SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Halogatást nem tűrő férfigondok

Családinet [cikkei] - 2017-11-22
A csípős hideg és a fagyos hajnalok mellett november a férfiegészség hónapja is. Évről-évről ebben a hónapban A szakállt növesztenek a férfiak, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Nem a daganatos megbetegedés az egyetlen ugyanakkor, amire érdemes odafigyelnie az erősebbik nemnek!
Halogatást nem tűrő férfigondok

A prosztata – más néven dülmirigy – egy csupán szelídgesztenye nagyságú szerv, amivel a férfiak jelentős részének legalább egyszer meggyűlik a baja élete során. A modern orvostudomány segítségével azonban szerencsére a legtöbb probléma orvosolható, és a megelőzés fontosságát is egyre többen tudatosítják. Nézzük sorban, milyen betegségek érinthetik csak a férfiakat.
 

A prosztatakő

A dülmirigyben kialakuló meszesedésért a pangó mirigyváladék felelős, ugyanis ennek összesűrűsödése esetén „keményítőtestek” alakulnak ki. Szerencsére a prosztatakő nem ártalmas az egészségre, nem jár különösebb panaszokkal, és műtéti beavatkozás sem szükséges. Ugyanakkor súlyosabb problémára utalhat, mint például régóta fennálló gyulladásra.


A prosztata gyulladásos megbetegedése

Gyulladásért elsősorban azok a baktériumok tehetők felelőssé, amelyek a húgycsövön keresztül jutnak a prosztatába, de fertőzés a vér- és nyirokkeringési rendszeren keresztül is kialakulhat. A leggyakoribb tünet a kellemetlen, fájdalmas érzéssel járó vizeletürítés. Időben felismerve a problémát, az antibiotikumos kezelés jelenti a megoldást. Vigyázzunk ugyanakkor, hiszen ha krónikussá válik a gyulladás, akár az ondóhólyagokra is átterjedhet a fertőzés.


 

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

A prosztata méretének kóros megnövekedése az 50. életévüket betöltött férfiak között kifejezetten gyakori panasz, kialakulásáért pedig elsősorban a hormonális változások, genetikai faktorok és életmódbeli tényezők felelősek. Mivel a prosztata mérete többszörösére is növekedhet, összenyomja a húgycsövet, szűkítve annak átmérőjét. Emiatt gyakorivá válik az éjjeli vizelés, vizelési inger, és a vizeletürítéssel is nehézségek adódhatnak. „Az idősödő férfiakat kellemetlenül érinti a probléma jelentkezése fizikailag és lelkileg egyaránt, és sokan még mindig ódzkodnak az urológiai vizsgálattól. Pedig a diagnosztizálást követően a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők a bosszantó tünetek, műtéti beavatkozásra csak a súlyosabb esetekben van szükség” – mondta dr. Póth Sándor, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.
 

A prosztatarák

A prosztatarák a harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés a férfiak körében. 60 évnél fiatalabbaknál ritkán fordul elő, de ez nem jelenti azt, hogy csak idősebb korban javasolt a szűrővizsgálat. A tünetek ugyanis általában csak a végső stádiumban jelentkeznek, míg a vizsgálattal időben kimutathatók. A mondás, miszerint jobb félni, mint megijedni teljes mértékben igaz erre a betegségre. „A rendszeres, legalább 2 évente végzendő szűrővizsgálat 45 éves kor felett kiemelten fontos, mivel a korai stádiumban felismert prosztataráknál nagyobb esélye van a teljes gyógyulásnak. Az úgynevezett PSA vizsgálattal már egyetlen vércseppből következtetni lehet a prosztata állapotára. Az önvizsgálat sem csak a nőknél fontos, a férfi nemi szerveket is érdemes időről-időre önmagunknak ellenőrizni” – mondta dr. Póth Sándor.


 

Hogyan csökkenthetjük a prosztatarák kialakulásának esélyét?
 

  • Étkezzünk egészségesen, kerüljük a zsíros ételeket! Tartsuk be a mérsékletesség elvét, és táplálkozzunk változatosan!
  • Építsük be étrendünkbe az olajos magvakat, mint például a tökmagot, diót, illetve mogyorót. Csökkentik a koleszterinszintet, a daganatok kialakulásának kockázatát, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
  • Mérsékeljük a kávéfogyasztást, kerüljük az erős teákat, és ne fogyasszunk alkoholt sem.
  • Figyeljünk a rendszeres testmozgásra, és ha tehetjük, inkább a friss levegőn végezzük azt. Egy kiadós séta, futás, vagy éppen kirándulás csodákra képes – testnek-léleknek egyaránt jót tesz.
  • Növeljük a folyadékbevitelt! Ennek segítségével megelőzhetjük a hólyag- illetve vesefertőzés kockázatát.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja