SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Daganatos betegek 18 pontja a koronavírus ellen

Családinet [cikkei] - 2020-03-26
Az idősebbek, a súlyos krónikus betegséggel élők (tüdőbetegek, cukorbetegek, szívbetegek) mellett a daganatos betegek, a daganatellenes kezelésben részesülő páciensek is fokozott kockázatnak vannak kitéve a koronavírus járvány miatt.
Daganatos betegek 18 pontja a koronavírus ellen

Mivel se védőoltás, se speciális gyógyszer nem áll rendelkezésre a koronavírus ellen, a daganatos betegek számára sincsenek különleges szabályok. Ám mivel a daganatos betegek – különösen a daganatellenes kezelések időszakában – fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek, ezért nagyon fontos minden óvintézkedést komolyan venni és betartani. Mivel egy szövődményeket okozó fertőzés a daganatellenes kezeléseket is meggátolhatja, az egyetlen lehetséges teendő a fertőzésveszély kockázatának csökkentése!

  1. Maradjon otthon!
  2. Ne fogadjon vendégeket! A koronavírus-fertőzöttek akár két hétig is egészségesnek tűnhetnek vagy csak enyhe tünetekre panaszkodnak – viszont a vírus a betegek egy részénél súlyos-életveszélyes állapotot okoz.
  3. Kérje meg szomszédját, ismerősét, hozzátartozóját, hogy segítsenek a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában!
  4. Csak feltétlenül halaszthatatlan ügyben mozduljon ki otthonról, amennyire lehetséges, kerülje a tömegközlekedést és kevésbé forgalmas időszakban induljon el. A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved.
  5. Érdeklődjön kezelőorvosánál, illetve az Önt kezelő intézménynél, hogy kontrollvizsgálata, soron következő daganatellenes kezelése a megszokott rend szerint zajlik-e vagy halasztható?
  6. Ha vényköteles gyógyszerre van szüksége, azt orvosa személyes találkozás nélkül is felírhatja, regisztrálhatja az elektronikus rendszerbe, majd a gyógyszert az Ön TAJ számával bárki, bármelyik patikában kiválthatja.
  7.  Ha kimozdul otthonról, ne nyúljon a szeméhez, az arcához, a szájához, az orrához!
  8.  Papír zsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen, majd dobja ki a zsebkendőt!
  9.  Minél kevesebb tárgyat fogjon meg járműveken, üzletekben, a kórházban (kilincsek, kapaszkodók, korlátok, készpénz, pinkód beütésére alkalmas billentyűk a boltban vagy bankjegykiadó automatánál).
  10. Legyen Önnél kézfertőtlenítő és használja rendszeresen!
  11. Az otthonán kívül használt tárgyakat (mobiltelefon, pénztárca, szemüveg) is fertőtlenítse, ez igaz a még kézmosás előtt megfogott otthoni kilincsekre, kapcsolókra is.
  12. Mossa meg a megvásárolt zöldségeket-gyümölcsöket! Csak zacskóval vagy fogóval fogja meg a boltban a zsemlét, kiflit, kenyeret, még jobb, ha csomagolt pékárut vásárol.
  13. Amilyen gyakran lehet, mosson kezet, a kézmosás jól felhabosított szappannal történjen és legalább 30 másodpercig tartson!
  14. Szellőztessen gyakran, töltsön időt a friss levegőn, de kerüljön minden csoportosulást!
  15. Nemcsak a koronavírus-fertőzést, hanem minden más fertőzést is fokozottan kerülni kell! Daganatellenes kezelések idején kiemelt fertőzési forrás lehet a szájüreg is, ezért a rendszeres fogmosás mellett antibakteriális hatású szájvizes öblítés is napjában több alkalommal javasolható.
  16. Egyes daganatellenes kezelések fokozzák a fertőzésveszélyt: olvassa el itt, hogyan előzhető meg, ismerhető fel és kezelhető a fertőzésveszélyt fokozó neutropénia!
  17. Akinek környezetében koronavírus-gyanús esetet regisztráltak, illetve önmagán a koronavírus tüneteit észleli (száraz köhögés, láz, levertség, légzési nehézség), ne menjen más betegek közé se a háziorvoshoz, se szakrendelésre! A koronavírus gyanúja miatt háziorvosát hívja, jelezze daganatos betegségét is és hogy milyen kezelésben részesül!
  18. Telefonon egyeztessen onkológus kezelőorvosával! A daganatos betegség és a daganatellenes kezelések is okozhatnak a koronavírus által kiváltott tünetekhez hasonló panaszokat, ezért fontos a szakorvosi egyeztetés is!

Koronavírus tudnivalók

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás és képek: Rákgyógyítás.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja