A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zavar a szemét a természetben? 7 pont, amit tehetsz ellene

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-04
Az Érdnyugat egyesület gyűjtötte össze azokat a lépéseket, amit mindannyian megtehetünk, hogy ne legyen tele minden kirándulóhelyünk, természetvédelmi területünk hulladékkal. Nem csak Érden, hanem az egész országban érvényesek ezek a szabályok!
Zavar a szemét a természetben? 7 pont, amit tehetsz ellene

Zavar a szemét?

Ha a szomszédod az, max a költözés segíthet, de ha a zöldben szédobált hulladék szúrja a szemed, akkor mutatjuk máris, mit lehet tenni:

 1. A leghatékonyabb: Kommandót szervezni és összeszedni. A területileg illetékes képviselőt megkérni, hogy intézzel el a szállítást, és figyelni az illegális lerakókat.
   
 2. Tetten érni: Ha látod, hogy valaki ördög, és pakol, azonnal jegyezd fel a rendszámot, fotózz, videózz, illetve szólj rá, ha az erőviszonyok megengedik. Utána rendőrségi bejelentést lehet tenni. Ne hidd, hogy ez hiábavaló lenne! A szabályszegőket általában megbüntetik, noha a tételek lehetnének sokkal magasabbak! 
   
 3. Bejelenteni a gócpontokat a https://hulladekvadasz.hu/ oldalon, illetve a https://hulladekradar.hu/ oldalon. Mindkét oldalnak minden telefonra (IOS és Android) van applikációjuk, amivel ez pár gombnyomás. Ezt most érdemes letölteni a telefonodra, hogyha kell, ne kelljen keresgélned! 
   
 4. Csatlakozni a tavaszi és őszi nagy hulladékszedéshez, és erre - (például a cikk széles körű megosztásával) - másokat is rávenni. Aki egyszer szemetet szed, utána kevésbé fog szemetelni.
   
 5. Tanítsd a gyerekeket! Ne ordítva, ne alpárian, hanem kedvesen. Magyarázz. Ezerszer. A gyerek egyszer felnőtt lesz - nála kell elkezdeni! Ha látod, hogy szemetelt, kérd meg szépen, hogy szedje össze.
   
 6. Gyűjts szelektíven és csökknetsd a hulladékfelhasználásodat. (Víztisztítóval, szódagéppel, piaci vásárlással, termelői áruk beszerzésével, hulladékmentes csomagolású termékek vásárlásával)
   
 7.  Oszd meg ezt a hét pontot, hogy minél többen tudják, hogy mit lehet csinálni.

( ... és nekem nyolc, hogy ha szemtelőt látsz és félre nézel, de értsd meg: a Föld az édesanyád, mindennel ellát amire szükséged van, és ha szemétből építesz neki sírt, az a te felelősséged is.)

- A képen látható ékszerek szemétből készültek - az újrafelhasználás menő! 

Olvasd el ezt a cikkünket is, ha érdekel, miért olyan fontos a természet műanyagmentesítése:

Mikroműanyagok: úgy ártasz a kisbabádnak, hogy nem is tudsz róla?

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja