divatos, olcsó napszemüvegek nem biztos, hogy UV szűrősek is. Ilyenkor pedig a sötét lencse miatt gyerekünk szeme még nagyobb mértékben engedi be a káros sugarakat. Vagyis egy rossz választással akár nagyobb bajt is okozhatunk, mintha egyáltalán nem lenne rajtunk napszemüveg. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni még!
Kell a gyereknek napszemüveg? - A mintás, divatos napszemüvegekkel nem árt vigyázni: nem biztos, hogy UV szűrősek!

Az UV sugárzás hatása összeadódik

Az UV sugárzás az utóbbi években rendkívül felerősödött. Ez annak köszönhető, hogy az ózonréteg vékonyabbá vált, ráadásul lyukak is keletkeztek rajta. A bőrünk védelméről nagyon sokat hallunk, a szemünkről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig érdemes odafigyelni ennek védelmére felnőtt- és gyerekkorban egyaránt.

Dr. Simon Katalin szemorvos szerint a gyerekek az UV sugárzás legnagyobb részét 17-18 éves korukig kapják meg.

Fotó: Pam Simon képe a Pixabay-en

”Az UV sugárzás hatása összeadódik a szervezetben, így a szemünkben is. Olyan betegségek kialakulásában játszik szerepet, mint az éleslátás romlása, a kötőhártya gyulladás, a kúszóhártya, a szürkehályog, a száraz szem, vagy akár a rosszindulatú daganat, ami melanoma is lehet.”

A szemorvos azt mondja, hogy ezek a betegségek mind kialakulhatnak gyerekeknél is.

”Amikor kivörösödik a szeme és égő érzése van a gyereknek, akkor ilyenkor valójában a könnyfilm réteg bomlik meg, amit az erős napsugárzás is okozhat.”

Kell-e a napszemüveg?

kislány napszemüvegbenFotó: Katie E fotója a Pexels oldaláról

A felnőttek azért hordanak napszemüveget, mert az UV sugárzás komolyan károsíthatja a szemüket. Szakorvosok azt ajánlják, hogy legalább 400-as szűrővel rendelkező napszemüveget hordjunk.

De mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, az ő szemük még a felnőtteknél is érzékenyebb, hiszen nagyobb pupillájuk van és az UV sugárzást is kevésbé tudják kiszűrni. Dr. Simon Katalin szemorvos ezért a gyerekeknek is javasolja a napszemüveget.

Így védd babád és totyogód szemét!

baba napszemüvegben

Fotó: Genevieve Lemay képe a Pixabay-en

Bár ajánlott a napszemüveg, a kisebb gyerekek még nem biztos, hogy elviselik magukon, ezért a szakértő az alábbi megoldásokat javasolja:

  • adjunk rá széles karimájú kalapot vagy napellenzős sapkát,
  • használjunk UV szűrős napernyővel felszerelt babakocsit,
  • a lehető legtöbbet próbáljuk meg árnyékban tartani a gyermeket, 11 és 16 óra között egyáltalán ne menjen napra,
  • próbáljuk meg hozzászoktatni a napszemüveg viseléséhez, viccelődjünk vele, hagyjuk, hogy próbálgassa, játsszon vele,
  • végül pedig, bármennyire is furcsán hangzik, a szemhéjra is érdemes naptejet kenni, hiszen ott is leéghet a gyerek, vagy ha adott esetben napszemüveg van rajta, még a napszemüveg mögé is bejuthatnak az UV sugarak, onnan pedig a szembe.
     

Ezekre figyelj napszemüveg vásárláskor!

baba napszemüvegben

Fotó: eokateri képe a Pixabay-en

UV szűrő

Bár nagyon vonzóak lehetnek a mintás, divatos napszemüvegek, amiket fillérekért megvehetünk a sarki boltban, ezek nem biztos, hogy megfelelő UV szűrővel rendelkeznek. A szemorvos azt javasolja, hogy csakis olyan napszemüveget válasszunk, amin szerepel, hogy UV 400-on szűr, vagyis rajta van az UV 400 felirat.

”Ma már be lehet menni bármilyen optikába és meg lehet nézetni az éppen nálunk lévő napszemüveg UV szűrő képességét. Vagyis le tudják ellenőrizni, hogy UV 400-on hogy szűr.”


Üveglencsét ne!

Egy másik fontos szempont pedig, hogy gyerekeknek üveglencsés napszemüveget semmiképp ne válasszunk, ugyanis nagyon balesetveszélyes. Érdemes továbbá figyelni arra is, hogy ütésálló legyen, és jól illeszkedjen a fejére.

Vonjuk be a választásba!

Ha hagyjuk, hogy ő döntse el, hogy milyen színű vagy mintájú szemüveget szeretne, akkor nagyobb az esély rá, hogy később szívesen fogja hordani.

Így tanítsd meg a napszemüveg viselésére

kisfiú napszemüvegben

Fotó: Niek Verlaan képe a Pixabay-en

Mutassunk jó példát

Dr. Simon Katalin szemorvos szerint a szülői minta nagyon sokat segít. Vagyis ha gyerekünk azt látja, hogy körülötte mindenki hord napszemüveget, akkor később ezt le fogja utánozni.

Magyarázzuk el, mit fog látni

Fel kell készíteni a gyereket arra, hogy mindent sötétben fog látni, ami egy kisgyerek esetében meglepő és újdonság lehet.

Indexkép: Michal Fošenbauer képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja