A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válasszuk ki a megfelelő iskolatáskát és milyen legyen a szék, ahol tanul a gyerek?

Családinet - 2017-09-01
Teher alatt nő a pálma, tartja a mondás. Ám hiába a népi bölcsesség, ha gyermekeink egészségéről van szó. Bár most még küzdünk a kánikulával, mindjárt itt az ősz, és hamarosan országszerte több ezer kiselsősnek becsengetnek. Míg őket leginkább az izgatja, vajon kedves lesz-e a tanító néni, és hány barátot szereznek majd, szüleiknek egyebek között a megfelelő iskolatáska, valamint az íróasztal és a szék kiválasztása okoz kihívást.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő iskolatáskát és milyen legyen a szék, ahol tanul a gyerek?

„Az iskoláskor beköszönte sokaknál egybeesik a mozgásszegény, ülő életmód kezdetével is. Ez rendkívül rossz hatással van a gyerekek még fejlődésben levő izomzatára és csontozatára. Már egészen fiatalon, akár óvodáskorban kialakulhat a tartáshiba, ami még szerencsére nem betegség, azonban hosszú távon gerincferdülést, vagy akár felnőttkorra a gerinc porckopását is okozhatja. A kisiskolások gerincét a megfelelő iskolatáska és szék kiválasztásával védhetjük” – mondta Dr. Lajos Éva, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont orvosigazgatója.
 

Milyen szempontok szerint válasszunk iskolatáskát?
 

 • Legyen könnyű üresen is. A könyvekkel, füzetekkel megpakolva úgyis elég súlyossá válik majd. Ügyeljünk a túlterhelés elkerülésére, nem mindent kell minden nap belepakolni.
 • Két vállon hordozható legyen, lehetőleg állítható, széles vállpántokkal, amelyek kényelmessé teszik a viselését.
 • A hátfala legyen merevített és párnázott, a megfelelő pontokon támassza meg a gyermek gerincét.
 • A hátizsák ne lógjon túl a tarkón, lefelé pedig ne érjen a csípő alá.
 • Jól szellőző anyagból készüljön, hogy ne izzadjon bele a gyermek háta.
 • Mindezek mellett pedig legyen a kisiskolás ízlésének megfelelő mintázatú, hiszen fontos, hogy akár éveken át is szívesen hordja.
   

Az sem mindegy, milyen széket vásárolunk

Bár a megfelelő hátizsák kiválasztásával már sokat teszünk gyermekünk csontozatának védelme érdekében, az sem mindegy, hogy milyen széken tölti az otthoni tanulóidőt. A tanulókörnyezet kialakításakor a gyermek testméretéhez, testalkatához kell igazítani a berendezést.

 • A helyesen megválasztott széken a háttámláig teljesen hátra csúszva is leér a lábunk, lehetőleg derékszögben hajlítva. Ha gyermekünk ehhez még túl kicsi, egy dobozra is teheti a lábát, elősegítve a gerinc megfelelő terhelését.
 • A széktámla ideális esetben megtámasztja a derekat és a medencecsontot, azonban nem túl magas, hogy ne nyomja a lapockát.
 • A tökéletes székhez persze magasságban és kialakításban hozzáillő asztal is dukál. Mivel a „tanulószoba” berendezését nem egy évre választjuk, érdemes állítható magasságú bútorokat beszerezni, amelyeket így folyamatosan gyermekünk magasságához tudunk igazítani.
   

+1 tipp: mozgás és közös időtöltés

Szülőként törekedjünk arra, hogy iskoláskorban is megmaradjon a gyerekek korábbi, mozgásban gazdag életmódja, vele együtt válasszunk megfelelő sportot számára. A felnőttekre is jó hatással van, ha hétvégén együtt mozog a család. Kiránduljunk, tornázzunk, járjunk együtt úszni! Az élménydúsan eltöltött közös időnek a lelki feltöltődésben is nagy szerepe van.

Fotó: sathyatripodi / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja