SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendszeres mozgással a fájdalom ellen

Családinet [cikkei] - 2018-07-24
A mozgásszervi megbetegedések, a fájdalom és számos időskori probléma hátterében az áll, hogy nem mozgunk eleget.
Rendszeres mozgással a fájdalom ellen

Csupán minden ötödik magyar sportol rendszeresen, a 60 év felettieknél pedig még rosszabb ez az arány. Ennek következtében a nyugdíjasok 80%-ának fáj a mozgás! A terápiás lehetőségekről és a megelőzésről beszélt Dr. Zolnay Péter reumatológus, fizioterápiás szakorvos, aki a Szenior-mozgásprogram szakértője.

 

A magyarok 80%-a nem mozog eleget

- A magyar lakosság rendkívül keveset mozog – állítja Dr. Zolnay Péter, reumatológus fizioterápiás szakorvos. - S ez mind a fiatalokra, mind az idősekre egyaránt igaz. Hazánkban csak a lakosság 20%-a sportol rendszeresen, 53%-a egyáltalán nem mozog, 24%-a pedig havi 1-3 alkalommal. Tehát közel a lakosság négyötöde nem mozog eleget! Nem meglepő tehát, hogy a mozgásszegény életmódból következő különböző mozgásszervi, keringési, anyagcsere-, idegrendszeri betegségek terén Magyarország vezeti az európai toplistákat.
 

Háromból két embernek fáj a mozgás

Az emberi lény ugyanis mozgásra termett, aki nem mozog, az a túlsúly és a gyenge izomzat, ízületek miatt előbb utóbb kénytelen szembenézni a fájdalommal is. A mozgásszervi megbetegedések igen elterjedtek hazánkban: a felnőtt magyar lakosság két harmada érintett, ez az arány az 50 év felettiek körében még magasabb, 80%-os.
A problémák leggyakoribb formája a derék ill. a nyakfájás, mert ezek a legmozgékonyabb gerincszakaszok. A gerincet körülvevő hátsó izomzat gyengesége vezet többségében a gerincproblémákhoz, porckorongsérvhez, különböző gyulladásokhoz, egyszóval fájdalomhoz. Idősebb korban igen gyakoriak az ízületeket (térd, boka, csípő) érintő problémák, a csontritkulás.
 

65 év felett ajánlott a heti 2 óra intenzív mozgás

- A mozgásszervi betegségek egyik gyógymódja maga a mozgás lehet – mondja Dr. Zolnay Péter. - Az időskori mozgás kétféle pozitív hatással jár: egyrészt az ún. prevenció, a megelőzés révén segít, másrészt terápiás, rehabilitációs célra is használható. Míg fiatal korban heti 6-7 órát kell mozogni, addig 30 éves kortól kezdve 10 évente heti egy órával lehet csökkenteni az aktivitást. Tehát 60 éves kortól mindenképpen heti 2 óra intenzív mozgást szoktunk javasolni. Ennek keretén belül legalább félórás testedzés szükséges alkalmanként, egy idősebb szervezetnél tehát ez heti 3 alkalmat jelent. Mindegy, hogy milyen sportot végez az illető. Egyrészt fontos az úgynevezett "erőedzés", vagyis az ellenállással szemben történő mozgatás, valamilyen súly emelése, de ennél lényegesebb a dinamikus testedzés, amikor az állóképességünket növeljük. Ide tartozik a kocogás, séta. A kétféle testmozgás aránya 20-80% legyen utóbbi javára.
 

Pirulák helyett gyógymód a mozgás

De mit lehet tenni abban az esetben, ha a fájdalom miatt már nem képes a mozgásra az idős beteg?

Sajnos minden ötödik magyar hetente többször szed fájdalomcsillapító gyógyszert mozgásszervi fájdalmakra, míg az 50 év felettiek közül 23% teszi ugyanezt. A hát-, derék, láb és ízületi fájdalmakra a megkérdezettek közel fele (45%) inkább tablettát használ, és ez a szám még magasabb az idősek körében (48%), holott más, előnyösebb megoldások is léteznek a szakemberek szerint.

Dr. Zolnay Péter elmondta: "szakember által végzett állapotfelmérés után el kell kezdeni a közösen kidolgozott mozgásterápiát. A fájdalom ellen érdemes külsődleges géleket használni, mert ezek rögtön a probléma helyén szívódnak fel és hatnak, így nem terhelik az emésztőrendszert feleslegesen. Létezik olyan készítmény is, amely akár 12 órán át keresztül csillapítja a fájdalmat. Ha elmúlt a fájdalom, akkor kezdődhet a mozgás, a rendszeres gyógytornával, sporttal pedig csökkenhet a testsúly, erősödnek a csontok, az ízületek és kevesebb lesz a fájdalom is."
 

A Szenior-mozgásprogram idén 10 órában mozgatja meg a nyugdíjasokat

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége a fentiek figyelembevételével indította útjára Szenior-mozgásprogramját.

Vállalták, hogy legalább 10.000 órában megmozgatják a magyar nyugdíjasokat. A rendszeres fizikai aktivitás ugyanis a kulcsa az 60 év felettieket 80%-ban érintő mozgásszervi problémák megelőzésének és karbantartásának, ráadásul a mozgással több időskori megbetegedés is megelőzhető.
A NYOSZ Szenior-mozgásprogramjának célja hangsúlyozni, hogy az aktív életmód idős korban is fontos, és segítségével valóban tehetünk az ellen, hogy a különböző mozgásszervi fájdalmak idővel ne nehezítsék meg jobban az életünket. A program keretében országszerte számos, ingyenes sportesemény zajlik az idei évben, amelyekről a amozgaskonnyedsege.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Indexkép: Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja