SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sok múlik rajtunk a rák elleni küzdelemben - április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap

Családinet [cikkei] - 2021-04-09
Az 1993 óta minden évben megtartott Nemzeti Rákellenes Nap egyik fő célja, hogy erősítse a felelősségérzetet az emberekben és tudatosítsa mindenkiben, hogy sokat tehetünk a rákkal kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében.
Sok múlik rajtunk a rák elleni küzdelemben - április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap

A daganatos betegségek elleni küzdelemben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a tájékoztató tevékenységek, amelyek arról adnak – szó szerint – létfontosságú információkat, hogy mit tehetünk mi magunk is a rák elleni küzdelemben. A minden évben április 10-én megtartott Nemzeti Rákellenes Nap fő céljai között szintén ez szerepel: ötleteket, útmutatókat adni az embereknek ahhoz, hogy minél eredményesebben vegyék fel a harcot a daganatos betegségek ellen megelőzéssel, korai felismeréssel és – ha már diagnosztizálták – a terápiák alkalmazásakor.

 

Európai Rákellenes Kódex

A daganatos betegségek közül a tüdőrák előfordulása a leggyakoribb (2020-ban világviszonylatban a diagnosztizált rákos esetek 11,6%-a volt tüdőrák1), és tekintve, hogy a tüdőrákos halálesetek mintegy 80%-a a dohányzásra vezethető vissza, kézenfekvő, hogy a dohányzás visszaszorításával tehetünk a legtöbbet a rák kialakulása ellen. A WHO szakosodott intézménye, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség által megalkotott Európai Rákellenes Kódex2 12 pontba szedi a rák kockázatcsökkentésének módjait, melyek közül az első két helyen a dohányzás visszaszorítására tett javaslatok szerepelnek. A kutatók és más szakemberek által összeállított és rendszeresen aktualizált javaslatok között helyet kapott a saját magunkért és a másokért érzett felelősség hangsúlyozása is – ez utóbbi arra hívja fel a figyelmet, hogy az otthoni és munkahelyi környezetben óvni kell a nem dohányzókat a passzív dohányzás veszélyeitől.

 

A nikotin okozta függőség a kábítószerekéhez hasonlítható

A nikotin igen erős függőséget okozhat, a függőség mértéke az erős kábítószerekéhez (kokain, heroin) hasonlítható. Aki már maga is próbált leszokni, vagy próbálta a cigaretta elhagyására bírni hozzátartozóját vagy ismerősét, jól tudja, hogy milyen nehéz a nikotinfüggőség ellen harcolni. De azt is tudjuk, hogy a leszokás nem lehetetlen feladat, sok-sok jó példa van rá, ezért sohasem veszti értelmét a leszokás melletti érvelés. A dohányzással kacérkodó, magukat még csak kocadohányosoknak tartó fiatalok esetében pedig egészen hatékony is lehet a füstölés ártalmainak tudatosítása.

Ezek közül is kiemelendő, hogy a dohányzás nemcsak a távoli jövőben esetlegesen tüdőrák formájában okoz károkat. Minden dohányos tud érvelni azzal, hogy egy ismerőse vagy rokona rendszeresen dohányzott, és 85 éves koráig élt. A dohányzásnak azonban rövid távú káros hatásai is vannak: így például kevesebb oxigénhez jutnak a szerveink, emiatt fáradékonyabbak lehetünk, és az agyi tevékenységünkre is hátrányosan hat a füstölés. Ugyancsak rövid távon romolhat a szaglás és az ízlelés is. Ezek a hatások komoly hátrányt jelenthetnek a fizikai és a szellemi aktivitásban, de általánosságban is rontják az életminőséget. A felsorolt rövid távú hatások ráadásul kifejezetten nagy eséllyel jelentkeznek, és minden bizonnyal azok életét is megkeserítik, akik a dohányzás mellett hosszú életkort értek meg.

 

Leszokás után rögtön jelentkeznek az előnyök

Ugyanakkor a leszokásnak is vannak rövid távon jelentkező előnyös hatásai. A cigaretta elhagyása után már két héttel javul a vérkeringés, javul a légzés, a többletenergia javítja a fizikai és a szellemi teljesítőképességet is. Az utolsó cigaretta elszívása után 48 órával már jelentősen javul az íz- és szagérzékelés, valamint kellemesebb lesz a lehelet, ami magabiztosságot eredményez a társasági életben. Az oxigénellátottság javulása erősíti az immunrendszert, így csökken a szezonális betegségek – megfázás, influenza – kialakulásának az esélye.

A leszokás eredményességét segíthetik az interneten könnyedén megtalálható kalkulátorok, amelyek az egyébként láthatatlan előnyöket vizuálisan is szemléltetik. Ezek a kalkulátorok akár napról napra is mutatják, hogy a leszokással miként javulnak az életminőségünket meghatározó mutatók, vagy azt – és ez sem utolsó szempont –, hogy mennyit spóroltunk azzal, hogy nem költünk cigarettára.

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrés fontosságát

A rák elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme a rendszeres szűrés. Ahogy fejlődnek a terápiák, úgy nő a korai felismerés jelentősége is. A kezdeti fázisban felismert daganatos betegségek lényegesen nagyobb arányban gyógyíthatók, mint a későbbi stádiumban diagnosztizáltak. A tüdőrák esetében különösen nagy jelentősége van a rendszeres szűrésnek, mivel a tüdőrák kezdeti szakaszában nem feltétlenül jár tünetekkel. A szűrővizsgálatok ugyanakkor a rákot megelőző állapot kimutatására is alkalmasak lehetnek.

Ha veszélyeztetett csoportba tartozunk, vegyük igénybe a szűrővizsgálatot! A korai felismerés és a személyre szabott kezelés mielőbbi elkezdése növeli a daganatos megbetegedések túlélésének esélyét: a műtétek, a modern kezelések és gyógyszerek jelentősen javíthatják a beteg életkilátásait.

1. https://www.chestnet.org/News/CHEST-News/2020/07/World-Lung-Cancer-Day-2020-Fact-Sheet
2. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/hu/a-kodexrol

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja