SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Az N-acetil-cisztein, mint az új koronavírus betegség lehetséges kezelésének új módszere

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2020-12-07
A koronavírus (COVID-19) járvány napjaink legfontosabb világ-egészségügyi problémájává vált.  2020. március 30-ig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 638 146 megerősített esetről és 30 039 halálesetről számolt be, és ezek a számok minden nap nőnek és milliós nagyságrendűekké váltak a második hullám alatt. Mivel senki sem tudja megbecsülni ennek a járványnak a progresszióját, a társadalmi elhatárolódást, az önszigetelést és a védelmet erősen ajánlják a vírus terjedésének megállítására világszerte.
Az N-acetil-cisztein, mint az új koronavírus betegség lehetséges kezelésének új módszere

A COVID-19 egy burkolt és egyszálú RNS béta-koronavírus, amely nagyon hasonlít a súlyos akut respirációs szindróma koronavírushoz (SARS-CoV) / SARS és a közel-keleti respirációs szindróma koronavírushoz (MERS-CoV) / MERS. Különösen veszélyeztetettek az idősek és azok, akik krónikus betegségekben szenvednek, beleértve a cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot és a krónikus légzőszervi betegségeket. Úgy tűnik, hogy ezeknek az embereknek nagyobb a kockázata, hogy meghalnak a COVID-19 miatt. A jelenlegi legfontosabb leküzdendő probléma a COVID‐19 epidemiológiai jellemzőinek megismerése, hogy megakadályozzuk a járványveszélyt, valamint annak megértése, hogy az egyes emberek számára miért  halálosak ezek a vírusok.


Vissza-visszatérő kérdés, hogy miért az idősek és krónikus betegségekben szenvedős egyének tartoznak a legesendőbb csoportba?

Kiderült ugyanis az is, hogy az idős lakosság és a krónikus betegségben szenvedők COVID-19 halálozása mellett a COVID-19 által végzett halálozás 0,9% -ának nem volt megerősített krónikus állapota. 


Akkor mi lehet az ok?

Az egyik egészségi állapot, amely növelheti a COVID-19 fertőzöttek halálozási kockázatát, a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) enzimhiány, amely világszerte a leggyakoribb enzimhiány, több mint 400 millió embert érint és különféle betegségeket okoz. Wu és mtsai. számoltak be arról, hogy a G6PD-hiányos sejtek magasabb arányban fertőződtek meg a humán koronavírus (HCoV) 229E-vel a normál sejtekhez képest.  A G6PD-hiány szerepe a vírusos megbetegedésekben az oxidatív stressz anyagcseréjében játszott potenciális szerepéből adódhat.  Korábbi tanulmányok megerősítették, hogy a vírusfertőzés a reaktív oxigén gyökök (ROS termelését indukálja). Mivel a G6PD-hiány a vörösvérsejtek károsodásához vezet, amely az elégtelen oxigénszállítás következtében hemolízist és szövetkárosodást eredményez, ezért a COVID-19 növelheti a G6PD-hiányos betegek halálozási kockázatát. Ezen okból is javasolják az N-acetil-ciszteint (NAC), mint lehetséges kezelést, megelőzőt és / vagy adjuvánst a SARS-CoV-2 ellen.


A NAC több fő hatása van (1. ábra)

 

  • NAC mukolitikus, nyákoldó hatást mutat szabad szulfhidril-csoportjának köszönhetően, amely csökkenti a diszulfidkötéseket a térhálósított nyákglikoproteinek mátrixában, ezáltal csökkentve a nyálka viszkozitását
  • NAC erős antioxidáns, közvetlen hatással bizonyos oxidáló gyökökre, mivel a cisztein elődjeként működik (ami szükséges a glutation szintéziséhez), és képes helyreállítani a tiolkészleteket, amelyek viszont szabályozzák a redox állapotot.
  • A citokin-vihar szindróma és a reaktív oxigén gyökök (ROS) termelése által létrehozott oxidatív stressz környezetet a NAC antioxidáns hatása csillapíthatja. 
  • Kimutatták, hogy a NAC helyreállítja a vérlemezkék GSH-tartalékait (egérmodell-ben), ami viszont megakadályozhatja a metil-glicoxal történő fehérje-glikozilzációját, ami a cukorbetegek számára különösen  kóros folyamat. 
  • COVID-19 klinikai megnyilvánulások súlyossága összefüggésbe hozható a csökkent GSH-szinttel és az ennek következtében megnövekedett ROS-termeléssel. A súlyos COVID-19 esetek ezért valószínűleg alacsonyabb GSH-szintet, magasabb ROS-szintet és nagyobb redox státuszt (ROS / GSH arány) mutatnak, mint az enyhébb esetek.

A NAC komplex hatása a sejtek oxidatív stressz folyamataira
1.ábra. A NAC komplex hatása a sejtek oxidatív stressz folyamataira (vázlat)

Ezek az  irodalmi adatok azért is voltak  számomra érdekesek és fontosabbak, mert egyetemista koromban már részletesen foglalkoztam a cisztein  szabad gyököket megfogó, gyulladás gátló szerepével és ebből írtam doktori téziseimet (Z Nagy, P Kovács, C Balázs, F Hernádi: Preirradiation acid-soluble sulfhydryl level-changes in the cultures of Escherichia coli strain 15T- in the presence of cysteine. Biochem Pharmacol  1968 Jun;17(6):861-6.  doi: 10.1016/0006-2952(68)90344-4.). Tekintettel ennek a járványnak az óriási egészségügyi kockázatára, számos gyógyszert alkalmaztak klinikai bizonyítékokkal. Az NAC (szájon át,  iv. vagy inhalációs) adjuváns kezelésként történő kezelését enyhe – súlyos COVID-19 tünetek esetén érdemes költséghatékony klinikai stratégiának tekinteni. Jelenleg vannak olyan klinikai vizsgálatok, amelyek értékelik a NAC lehetséges alkalmazását a COVID-19 ellen; például a „A porlasztott heparin-N-acetilcisztein hatékonysága és biztonságossága COVID-19 betegeknél a tüdőfunkció javulásának HOPE értékelésével” című klinikai vizsgálat célja a porlasztott NAC és a heparin hatékonyságának meghatározása.  Egy másik nemrégiben készült tanulmány: „Az N-acetilcisztein vizsgálata COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeknél”, egy klinikai vizsgálat, amelynek célja számszerűsíteni: a klinikai javulás miatt sikeresen extubált és / vagy a kritikus gondozási egységből áthelyezett betegek számát; és a klinikai javulás miatt elbocsátott betegek száma. A betegek NAC iv. 600 mmg / nap a COVID-19 által előírt egyéb kezelések mellett jelentősen javultak és a lélegeztető gépről  hamarább levehetők voltak.

Metabolic NAC
2. ábra.

A NAC (600 mg / nap)(2. ábra) orális beadása megelőző kezelés lehet, különösen azoknál, akik ismételten ki vannak téve lehetséges SARS-CoV-2 hordozóknak (pl. egészségügyi dolgozók). Ez az alkalmazás különösen sürgős lehet, mivel az egyéni védőeszközök használata ellenére az egészségügyi dolgozók az USA-ban, Olaszországban, Kínában, Mexikóban stb. Megfertőződtek kórházi betegek gondozása közben. Más munkavállalók, akik munkaköri követelményeik miatt nem tudnak otthon dolgozni és / vagy biztosítják az önszigetelést, szintén részesülhetnek a NAC-ből.  Ha ezt eredményesnek találják, ez utóbbi felhasználás hozzájárulhat az exponenciális fertőzési görbe simításához több országban. Az alkalmazás validálásához egyértelműen további klinikai vizsgálatokra van szükség. A készítmény előnye, hogy nálunk is hozzáférhető és nem drága.

Ezek alapján NAC lehetséges szernek bizonyulhat mind a fertőzés megelőzésében, mind a kezelésben egyaránt. 

Indexkép: PIRO4D képe a Pixabay -en.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Miért nehezebb ma anyának lenni, mint régen?

Miért nehezebb ma anyának lenni, mint régen?

Kétszer annyi időt töltünk a gyerekeinkkel most, mint régen. Háztartási gépek vesznek minket körül, rendelhetünk ételt főzés helyett, mégis néha úgy érezzük, hogy három is kevés lenne belőlünk. Mit csináltak másképp a nagymamáink, amikor pikk-pakk felneveltek három gyereket? Miért nehezebb ma anyának lenni?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
Mit tegyünk, ha rákiabáltunk a gyerekünkre és ezért lelkiismeret furdalásunk van?

Mit tegyünk, ha rákiabáltunk a gyerekünkre és ezért lelkiismeret furdalásunk van?

Senki sem úgy tervezi a gyereknevelést, hogy "kiabálós lesz". Aztán valahogy néha mégis így alakul. Mert feszültek vagyunk, mert csődöt mondanak a módszereink. Aztán utólag mindig megbánjuk, hogy rákiabáltunk a gyerekünkre. Ráadásul ez egy ördögi körhöz is vezethet: egy idő után ugyanis már egy bizonyos hangerő alatt talán egyáltalán nem is fog figyelni arra, amit kérünk tőle.
A szerkesztő ajánlja