A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vélhetően agyhártyagyulladás miatt halt meg egy 6 hónapos kislány Hevesen

Családinet [cikkei] - 2017-06-07
Baktérium okozta járványos agyhártyagyulladás gyanújával életét vesztette egy 6 hónapos kislány kedden Hevesen - erősítette meg az MTI információját a füzesabonyi járás tisztifőorvosa.
Vélhetően agyhártyagyulladás miatt halt meg egy 6 hónapos kislány Hevesen

Dósáné Fekete Márta közölte: a háziorvos jelentette a halálesetet kora délelőtt, kiváltó okként - a klinikai tünetek alapján - járványos agyhártyagyulladás (meningitis epidemica) kórokozóját jelölte meg.

Ismertetése szerint munkatársai a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, így a családtagokat antibiotikummal látták el.

Elmondta: a vérmérgezéssel is járó baktériumfertőzésnek olyan gyors volt a lefolyása, hogy a szülők hiába rohantak orvoshoz a kicsivel, az életét már nem lehetett megmenteni.

A szülők elmondása szerint este semmi baja nem volt a gyermeknek, annyit azért észleltek, hogy éjszaka nyugtalanul aludt. Reggel kiütéseket észleltek a kicsin és azonnal a rendelőbe vitték - közölte a tisztifőorvos.

Az MTI úgy tudja, hogy a 6 hónapos kislány az eszméletét a rendelőben, vizsgálat közben veszítette el. Mentőhelikoptert hívtak hozzá, egy órán keresztül lélegeztették. Állapota azonban tovább romlott és már nem tudtak rajta segíteni.
 

Az agyhártyagyulladás tünetei:

  • csillapíthatatlan fejfájás
  • csillapíthatatlan hányás
  • magas, 39-40 fokos láz 
  • levertség, aluszékonyság
  • görcsök, végtag-, hátfájás
  • tarkómerevség
  • növekvő tudatzavar

Aki a fenti tüneteket észleli magán vagy gyermekén, azonnal forduljon orvoshoz!

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A megelőzéshez a védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek, továbbá olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve. A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre.

Olvasd el ezt is: Az agyhártyagyulladás tünetei: ha ezt látod, azonnal vidd kórházba a gyereket!

Forrás: MTI
Fotó: Guven Uzman / FREEIMAGES

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja