SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi ajándék ötletek az újrahasznosítás jegyében

Viktória Tóth-Szántó [cikkei] - 2020-12-17
Miért is ne kerülhetne a fa alá néhány olyan ajándék is, amit az újrahasznosítás jegyében készítettünk. Vonjuk bele a gyerekeket is a munkálatokba és legyen ez egy közös program.
Karácsonyi ajándék ötletek az újrahasznosítás jegyében

Karácsonykor, mikor amúgyis hajlamosak vagyunk a túlzott vásárlásra, nem árt picit az újrahasznosításra is energiát fektetni. Számos dolog van az otthonunkban, amit felhasználhatunk, hogy valami új és szép készüljön belőle.

Gyertyaöntés

Nem kell minden évben új gyertyákat venni a karácsonyi asztalra, sőt akkor sem, ha ajándékba szeretnénk valakinek adni. Minden háztartásban számtalan maradék gyertya található előző évből, amiket felolvasztva újra felhasználhatunk.

Ha nincs a gyertyaöntéshez szükséges felszerelésünk, akkor se kell megijedni: 

A maradék gyertyákat olvasszuk meg egy kiüresedett konzervdobozban. Ha több színűek, akkor keverhetünk új színt vagy rétegezhetjük őket öntésnél.

Ha nincs öntőformánk, az se baj, használjuk fel a teáscsésze készlet utolsó ép darabját vagy bármilyen üveget, amibe nem pattan szét a forró viasztól.

Illatosítsunk illóolajjal a még forró viaszt, végül díszítsük masnival, fenyőággal vagy fahéj rúddal.


Szappankészítés

Hasonlóan a gyertyához, a maradék szappanokat is gyűjtsük inkább össze. Lereszelve a darabokat már könnyedén felolvaszthatjuk és vegyíthetjük őket. 

Szappanöntésnél szintén jól jönnek az öntőformák, de az se baj ha nincs. Ebben az esetben önthetjük a szappant például szilikon muffin sütőformába, amiből kihülés után könnyedén eltávolíthatjuk.

Díszítésként szórhatunk rá virágszirmokat vagy fűszereket.

 

Újságból csomagolópapír

Az otthon összegyűlt újságokat is remekül felhasználhatunk a karácsonyi készülődés során. Legegyszerűbb mód az újrahasznosításra, ha csomagolásra használjuk el őket. 

Ezekhez a natur csomagolásokhoz felhasználhatjuk még a lehámozott narancshéjakat is, amikből süteményforma kinyomóval nyomhatunk formákat és hagyományos szalag helyett egy natúr kötözővel köthetjük a csomagokra.

 

Gömbdíszek átalakítása

Sokan vagyunk úgy, hogy évről évre más színű díszekkel képzeljük el a karácsonyfánkat. Ehhez nem kell minden évben új díszeket felhalmozni, elég egy kis átalakítás.

Az akril festékek remekül fednek így egy szivacs vagy széles sörtéjű ecset segítségével pillanatok alatt festhetjük egy új színre a megunt díszeket.

Nem kell egy egyszerű színváltásnál megállni, amíg nedves a festék, szórjuk be csillámporral vagy ragasszunk rá gyöngyöket.

Gyönyörű végeredményt kapunk akkor is, ha decoupage technikával (szalvétatechnika) viszünk fel mutatós mintát a gömbökre.

 

Mécsestartó befőttesüvegből

A legtöbb háztartásban rengeteg befőttesüveg gyűlik össze akár pár hónap alatt is. Ezeket se érdemes kidobálni.

Aki kedvet érez, főzhet lekvárt, ami ajándéknak is kiváló, de a hagyományostól eltérő módon is felhasználhatjuk.

Ahhoz, hogy egy mutatós mécsestartó készüljön egy befőttes üvegből, távolítsuk el róla a címkét, majd kenjük be a külsejét átlátszóra száradó ragasztóval, majd hempergessük meg sóban vagy cukorban. Ha ebbe helyezünk egy illatos mécsest, csillogó dísze lehet a lakásnak.

Díszítsük az üveg nyakát madzaggal és fenyőággal, így akár ajándékként is megállja a helyét.

Fotó: zapCulture-től a pixabay.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja