A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fájdalmas gyulladást okozhat a balerina cipő, de a fizikoterápia ezen is segíthet

Családinet - 2017-08-31
Talán nem is gondolnánk, hogy a manapság olyannyira divatos lapos talpú balerina, és saru cipők milyen fájdalmas károkat képesek okozni. De azt bizonyára tudjuk, hogy a napi, több órás ülőmunka derék és hátfájást okozhat.
Fájdalmas gyulladást okozhat a balerina cipő, de a fizikoterápia ezen is segíthet

Michol Nikolett az Oxygen Medical fizikoterápiás asszisztense kitért arra is, hogy miért hagyjuk a boltban a kemény talpú, nehéz cipőt. Emellett természetesen részletesen beszélt a fizikoterápia szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról.


Fizikoterápiás kezelések az Oxygen Medicalban

Fizikoterápia segítségével számtalan esetben lehet enyhíteni egy-egy fájdalmas tünetet. Legyen szó sportsérülésről, lumbágóról, vagy épp a lapos cipők okozta úgynevezett sarkantyúról. A fizikai elveken alapuló fizikoterápiás kezelések keringésjavító, izomlazító és fájdalomcsillapító hatásuk miatt fontos szerepet játszanak a mozgásszervi panaszok kezelésében. Fontos, hogy minden fizikoterápiás kezelést megelőzzön egy szakorvosi vizsgálat. Az Oxygen Medicalban jelenleg négy fajta kezeléstípus áll rendelkezésre.


Ultrahang kezelés

Rendkívül jó fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással bír az ultrahang kezelés, mely természetes módon serkenti a gyógyulási folyamatokat. Mechanikus hatása révén a szövetekben mikromasszázst idéz elő, amely fokozza a véráramlást és serkenti a nyirokkeringést. Termikus hatása révén melegíti, lazítja az adott területet, csillapítva ezáltal a fájdalmat.


TENS kezelés

Elérhető továbbá az úgynevezett TENS kezelés. Ez a mozaikszó a Transzkután Elektromos Neuro-Stimuláció rövidítése, ami bőrön keresztüli elektromos idegi ingerlést jelent. Alkalmazásával a nem használt izom gyengülése megelőzhető, illetve az izom tovább erősíthető. „E kezelés a szervezet saját öngyógyító mechanizmusát indítja be. Jó izomlazító hatással bír. Sportolók számára kifejezetten ajánlott. Ennél a kezelésnél semmilyen gyógyszert nem alkalmazunk.” - fejti ki Michol Nikolett.


Diadinamik

Az elektródák felhelyezésével járó diadinamik kezelés lényege, hogy a különböző áramerősségeket használja fel a kezelésnél. "Olyan érzés, mint a szúrások az akkupunktúrás kezelésnél. Vannak olyan idegszálak, vagy idegpontok, melyeket főleg neuralgiás betegeknél tud stimulálni. Fájdalomcsillapító hatású, például egy lumbágó esetén, de sokat tud segíteni gyulladásos, izomgörcsös állapotok esetén egyaránt. Izomgyengeségnél is szokták alkalmazni” - ismerteti az eljárást Michol Nikolett.


Iontoforézis

Az Oxygen Medical fizikoterápiás asszisztense kitért az iontoforézis kezelésre is. Ennek lényege, hogy kisfrekvenciás áram segítségével gyógyszert juttatnak a szervezetbe. A gyógyszer pedig ionok formájában behatol a bőr különböző rétegeibe és eljut a problémát jelentő területre. „Ez már erőteljesebb kezelés, hiszen gyógyszert juttatunk be a szervezetbe. Akkor alkalmazzuk, ha a fájdalom, vagy a sérülés mértéke ezt indokolja. Például sportsérülés esetén, vagy rehabilitációban, műtét után, nagyon hatásos” – fejti ki Michol Nikolett.


Fájdalmas sarokkinövést okoznak a balerina cipők

Michol Nikolett kitért arra is, hogy az utóbbi időben egyre többen keresik fel az úgynevezett sarkantyú tüneteivel. Ez a fájdalmas csontkinövés nem más, mint a szervezet reagálása arra, ha valaki huzamos ideig lapos talpú cipőben jár. Ilyenkor ugyanis nem védi a talpat szinte semmi, nincs védőréteg a talp és a beton között. A szervezet ez ellen úgy próbál védekezni, hogy sokkal több mész rakódik le ott, amiből egy csontkinövés alakul ki, mely eléri az érző idegszálakat és begyullad. „Több hónapba is telik mire ez elmúlik, és a kezelése is hosszadalmas, időigényes folyamat” – részletezi a fizikoterápiás asszisztens. A kezelést illetően hozzátette, hogy az ultrahang és lökéshullámterápia tud segíteni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy akinek sarkantyúja van, mindenképp kerülje a mezítláb járást, hiszen attól csak még jobban begyulladhat illetve kitért a cipőválasztás fontosságára is. Mint fogalmazott, ha túl nehéz egy cipő, vagy épp túl kemény, vagyis nem lehet félbehajtani, akkor azt hagyjuk a boltban.


A derékfájás tartós kezelése lehetséges

Hosszú-hosszú órákon át csak görnyedünk a számítógép előtt. Az ülőmunka következtében kialakuló, hát, derék és nyakfájás kezelése nemcsak időigényes feladat, de több változtatást és odafigyelést is igényel. A fizikoterápia, gyógytorna és úszás alkalmazásával azonban panaszmentesség érhető el. A fájdalom mértékétől függően ultrahang, vagy iontoforézis kezeléssel lehet kezdeni a derékfájás orvoslását. Michol Nikolett hangsúlyozza, hogy elengedhetetlen a gyógytorna, melynek segítségével elsajátíthatók azok a gyakorlatok, melyeket napközben, az ülőmunkát megszakítva kell alkalmazni. Ezt a két terápiás eljárást pedig ki kell egészíteni a sporttal, azon belül is olyan fajtát választva, mely nem terheli meg az ízületeket. Ilyen az úszás. Az úszásnál tehermentesül az izomzat, az ízületek és sokkal könnyebben lehet mozogni. Ezzel a módszerrel körülbelül egy hónap múlva érhető el javulás. Mivel a kezeléseknek elnyújtott hatása van, először felerősödhet a fájdalom, de később beáll a javulás. Ám ezt szinten is kell tartani a rendszeres sporttal, gyógytornával és évenkénti fizikoterápia kezeléssel.


Van, amikor nem lehet fizikoterápiát alkalmazni

Bár a fizikoterápiának nincs kézzelfogható mellékhatása, vannak olyan esetek, amikor nem lehet fizikoterápiás kezelést alkalmazni. Lázas állapot, vagy betegség esetén, kismamáknak, daganatos betegeknek, pacemakert viselőnek, és magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek. Utóbbi esetben azért nem, mert minden kezelés vérbőséget okoz, így megemelheti a vérnyomást.

(Kapcsolódó cikkeink:
Miért kellene minél többet cipő nélkül sétálnunk a nyáron? - A mezítlábas lét kevésbé ismert hatásai
Lábfájás a cipőtől?)

Fotó: HeliDm / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja