SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

"Férfi intim daganatok" - Nem a szűrés, hanem a betegség rémisztő!

Családinet [cikkei] - 2021-01-13
Fájdalommentes szűrővizsgálat és - korai diagnózis esetén - komoly gyógyulási esélyek. Ezek az urológiai daganatok ismérvei, a férfiak mégis gyakran csak későn mennek orvoshoz.
"Férfi intim daganatok" - Nem a szűrés, hanem a betegség rémisztő!
A férfi urológiai problémák közé sorolható daganatos megbetegedések sajnos igen nagy szeletet hasítanak ki az összes rákos megbetegedésen belül. A Nemzeti Rákregiszter elérhető legfrissebb (2017-es) adatai szerint az összes diagnosztizált férfi rákbeteg közül minden tizedik rosszindulatú prosztata-, míg minden huszadik szintén rosszindulatú húgyhólyag daganatban szenvedett. Bár a hererák a teljes lakosság körében kevésbé gyakori (1-2 %), ha a negyven év alatti korosztályt tekintjük, akkor már azt kell mondanunk, hogy ez a betegség viszi a prímet: 18 és 35 év között a hererák a leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés volt 2017-ben, a férfiak körében. 
 
A fenti számok jól mutatják, hogy az urológiai daganatok valóban komoly nagyságrendet képviselnek, és komolyan hozzájárulnak az összhalálozáshoz is, holott az időben diagnosztizált betegségek jó eséllyel gyógyíthatók lennének. Sajnos azonban gyakori a „struccpolitika” és a betegek még tünetek esetén is húzzák-halasztják az orvos felkeresését. Vannak, akik már csak az egyértelmű problémák jelentkezésekor keresnek fel egy urológiai szakrendelést, ami többnyire késői diagnózist jelent. „Mindhárom urológiai rákbetegség esetében egyértelműen kijelenthető, hogy a korai diagnózis sokszorosára növeli a gyógyulás esélyeit, ám az is világos, hogy ezt csak a rendszeres, megelőző jellegű szűrővizsgálat teszi lehetővé” – nyilatkozta Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfi Egészségközpont szakmai igazgatója. Ahhoz, hogy megértsük a fenti kijelentést, egy kicsit jobban meg kell ismernünk a három kórkép tüneteit és lefolyását. 
 
Magát a diagnózist tekintve a hererák a legkönnyebben felismerhető, hiszen ebben az esetben a here bizonytalan megnagyobbodása, konzisztenciájának változása, ritkán kellemetlen diszkomfort érzések észlelhetők. Bár a daganatos here műtéti eltávolításával, a modern kemo- és sugárterápia elvégzésével a betegek jó eséllyel meggyógyulnak, a késői diagnózissal az áttétek kialakulását kockáztatja a páciens melyek kezelése hosszútávon okozhat problémákat. Valamint kérdés, milyen állapotban van az ellenoldali here, hiszen ha az is valamilyen bántalmat szenved, az már kihathat a nemzőképességre is. Ez utóbbi pedig fontos szempont, lévén, a hererák többnyire a fiatal férfiakat támadja meg, akik jórészt még gyermekvállalás előtt állnak. A rendszeres szűrővizsgálatok megkezdése így már 18 éves kor felett javasolt. 
 
Még fontosabb a rendszeres a szűrés idősebb korban (50 év felett), amikor gyakoribbá válik a prosztata- és húgyhólyag rák. Ezek a betegségek eleinte semmilyen tünettel nem járnak. A kezdeti, tünetmentes időszak után pedig olyan problémák jelentkeznek, amelyek más kórképekkel is összekeverhetők. Különösen igaz ez a prosztata daganatra, mely a már említett korai stádiumban teljesen tünetmentes, míg később több, banális, jó indulatú kórképek tüneteit tudja mutatni. „Mivel mindkét rákfajta esetében döntő fontosságú, hogy a daganat kijut-e az adott szervből vagy azon belül „elkapható”, a késlekedés megsokszorozza a lehetséges problémák számát. Nem érdemes arra várni, hogy a gond magától megoldódik!” – vélekedett Dr. Merth Gábor.   
 
Ezeknek a kórképeknek az esetében az igazi biztonságot a rendszeres szűrővizsgálat jelenti, hiszen ilyenkor van a legnagyobb esély a korai stádiumban való felismerésre. Ezek a szűrővizsgálatok csupán minimális kellemetlenséggel járnak, különösen, ha azt a későn diagnosztizált betegség kezeléséhez viszonyítjuk! Ahogyan fentebb már említettük a hererák rendszeres szűrését érdemes 18 évesen megkezdeni. A hólyag- és prosztatarák esetében 45 év felett javasolt az évenkénti, kétévente történő szűrés, míg, ha előfordult a családban ilyen megbetegedés, akkor akár már 40. életévtől javasolt.
 
Indexkép: Photo by Drew Hays on Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja