SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válhat egy ártatlan rovarcsípés súlyos betegséggé?

Dr. Sebő Zsuzsanna [cikkei] - 2017-06-30
A minap egy édesanya azzal a kérdéssel keresett meg, igaz-e, hogy egy szúnyogcsípés halálossá válhat. Történt ugyanis, hogy egy blog bejegyzésben olvasott egy kislányról, akinek egy elvakart szúnyogcsípés súlyos, halálos fertőzést okozott. Megnyugtattam, hogy ez ugyan előfordulhat, de extrém ritkán, azonban a vakarózás ennél enyhébb szövődményei bizony nagyon is gyakoriak.
Hogyan válhat egy ártatlan rovarcsípés súlyos betegséggé?

Na, de kezdjük az elején.

Bőrünk, mely felnőttnél közel két négyzetméternyi felület, számos funkciót tölt be.
A legfelső rétege a hám, mely testünket a külvilágtól elválasztja, benne pigmentsejtek, immunsejtek és idegsejtek találhatóak. Az alatta elhelyezkedő irha rostokat, kötőszövetet, mirigyeket (faggyú, verejték és illatmirigyeket) tartalmaz. A rostok és a kötőszövet biztosítja a bőr rugalmasságát, védelmét a mechanikus hatások ellen. A mirigyek váladékai képezik azt a hidrolipid filmréteget, melyet sokan savas köpenynek neveznek, utalva ennek a filmrétegnek a savas pH-jára (5,5-5,9).
A bőr harmadik rétege a bőralja, mely a hőszigetelés, az energiatermelés és raktározás funkcióját tölti be.

A bőrön lévő hidrolipid filmréteg nemcsak a bőr kiszáradása ellen véd, de a környezetben lévő kórokozók behatolása ellen is védelmet ad.

A bőr felületén baktériumok találhatók, melyeket akár normál baktériumflórának is nevezhetnénk, hiszen az egészséges bőr „tartozékai”. Ezen baktériumok között megtalálható a staphylococus és a streptococcus is, melyek ép hám esetén semmilyen kárt, betegséget nem okoznak, de a hám vagy a mélyebb bőrréteg bármilyen eredetű sérülésekor a véráramba jutva bármely szervünkhöz (szív, agy, vese, máj, tüdő, csont) eljuthatnak, tályog képződésekhez, érelzáródásokhoz, szívbillentyű károsodáshoz, vérzésekhez vezethetnek. Súlyosabb esetben generalizált fertőzés, akár szepszis (vérmérgezés) alakulhat ki. Szerencsére a bőr sérülései következtében fellépő fertőzéseknél beindulnak a szervezet immunreakciói és az esetek többségében a folyamat helyi fertőzés formájában zajlik le.

Bakteriális bőrfertőzésekre hajlamosítanak a helytelen bőrápolási szokások, a hiányos személyi higiénia, a női cikluszavarok, immunrendszer hiányos, kóros működése, cukorbetegség, érbetegségek, alkoholizmus és sok egyéb tényező.

A bőr sérülése, akár mikro sérülése, mely szabad szemmel nem is látható, létrejöhet bármilyen mechanikai hatásra, így a vakarózás következtében is, de kémiai anyagok, égés is bőrsérülést okozhatnak. Gyakori behatolási kapu a lábon, lábujjak között lévő hámhiányok, repedések, amik gombás fertőzés miatt lépnek fel. Az ekcémás bőr ugyancsak sérülésekkel teli, könnyen fertőződik.
 

Gyakrabban előforduló bőrfertőzések



Ótvar (impetigo)

Elsősorban gyerekeken jelenik meg, hiszen náluk a bőrfelszínt védő hidrolipid réteg még nem teljes. Gyakran kezdődik a náthás kisgyermek orra alatt, és terjed rá az arc egyéb területeire. Az orrban gyakran megtalálható a streptococcus, staphylococcus, és az orrát dörzsölgető, piszkáló, vakaró kisgyermek továbbviszi a fertőzést, újabb gennyes elváltozásokat előidézve. Az ótvar előbb savós, majd gennyes hólyagocskák formájában kezdődik, később ezek kifakadva újabb hámhiányt okoznak, amit hamarosan méz sárga váladék, majd pörk borít. Nagyobb kiterjedés esetén a környéki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak.
 

Szőrtüszőgyulladás

Gennyes, gombostűfejnyi zavaros bennékű hólyagcsák a szőrtüszők nyílásában. Szőrös testfelületen, férfiaknál gyakoribb.
 

Furunkulus

A faggyúmirigy elzáródása és gennyesedése miatt kialakuló kisebb tályog.
 

Karbunkulus

Több szőrtüszőre terjedő, mély, fájdalmas bőrgyulladás. Jellemzően a tarkón, az arcon, a végbél környékén jelenik meg. Nagy kiterjedésű, darázsfészekre hasonlító, összeolvadó kelések, melyek a szőrtüszők elhalásával járnak és hegesen gyógyulnak.

Ezek a bőrfertőzések legtöbbször helyi elváltozások, de mint arról már volt szó, tovább terjedhetnek, és a véráramba jutó kórokozók súlyos tüneteket idézhetnek elő.
 

Orbánc (erysipelas)

Súlyosabb, gennykeltő (streptococcus) okozta bőrfertőzés, ahol a baktérium a véráramba is bejut, így olyan általános tünetek kísérik, mint a láz, hidegrázás, rossz közérzet. A fájdalmas elváltozás leggyakrabban a lábszáron és az orr körül alakul ki. Az érintett területen a bőr lángvörös, fényes, sima, meleg tapintatú.
 

A bőrfertőzések kezelése

A nagyobb kiterjedésű vagy terjedő, több helyen megjelenő bőrgennyesedések orvosi ellátást igényelnek. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a bőrfertőzést általános tünetek (láz, rossz közérzet, hidegrázás, bágyadtság, nyirokcsomó megnagyobbodás) kísérik.
A helyi tüneteket fertőtlenítő oldattal, kenőccsel és adott esetben antibiotikumos kenőcsökkel lehet kezelni, de súlyosabb esetek szájon át vagy injekció formájában adott antibiotikumos kezelést igényelnek.

A bőr különböző megbetegedéseiben számos alternatív gyógymód kínálkozik kiegészítésként, vagy akár önállóan alkalmazva. Homeopata orvos lévén néhány homeopátiás szert ismertetnék.
A csípések megelőzésére jól bevált szer a Ledum palustre, melynek D6, C,CH5 potenciájából naponta többször adva, garantáltan távol tarthatjuk a szúnyogokat.
A viszketés csökkentésére a Kreosotum javasolt, főleg ha szurkáló érzettel járó gennyes hólyagokat látunk. C9, 15 a megfelelő potencia.
A Calendula a körömvirágból készült homeopátiás szer, mely gyulladáscsökkentő és sebfertőzést megelőző hatással bír. D,C,CH 5-15 hígításban lehet adni napjában többször is.
Az élénkvörös, meleg tapintatú, lüktető elváltozások szere a Belladonna, melyet magas láz, hidegrázás esetében is adhatunk C,CH 15-30 potenciában akár óránként is.
A homeopátiás antibiotikumnak becézett Hepar sulfur a gennyesedések szere, különösen akkor, ha szúró fájdalom, gennyes hólyagok, bűzös pörkök jelentkeznek. C,CH 15-30 potencia javasolt napi kétszer, háromszor.
A Mezereum az erősen viszkető, égő érzéssel járó zavaros tartalmú hólyagocskák esetében alkalmazható, főleg ha ezek a hólyagokból vaskos pörk képződik, mely alól genny szivárog.
Beszáradt, repedezett pörkök esetében a Graphites-t szoktuk adni C,CH 15 erősségben. Ez a szer a hegesedés kialakulását is csökkenti.
A különböző baktériumokból készült homeopátiás szerek, a nozódák (Streptococcus, Staphylococcus) nagymértékben segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében.

A homeopátiás szereket a tünetek változásakor változtatni kell, hogy mindig a leghasonlóbb szert alkalmazzuk.
Fontos, hogy e szerek használata nem mentesít az orvosi ellenőrzés alól.
 

Megelőzés

Mint minden betegségnél, a bőrfertőzéseknél is nagyon fontos a megelőzés. Ez alatt elsősorban a bőr épségének a védelmét, a kisebb sérülések megfelelő fertőtlenítését, a hidrolipid réteg (savas köpeny) egységének a megőrzését értjük, melyhez a megfelelő mosakodó szer használata elengedhetetlen.
A viszketés csillapítása a hámsérülést okozó vakarózást előzi meg, ahogy a kisgyermekek rövidre vágott körmei is.
A vízhiányos, száraz bőr védekezőképessége csökken, ezért a megfelelő bőrápolás ugyancsak a megelőzés egyik fegyvere.

Visszatérve az édesanya kérdésére, a csípések kapcsán fellépő viszketés és az azt enyhíteni kívánó vakarózás valóban okozhat fertőzéseket, de ezeket legtöbbször megelőzhetjük odafigyeléssel, helyes bőrápolással, és a gennyesedéseket, ha időben kezeljük, maradéktalanul gyógyulnak az esetek többségében.

Fotó: Freeimages9/pixabay

Dr. Sebő Zsuzsanna


Dr. Sebő Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/922-93-09
E-mail: sebozsuzsa@gmail.com
Honlap: www.homeoduo.hu (fejlesztés alatt)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja