SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tények és tévhitek az őssejtekről

Családinet [cikkei] - 2017-10-19
A várandós kismamák minden gondolata a születendő gyermekük körül forog. Minden szülő leghőbb vágya, hogy egészséges, szép babája szülessen, hogy mindent előteremtsenek, amit csak meg tudnak adni a kis jövevénynek, s hogy biztonságban felnevelhessék a gyermeküket. Ebben a várakozással teli időszakban sokakban felmerül az őssejt levételének és eltárolásának kérdése is. Fontosnak tartottunk egy rövid tájékoztatót közreadni a témáról.
Tények és tévhitek az őssejtekről

Mi az az őssejt?

Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó sejtformák, amelyek még nem specializálódtak, ezért a későbbiekben pótolhatják a károsodott vagy kóros állapotú sejteket.


Őssejtkezelés - a jövő zenéje?

Az őssejtkezelést egyes akut és krónikus vérképző eredetű betegségek gyógyítására már évtizedek óta alkalmazzák a nagy világban és hazánkban is. Az őssejt transzplantáció tehát nem egy misztikus csodaszer, hanem ma már rutin beavatkozás, amit Magyarországon jelenleg öt állami kórházban végeznek, és az őssejt transzplantációk költségét az Országos Egészség Pénztár finanszírozza.

Az EuroStemCell őssejtkutatással foglalkozó szervezet tanulmánya szerint évente több mint 40 000 embert gyógyítanak Európában hasonló technológiával.


Mire jó az őssejt?

Köldökzsinórvér:

Az újszülött köldökzsinór vérében található hemopoetikus (vérképző) őssejtekkel az orvostudomány jelenlegi állása szerint több mint 80 betegséget lehet gyógyítani, köztük a leukémiát, vérképzési zavarokat, valamint az immunrendszer működési zavarait, és olyan gyermekkori rákbetegségeket, mint például az Ewing szarkóma vagy neuroblasztoma. 


Ki használhatja fel az őssejtet?

A vérképző őssejtek beültetéséhez szöveti összeférés szükséges a beültetni kívánt sejtek és a befogadó szervezet között. Ez az összeférés (egyezés) a saját minta beültetése esetén természetesen 100 %.

A saját felhasználáson túl, családon belül az édestestvérek között van rá leginkább esély, hogy megvan a szükséges szöveti összeférés. Édestestvérek között a felhasználás lehetőségének az esélye körülbelül 80 %, és a sejtek beépülése, tehát maga a terápia is rendkívül eredményes.
 

Hogyan gyűjtik az őssejtet?

A köldökzsinórvér levétele gyors és egyszerű eljárás, amit a szülészorvos vagy szülésznő végez a baba megszületése után, a pulzáló köldökzsinórból. Nincs semmilyen kockázata vagy káros hatása sem a babára, sem az anyára nézve.
 

Meddig tárolható a köldökzsinórvér?

A mintákat egy speciális mélyfagyasztásos technológiával, folyékony nitrogén gőzterében tárolják, és ezen a rendkívül alacsony hőmérsékleten a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy bár az idő telik, gyakorlatilag nem öregszenek. Ennek köszönhetően elméletileg korlátlan ideig tárolhatóak, amit viszont biztosan tudunk, hogy az őssejtek több mint 25 év tárolás után is felhasználhatóak, mert eddig ez volt a leghosszabb idő, ami után egy mintát sikeresen felhasználtak. 


 

Mire elég egy újszülött babától gyűjtött őssejt minta?

A születéskor gyűjtött köldökzsinórvér mennyisége változó, és sok körülmény befolyásolja. Ebből kifolyólag az is teljesen változó, hogy egy adott minta egy felnőtt, vagy esetleg csak egy gyermek számára lesz elegendő. Azt, hogy egy transzplantációhoz mennyi mintára (hány millió sejtre) van szükség, a beteg testtömege és a betegség fajtája, stádiuma határozza meg. Az átlag mennyiség általánosságban egy 50 kg körüli embernek elegendő, de ennél van kisebb minta, ami mondjuk csak egy 30 kg-os gyermeknek elég, és a minták kb. 25%-a annyi vérképző őssejtet tartalmaz, ami akár egy 80 kg-os felnőttnek is megfelelő.

Sőt, a köldökzsinórvér gyűjtését követően lehetőség van a placentában maradó vér kinyerésére is, amely szintén értékes vérképző őssejteket tartalmaz, és amelynek gyűjtése jelentősen növelheti a köldökzsinórvér terápiás értékét és kiszélesítheti a minta felhasználhatóságát.

Köldökzsinór szövet:

Az őssejtkutatás az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe. A köldökzsinórvér mellett – amit eddig tárgyaltunk - ma már van lehetőség a köldökzsinór gyűjtésére, és az abból kinyerhető mesenchymalis (szöveti) őssejtek tárolására és felhasználására is.

A szöveti őssejtek egészen más területen használhatóak, ilyen például a porckopások kezelése, vagy a regeneratív orvoslás egyéb területei, de a fejlődő technológia és az aktuális kutatások révén olyan területeken feszegetik az őssejtek hatékonyságát, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri kórállapotok, bőr- és látássérülések vagy a daganatos betegségek egyes fajtái. 


A köldökzsinórvér tárolása - Túl drága?

Magyarországon 15 éve van lehetőség a köldökzsinórvér eltárolására családi bankban. Hazánkban évente megközelítőleg 90.000 szülés zajlik, de a szüléseknek csupán 6-7%-a végződik köldökzsinór­vér gyűjtéssel.

A gyűjtés elmaradásának oka többnyire a tájékoztatás hiánya, vagy ami még rosszabb: a téves információk.

A köztudatban többnyire még mindig az van jelen, hogy az őssejt levétel és tárolás nagyon drága, ezért csak kevesen engedhetik meg maguknak.

Ezzel szemben ma már nagyon sokféle elérhető lehetőség van, részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, és azt is kevesen tudják, hogy nem csak hosszú távú szerződésekben lehet gondolkodni, hanem akár évenkénti tároltatásra is van mód, így egyáltalán nem több-százezer forintos kiadásról van szó. Ha ma, egy magyar család szeretne gondoskodni születendő kisbabája őssejtjeinek az eltárolásáról, szinte biztosan lehet találni egy számukra kényelmesen kivitelezhető konstrukciót.

Ezen kívül a hazai KRIO Intézet családi őssejt bank, "A rák gyógyításáért" családi programjának köszönhetően ingyenes őssejt tárolást biztosít olyan családok számára, ahol a születendő gyermek idősebb testvére valamilyen vérképzőrendszeri vagy nyirokrendszeri daganatos betegsége kezelhető őssejtekkel. 

Ami tehát az őssejtlevétellel kapcsolatban biztosan elmondható, hogy ez egy egyszeri, soha vissza nem térő alkalom, ezért kiemelten fontos részletesebben tájékozódni, majd a valódi, releváns információk alapján döntést hozni, hiszen ez a döntés - szóljon akár az eltárolás mellett vagy ellen - egy életre szól.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja