A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt tudták meg a kutatók a világ legidősebb nőjének vérmintájából

Családinet - 2015-01-26
A holland Hendrikje van Andel-Schipper 1890-ben született, 115 évet élt, és egy időben a világ legidősebb nője címet is viselhette. Hosszú élete mellé kitűnő egészség párosult, haláláig teljesen józan ítélőképessége volt és semmiféle betegséggel nem küszködött.
Ezt tudták meg a kutatók a világ legidősebb nőjének vérmintájából

Hendrikje végrendeletében saját testét tudományos célokra ajánlotta fel, és halála után a kutatók a vérét vizsgálva új információkhoz jutottak az öregedési folyamatot illetően. Arra a megállapításra jutottak, hogy az emberélet hosszúsága az őssejtek szövetregeneráló képességétől függ. Ezek a sejtek egy bizonyos idő után kimerülnek, és elhalnak, csökkentve ezáltal a létfontosságú szövetek és sejtek regenerálódását. Hendrijke esetében a testében marad fehérvérsejtek kétharmada csupán két őssejtből származott, azaz közel az összes őssejt elpusztult.

Az ember mintegy 20 ezer őssejttel jön a világra, ezek közül ezernek folyamatosan a vérfrissítés a feladata – magyarázta Henne Holstege, az amszterdami VU University Medical Center szakembere, a kutatás vezetője.

Hendrikje van Andel-Schipper immunrendszere annyira erős volt, hogy az összes veszélyes sejtmutációt semlegesítette, amelyek rákot, vagy egyéb veszélyes betegséget okozhattak volna. A szervezetében talált mutációk teljesen ártalmatlanok voltak.

A kutatók most arra keresik a választ, hogy az egészséges szövetekben lévő vérben talált szomatikus mutációknak milyen egészségügyi hatásai vannak. A kutatás vezetője úgy vélte, hogy az emberi test megfiatalítható, ha a születéskor levett őssejteket fecskendeznek a szervezetbe. Megjegyezte: a módszer csupán a vér esetében működhet, a szövetek esetében nem.

Forrás és fotó: Filantropikum.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja