SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kérjünk influenza ellen oltást a gyerekeknek vagy ne? Hét kérdésre, az orvos válaszol...

Vincze Vivien [cikkei] - 2020-12-18
Minden évben vannak, akik beadják az influenza elleni oltást a gyerekeknek és vannak, akik nem. Gyermekeinket a mostani, koronavírussal terhelt időszakban különösen féltjük! Az óvodások, iskolások általában enyhe panaszokkal vagy akár teljesen tünetmentesen esnek át a koronavíruson, de nagyon ritkán megtörténhet, hogy súlyos betegség lesz a fertőzésből.
Kérjünk influenza ellen oltást a gyerekeknek vagy ne? Hét kérdésre, az orvos válaszol...

A koronavírus és az influenza tünetei ráadásul nagyon hasonlóak, még egy orvosnak is nehéz megkülönböztetni a két vírust egymástól. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy melyik betegséggel van dolgunk! Erre lehet jó megoldás az influenza elleni oltás, amivel kizárhatjuk a lehetőségek közül az egyik kórokozót. Hogy tényleg így van-e? Nem okozhat-e problémát ez az oltóanyag? Ezekre és más kérdésekre Dr. Póta György, házi gyermekorvos válaszol.

 

Fontos, hogy idén megkapják a gyerekek az influenza elleni oltást?

Az erős vírusfertőzések, mint például az influenza, az immunrendszert nagyon igénybe veszik, általában legyengítik az ellenállóképességet a szervezetben. Köztudott, hogy egy lezajlott influenza után, mindig sokkal több fertőzést kapnak el a gyerekek. Ráadásul ebben az évben, tartva attól, hogy a koronavírus és a szezonális influenza egyidőben lesz jelen és esetleg egyszerre támadja meg a gyerekek szervezetét, ez minden bizonnyal sokkal súlyosabb lefolyású lesz, mintha külön-külön fertőzné meg őket a vírus. Mindez annak ellenére feltételezhető, hogy a koronavírus szerencsére és általában, nem veszi túlzottan igénybe a gyerekek szervezetét, de a két kórokozó együtt sokkal erőteljesebben jelentkezhet. Mindkettő légúti tüneteket okozhat, mindkettőnek tüdőgyulladás a legsúlyosabb szövődménye, ugyanazokat a szerveket érintik, ezért gondoljuk azt, hogy jó és fontos megelőzés ebben az esetben, ha az enyhébben fertőző influenza ellen védekezünk, ami ellen ráadásul van védőoltás.

 

Mi történik akkor, ha úgy kap egy gyermek influenza elleni oltást, ha éppen tünetmentes, de koronavírussal fertőzött?

Ha valaki tünetmentes hordozó, az azt jelenti, hogy nem beteg. Ha nem beteg, akkor az oltóanyag sem okoz nála semmi gondot. Ilyen esetben az influenza elleni oltás annyira nem tudja legyengíteni az ellenállóképességét, hogy kitörjön rajta a koronavírus, hiszen ahhoz betegség kell. Ha beteg lenne az egyik vírustól, akkor nyilvánvaló, hogy a másik bajt csinálna. Ha valaki teljesen tünetmentes, akkor hordozóként, nála nem hatalmasodott el a koronavírus, így nagy valószínűséggel a szervezetében nem csinál semmi bajt.

 

Sokaknál felmerülő félelem, hogy ha megkapja gyermekük az influenza elleni vakcinát, akkor az oltóanyag legyengíti a szervezetet és esetleg pont így, ebben az időszakban lesz nagyobb esély arra, hogy elkapja a koronavírust. Valós veszély ez?


Az oltás soha nem gyengíti le ennyire az immunrendszert. Olyan elő szokott fordulni, hogy oltások után előjön kisebb fertőzés a gyerekekből, erősebb tünetekkel jelentkezik valami náluk, ez nem tagadható. De ez az állapot, nem olyan mértékű, hogy utat nyisson a szervezetben egy újabb kórokozónak.

 

Van-e olyan meglévő betegség, ami kizárja, hogy beoltassuk a gyerekünket?

Nincs. Ha súlyos beteg egy gyermek, annál inkább adassuk be neki az influenza elleni vakcinát! A gyerekek 99%-ban, nem az influenzába halnak bele. A rizikócsoportos gyerekeket azért oltjuk influenza ellen, mert a vírus legyengítve a szervezetet, az alapbetegség egyensúlyát annyira felboríthatja, hogy abból nagyobb baj lehet. Különösen veszélyeztetettek a vese-, a szív- és a cukorbetegek. Őket nem a teljes influenzavírust tartalmazó, hanem a hasított vakcinával kell beoltani, amiben nincs legyengített kórokozó. Mivel az immunrendszerük gyenge, nem szabad olyan oltást alkalmazni náluk, ami jobban igénybe veszi a védekezőrendszerüket. Viszont mindenképpen jó, ha oltást kapnak, mert ha elkapják az influenzát, a súlyos állapotuk, még súlyosabbá válik!

 

Meddig érdemes beadatni az oltást? Vagyis mikor csúszunk ki abból az időszakból, amikor már nem biztos, hogy kialakul a védettség?

Mivel általában egyik évben sem tudjuk pontosan, hogy mikor érkezik meg az influenza hozzánk, nem érdemes húzni az időt, a megjelenése előtt legalább 2-3 héttel érdemes beadni a vakcinát. Január első feléig, jó lenne, ha mindenki megkapná az oltást, utána már nem biztos, hogy van értelme.

 

Önnél még van vakcina? Tud oltani influenza ellen?

Mi már „eloltottunk” mindent, amit csak lehetett, jelenleg nincs több vakcinánk. A következő oltóanyagra, amit várunk, már vannak jelentkezők, de nem alakult ki egyelőre hosszú várólista.

 

Végül mit tanácsol a szülőknek az influenza elleni oltással kapcsolatban?

Mivel ez az év a koronavírusról szól, és ez a betegség a középkorúaknak és az idősebbeknek különösen veszélyes lehet, ezért őket mindenképpen érdemes védeni! A fiatalokat is érdemes, csak ők még lehet együtt sem halnak bele a kettőbe, de persze ez is csak fikció, mert biztosat nem tudhatunk sajnos, ezért természetesen rájuk is vigyáznunk kell! Most ennek az egyik használható módja, az influenza elleni oltás.

Fotó: Gustavo Fring-től a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja