SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákellenes Világnap - Ne halogass, cselekedj!

Családinet [cikkei] - 2021-02-04
Február 4-én, a Rákellenes Világnapon a szűrésre, illetve a rák korai felismerésének jelentőségére hívja fel a figyelmet az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai szolgáltatóként.
Rákellenes Világnap - Ne halogass, cselekedj!

Február 4-e a Rákellenes Világnap, 21 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a betegség elleni világméretű összefogás dokumentumát az első rákellenes világkongresszuson. Ez az egészségügyi probléma hazánk lakosságát is jelentősen érinti, hiszen minden negyedik magyar rákban hal meg.1 A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint több, mint 50.000 férfit és ugyanennyi nőt diagnosztizálnak átlagosan évente valamilyen rosszindulatú daganatos betegséggel. Előbbiek körében a bőrrák és a tüdőrák előfordulása, míg a nőknél a mellrák és szintén a bőrrák a leggyakoribb. Az onkológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül, és a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az időben felismert rákos megbetegedések jó eséllyel kezelhetők.

A daganatos betegségek korai felismerésében és később a kezelés során is a képalkotó diagnosztika kulcsszerepet játszik. A különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok tulajdonképpen végig kísérik a rákos betegséggel küzdők életét. Többnyire mammográfia, CT vagy MR vizsgálaton, esetleg ultrahangon, röntgenen fedezik fel először a betegséget, majd annak szövettani igazolása után a terápiát is a képalkotó eredmények alapján határozzák meg az onkológusok. Sikeres gyógyulás után a betegek utánkövetése és időközönkénti ellenőrzése is többnyire CT vagy MR vizsgálatokkal történik. „Az Affidea képalkotó diagnosztikai központjaiban, mind a kórházi, mind a privát központokban nagy számban végzünk CT, illetve MR vizsgálatot daganatos betegség gyanúja vagy igazolt daganatos betegség esetén. Amikor daganatos betegségek gyanúja merül fel, a néhány napon belül elvégzett és leletezett képalkotó vizsgálat a kulcsa a megfelelő kezelés mihamarabbi megkezdésének.” – fejtette ki Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

A kutatási adatok szerint a legelső stádiumban lévő, korán felismert rákbetegek 90%-a túléli az elkövetkező 10 évet, míg ez az arány a például a 4-ik stádiumban lévő páciensek között már csupán 5%-os. A rák kezdetekor diagnosztizált páciensek gyógyulási esélye pedig háromszorosa a késői stádiumban felfedezett betegekéhez képest.2 Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb esteben a rosszindulatú daganatos sejtek egy lokális helyen szaporodnak kezdetben, és még nem érintenek más szerveket, nem szóródnak szét a szervezetben, nem jutnak be a nyirok- vagy vérrendszerbe, így sokkal hatékonyabban kezelhetők. „Sajnos az emberek többsége fél a képalkotó vizsgálatoktól, illetve az ott kiderülő eredményektől, holott ma már a modern technika segítségével igen korán felismerhetők a daganatos elváltozások. Korai stádiumban pedig a rákos megbetegedések jó eséllyel kezelhetők. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra és tünet esetén forduljon azonnal orvoshoz. Bár a járvány most kiemelten leterheli az egészségügyet és visszaszorult a fókusz a szűrésekről, az Affidea képalkotó diagnosztikai központok továbbra is teljes nyitvatartással, megfelelő járványügyi óvintézkedések mellett fogadják a pácienseket. A rák nem vár a járvány végéig, nem szabad hónapokig halogatni a szükséges szűréseket vagy vizsgálatokat.” – hangsúlyozta Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai vállalatként fontos szerepet vállal a rák-felismerés terén is.  Évente több mint 150 ezer CT és több mint 80 ezer MR vizsgálatot végeztek, amelyek jó része segítette a daganatos betegségek felfedezését. Az Affidea Magyarország intézményeiben található hazánk egyik legmodernebb képalkotó eszközparkja: kezdve a CT, MR berendezésektől, az ultrahangon és a mammográfián keresztül egészen az endoszkópos eszközökig. Az rákdiagnózis felállításához leggyakrabban használt CT vizsgálatokat illetően az Affidea hazánkban egyedülálló módon ötcsillagos sugárvédelmi minősítéssel rendelkezik, 2013 óta fejleszti ezt a protokollt, amellyel 25-60%-kal csökkentette a CT-vizsgálatok sugárterhelését.

Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, évente több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végez. Az Affidea Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 7 millió pácienst lát el.

1 https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html
2 https://www.theguardian.com/society/2015/aug/10/cancer-survival-rates-higher-early-diagnosis

Nyitókép: Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja