SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vigyázzunk a bárányhimlővel! Rettenetes szövődményei lehetnek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-01
A bárányhimlő ma már nem az az ártalmatlan, mondhatni kötelező gyermekbetegség, ami néhány évtizeddel ezelőtt volt. A hároméves angol Lottie anyukája ezt egy életre megtanulta, amikor kislánya a betegség szövődményeként stroke-ot kapott.
Vigyázzunk a bárányhimlővel! Rettenetes szövődményei lehetnek

„Egy júliusi este kezdődött. Sokáig kint maradtunk este, ezért azt hittem, Lottie csak a fáradtság miatt nyűgösködik. Étvágytalan volt, nem beszélt rendesen, és kiejtette az italát a kezéből. Azt gondoltam, alvás után rendbe jön.” – mesélte el a történetet az édesanya, Claire Marriot a Mirror-nak.

Nem így történt. A kislány ébredés után nem tudott járni, folyamatosan elesett. Először a közeli kórházba szállították, ahol arcizombénulásra gyanakodtak, mert a gyerek jobb orcája lefittyedt, ez azonban nem indokolta, hogy miért nem tud rendesen menni. A CT vizsgálat után azonban egyértelmű lett a diagnózis: stroke.

„Nem akartam elhinni. Stroke 3 évesen? Az orvos semmi jóval nem kecsegtetett, azt mondta, eddig egyetlen olyan esettel találkozott a praxisában, aki felépült belőle. Összetörtem. A kislányom soha nem fog férjhez menni, nem lesznek gyerekei, még azt sem fogja többé mondani, hogy anyu és apu.” – vallotta az anya.

Később, egy másik kórházban kicsit jobb híreket kaptak a szülők, az ottani orvosok bíztak Lottie felépülésében. A reményeik be is igazolódtak, a gyermek néhány nap múlva lábra állt, két hét elteltével haza is mehetett a kórházból. A fejlődésében azonban drasztikus visszaesés következett be, újra kellett tanulnia az önálló evést és a szobatisztaságot. A járása továbbra is bizonytalan maradt, gyakran elesett, édesanyja pedig – attól való félelmében, hogy mindez egy újabb stroke jele – egy pillanatra sem engedte ki a látóteréből. Már jó úton halad, de a teljes felépülése várhatóan két évet fog igénybe venni.

A fő kérdés azonban sokáig megválaszolatlan maradt: mi okozta a bajt? Szívbeteg vagy egyéb problémákkal küzdő gyerekekkel olykor előfordul, hogy stroke-ot kapnak, ám Lottie teljesen egészséges volt. Végül számtalan vizsgálat után kiderült, hogy az esetért négy hónappal korábbi bárányhimlője okolható. A szemgolyóján is megjelent akkor egy kiütés, azon keresztül jutott be a vírus a véráramba és az agyi artériákba.

Hasonló történetekbe napról-napra bele lehet futni, mégsem egyértelmű ma még minden szülőnek, hogy a bárányhimlő ellen lehet tenni. Pedig a lehetséges szövődmények tárháza igen szélesbőrfertőzés, vérmérgezés, tüdőgyulladás, vakság, vagy akár halál is járhat vele. Sok országban ma már szinte kötelező is ellene a védőoltás, az USA-ban például a legtöbb tagállamban az általános iskolai felvétel egyik feltétele, hogy be legyen oltva a gyermek.

Eddig évszázadokon keresztül tartotta magát a nézet, miszerint a bárányhimlőt kisgyerekkorban el kell kapni. Ennek volt is létjogosultsága, az ugyanis tény, hogy felnőtt korban – főleg a terhes kismamáknál – nagyon súlyos következményei lehetnek a betegségnek. Ma már azonban tudjuk, hogy a szövődmények, ha ritkábban is, de kicsi gyerekeknél is felléphetnek. A 21. században van már lehetőség a védekezésre, éljünk hát vele, és oltassuk be gyermekeinket! 
 
A bárányhimlő elleni oltás csak 2019 őszétől vált közelezővé, azóta 13-16 hónapos kor között adják be a csecsemők számára. 
 

Fotó: Petras Gagilas/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja