SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kávé segít megelőzni a fülcsengést?

Családinet [cikkei] - 2014-08-25
Egy friss kutatás szerint, a naponta több kávét is fogyasztó hölgyeknél kisebb eséllyel jelentkezik fülcsengés.
A kávé segít megelőzni a fülcsengést?

Az American Tinnitus Association szerint a fülzúgás valamilyen formája közel 50 millió embert érint az Egyesült Államokban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az érintettek száma hazánkban is magas, közel félmillióan szenvednek a latinul tinnitus néven ismert betegség tüneteitől: olyan csengéshez, zúgáshoz, zümmögéshez, vagy suhogáshoz hasonló hangot hallanak, amely nem külső hangforrásból származik. A betegség elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, a The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent vizsgálat eredménye szerint a megelőzés érdekében jobb, ha mielőbb rendszeres kávéfogyasztókká válunk, ha eddig nem tettük.

A 65,000 résztvevővel, 1991-ben kezdődött vizsgálatban, 30 és 44 év közötti hölgyek egészségi állapotának változását követték nyomon. A résztvevők átlagosan napi 242.3 mg koffeint fogyasztottak, ez megközelítőleg 2,5 csésze kávénak felel meg. 18 évvel a vizsgálat kezdetét követően a résztvevők egészségi állapotát ismét felmérték, különös tekintettel a fülzúgásos tünetekre. 5,289 esetben az érintettnél napi rendszerességgel, vagy hetente néhány napon át jelentkeztek a tünetek.

Az adatok összevetése után összefüggést fedeztek fel a kávézási szokások és a fülzúgásos panaszok gyakorisága és erőssége közt. A napi 450-599mg koffeint fogyasztó hölgyeknél a fülcsengés előfordulása 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a kevesebb, mint napi 150 mg-ot fogyasztók esetében. A kapcsolat feltehetőleg a koffein, központi idegrendszert stimuláló tulajdonsága miatt jöhet létre, de korábbi kutatás igazolta azt is, hogy a koffein közvetlenül is hat a belső fülre.

A vizsgálatot végző orvosok azonban a jelenlegi eredmények ellenére sem tanácsolják, hogy bárki is mértéktelen kávézásba kezdjen, a fülcsengés megelőzésének reményében. További vizsgálatokra van szükség a napi ajánlható mennyiség pontos meghatározásához is. Dr. Augusztinovicz Monika szerint, amit jelenlegi ismereteink szerint megtehetünk a panaszok megelőzésére, az a helyes fülápolás és a mozgás. Ennek érdekében kerülendő a fültisztító pálcika használata, így megelőzhetjük, hogy a rosszul végzett mozdulatokkal a dobhártya felé toljuk a fülzsírt, ami aztán a fül belsejében összegyűlve kellemetlen panaszokat is okozhat. A zajvédő füldugó hasznos segítség a megelőzésben azok számára, akik például munkájukból eredően, rendszeresen zajos környezetben tartózkodnak. A normális keringés és a vérerek egészségének megőrzése a fülzúgás megelőzésében is segíthet, ehhez javasolt a rendszeres sportolás. Fontos az esetleges kiváltó tényezők, mint a magas vérnyomás, magas vérzsír szint, nyakcsigolya problémák korai felismerése és kezelése.

Forrás: www.fulorrgegkozpont.hu
Fotó: jarmoluk/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja