SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Kelj fel Jancsi!"

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2014-09-15
Gyakori szédülésnek, ájulásnak mi lehet az oka?
Mi az ismeretlen eredetű alacsony vérnyomás az ún. ortosztatikus hipotónia?
"Kelj fel Jancsi!"

Fiatal férfit vittek ismét a sürgősségi osztályra ismételt ájulás, fogyás miatt. Az ambuláns lapjain azonban csak az alacsony vérnyomás „ortosztatikus hipotónia” szerepelt. A munkatársai már csak „Kelj fel Jancsi!”-nak nevezték, gúnyolták a beteget, mert hirtelen felállás után gyakorta elesett, elájult.  Mivel karbantartóként dolgozott, egy-egy ilyen ájulás akár életveszélyes is lehetett. Azt javasolták neki, hogy gyakrabban igyon kávét és változtasson munkahelyet!

Az ortosztatikus hipotónia egy olyan állapot, amikor a felállást követő 3 percben a szisztolés vérnyomás 20, a diasztolés 10 Hgmm-rel csökken és ezt legtöbbször nem követi a szívfrekvencia kompenzatórikus emelkedése. Ez a szimpatikus idegrendszer működésének zavara miatt alakul ki. Az életkorral gyakrabban jelentkezik az ortosztatikus hipotónia. Élettani körülmények között felálláskor csökken ugyan egy rövid időre a vérnyomás, azonban ezt érzékelve a szimpatikus idegrendszer aktiválódik és kompenzálja a vérnyomáscsökkenést. Ha ezek a funkciók károsodnak, akkor lép föl ortosztatikus hypotónia és csökkent agyi vérkeringés. Gyakran előforduló tünetek a szédülés, gyengeség, kimerültség. Fizikális vizsgálatkor fekve 160/100 Hgmm-es vérnyomást és 72-est pulzust, álló helyzetben 70/40 Hgmm-es vérnyomást és változatlan pulzusszámot tapasztalunk (1. ábra).
 

(1. ábra) Alacsony vérnyomás, szédülés, eszméletvesztés


További tünet a hirtelen szívmegállás (syncope) és egyéb nem specifikus jelek, úgy, mint általános gyengeség, fáradtság, hányinger, kognitív funkciók lassulása, fejfájás a látás homályossá válása, nyaki fájdalom, fulladás, szívtáji fájdalom. Az ortosztatikus hypotóniát okozhatja mind a centrális, mind a perifériás autonóm idegrendszeri zavar. Az okok sokrétűek lehetnek. Hirtelen ijedelem, hideg hatás (jeges víz!) a leggyakoribb okok. A betegségek egész sorát lehet felsorolni: a cukorbetegségtől az ideggyógyászati kórképekig, ezért nem szabad megelégedni az alacsony vérnyomás konstatálásával. Az említett férfi beteg esetében ugyanis korábban már csökkent pajzsmirigybetegséget is (hypothyreosist, autoimmun thyreoiditist) véleményeztek és L-Thyroxin kezelést kezdtek. Ezt követően állapota nem javult, sőt romlott! A csökkent működéshez általában elhízás társul, ezzel ellentétben ő egyre fogyott. A beteg kikérdezése során elmondta, hogy családja több tagjának van pajzsmirigybetegsége. Azt is kiderült, hogy a gyakori ájulásérzése, alacsony vérnyomása mellett a legfeltűnőbb tünet a bőr fokozott „gyors barnulása volt”. A vizsgálat nem csak a pajzsmirigy megnagyobbodását igazolta, hanem azt is, hogy a szájnyálkahártyáján is feltűnő barnaság, barna folt volt látható (2. ábra). Gyakori a kéz ráncainak fokozott elszíneződése is (3. ábra). A további vizsgálatok az alacsony kortizol és emelkedett agyalapimirigy-hormon (ACTH), mellékvese elleni és TPO elleni antitest pozitivitás igazolták az Addison kórt, amely a Hashimoto thyreoiditishez társult. A diagnózis felállítása után elkezdett hormonpótlással a tünetek megszűntek, panaszmentessé vált.
 

(2. ábra) Feltűnő barna foltok, pigmentáció  a száj nyálkahártyáján
 
(3. ábra) Feltűnő barna foltok a kéz ráncain


Érdekességként megjegyzem, hogy Kennedy elnöknek ugyanilyen betegsége volt: alacsony vérnyomás, csökkent pajzsmirigyműködés, fokozott bőrpigmentáció (4. ábra). Az őt kezelő kollégák leírásából kiderült, hogy az elnök kezelése a gyakori ájulási hajlam mellett rengeteg gondot okozott, hiszen az öbölválság kritikus pillanataiban kellett szinte óránként fontos döntéseket hoznia. Akkor még nem álltak rendelkezésre a napjainkban alkalmazott gyógyszerek, ezért állati eredetű mellékvese és pajzsmirigy kivonatot használtak sikerrel!
 

(4. ábra) Kennedy elnök feltűnő barnasága nem egy playboy fiú gyakori szoláriumozásának vagy napfürdőjének volt a következménye, hanem a betegség egyik jele


Mikor kell gondolni az alacsony vérnyomásban szenvedőknek Addison kórra, ill. csökkent mellékvese betegségre?

Jellemző tünet a nagyfokú gyengeség, feltűnő só-éhség, fogyás, étvágytalanság, gyakori ájuláshajlam (alacsony vérnyomás!), a bőr és a száj nyálkahártyájának feltűnő barnasága (pigmentációja). Fontos tudni, hogy ez a betegség gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun betegségéhez. Ilyenkor a pajzsmirigy betegségben szenvedő nem hízik, hanem fogy, hasmenése lép fel gyakorta. Ezek a sokszínű tünetek félrevezetőek, és nem ritkán későn derül fény a tünetek okára. Ez azért baj, mert ez az állapot életveszélyes krízisbe sodorhatja a beteget, ha az amúgy is csökkent védekezőképességgel rendelkező betegnél a legártatlanabbnak tűnő lázas betegség is fellép.

Az alacsony vérnyomásban szenvedő beteg esetében (a magas vérnyomásos betegekhez hasonlóan) alapos kikérdezés, továbbá kiegészítő vizsgálatok szükségesek, nem szabad  egy legyintéssel elintézni, hogy „Örülj neki kelj fel Jancsi!, mert így nem kapsz  gutaütést”!

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja