A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az agyhártyagyulladás tünetei: ha ezt látod, azonnal vidd kórházba a gyereket!

Családinet [cikkei] - 2016-12-13
Egyre nagyobb aggodalommal figyelik a szülők a híreket: pár napon belül két fiatal is a fertőző agyhártyagyulladás áldozatává vált - egyikük életéért jelenleg is küzdenek az orvosok. Milyen tünetek esetén van szükség azonnali vizsgálatra?
Az agyhártyagyulladás tünetei: ha ezt látod, azonnal vidd kórházba a gyereket!

Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy gimnazista Budapesten, rá pár nappal pedig egy újabb fiatal került kórházba. A húszéves fiút jelenleg is az Egyesített Szent István és Szent László Kórház intenzív osztályán ápolják.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Híradónak azt mondta: a legveszélyeztetettebbek a csecsemők és a tinédzserek. Kiemelte: a megelőzés a legfontosabb, ugyanis a fertőző agyhártyagyulladás B és C törzse ellen is van védőoltás.


Az agyhártyagyulladás tünetei: 

  • csillapíthatatlan fejfájás
  • csillapíthatatlan hányás
  • magas, 39-40 fokos láz 
  • levertség, aluszékonyság
  • görcsök, végtag-, hátfájás
  • tarkómerevség
  • növekvő tudatzavar

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke figyelmezteti a szülőket: aki a fenti tüneteket észleli magán vagy gyermekén, azonnal forduljon orvoshoz.


Kép: MTI

Az agyhártyagyulladás terjedése

Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges (például csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás).


A betegség lefolyása és kezelése

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat, és igen gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya/ügyelete.


Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A megelőzéshez a védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek, továbbá olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve. A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre - olvasható a tisztifőorvosi hivatal közleményében.

Az egészségügyi államtitkárság döntése szerint a jövő évtől ingyenes lesz a két év alatti gyermekek számára a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni védőoltás, azonban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) felhívta az egészségpolitikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a megbetegedések túlnyomó többségért Magyarországon és egész Európában a baktérium B és C csoportjai együttesen felelősek, ezért a fertőzések megelőzéséhez mindkét típus ellen államilag támogatott vakcinációra lenne szükség.

Forrás: MTI

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja