SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Moderációs Kineziológia- avagy vizuális stresszoldás

Horváthné Iványi Erika [cikkei] - 2014-03-07
Moderációs eszközökkel oldani olyan, mintha moziban ülnénk. A látott képek és a hallott információk együtt sokkal hatékonyabban épülnek be tudatunkba, mint ha csak az egyik érzékszervünket használnánk.
Moderációs Kineziológia- avagy vizuális stresszoldás

Moderáció és kinezioólgia, avagy vizuális beépülést és feldolgozást segítő technikák stressz oldás közben.

Moderációs eszközökkel oldani olyan, mintha moziban lennénk. A látott képek, főleg ha színesek is, sokkal jobban beleégnek a tudatba, mintha csak beszélgetünk a témáról.

A lényeg pontosan abban rejlik, hogy minél több érzékszervet megmozgatva jusson felszínre a bennünk mélyen lévő blokk, egy-egy szituációhoz társított negatív érzelmi gubanc. Ha jártál már kineziológusnál, akkor tudod, ha nem akkor most elmondom, hogy a találkozás elején mindenesetben kitesztelem az izmaidon, melyek azok a segítő gyakorlatok, amelyekkel tudatos emlékezés nélkül meg tudjuk keresni tested mely szervéhez kötődik blokk. Aztán a stresszoldás során kivezetjük a felszínre hozott emlékből a negatív érzelmeket és pozitívokkal helyettesítjük. Ez lehet egy megoldás, egy új érzés, egy új elhatározás, egy új módszer.

A látott és hallott információk sokkal jobban megmozgatják mind a kettő agyféltekét, ami azért előnyös, mert így biztosan a számodra legjobb és legkreatívabb megoldás születik a témádban.

Mi a feladata a bal és a jobb agyféltekének?

Bal agyfélteke az “analitikus”, felelős a beszédértésért, szövegértésért, számolásért. Elemzi a beérkező információkat, racionálisan, logikusan gondolkodik. Itt vannak elraktározva a félelmek, fájdalmak, amiket eddig összegyűjtöttél. Itt van a beszédközpont, a matematikai gondolkodás, a logika központja. Stressz esetén ő irányít, lekapcsolja a jobb agyféltekét és a homloklebenyt.

Jobb agyfélteke az “intuitív”, felelős a tér és forma érzékeléséért, az érzésekért, az elvont gondolkodásért. Itt lakik a fantázia, a formák, színek, dallamok, hangok, ritmus és az intuíció is. Nem érzékeli az időt, mentes a félelmektől és fájdalmaktól. Átlátja a dolgok egészét, de nem a részleteket. Megtalálja az összefüggéseket. Ő segít a térbeli érzékelésért és a látott dolgok felismeréséért. Stressz esetén nem működik. Részletesebben itt is olvashatsz róla: https://www.csaladinet.hu/index.php?module=redirect&p=vizualis_stresszoldas_hierika

Most már Te is megérted, miért olyan fontos a két agyféltekét összehangolni, különösen stresszoldás alkalmával.

Gyerekeknél azért nagyon egyszerű, mert ők még - főleg kisebb korban - nagyon a kis kreatív világukban élnek. Így számukra szinte kézenfekvő, hogy vizuálisan is megjelenítsék a megbeszélteket. Felnőtteknél már bonyolultabb, de nem lehetetlen, sőt! Nagyon is hatékony!

Te beszéltél már úgy telefonon valakivel, hogy közben rajzolgattál, jegyzetelgettél vagy ilyen-olyan jeleket tettél egy-egy szó mellé?

Nos, a moderációs technika pont erről szól: hogyan tudjuk még jobban meglátni és beépíteni azt a megoldást, átalakított belső képet, amire a stresszoldás során rájöttél. Gyakran teszem fel azokat a kérdéseket a találkozás végén, hogy "Hogyan érheted el  a vágyadat?" . Amire aztán születnek rajzok, pontokba szedett vázlatok, bekarikázott pókábra szerű jegyzetek. Közben lehet, hogy éppen fogantatás kori vagy óvodás kori emlékeket dolgozunk fel. De egy a fontos: mindegy, hogy melyik korban vagyunk éppen az oldás során, vizuális megjelenítéssel, sokkal könnyebben megy az ott lappangó stressz átalakítása.

Tulajdonképpen ez a módszer a coaching rendszeréből jön, ahol már több éve nagyon nagy eredményekkel használják. Németországban, ahonnan származik, már az iskolákban is nagy hatékonysággal alkalmazzák. Ráadásul egy olyan vivő módszerről van szó, ami bármi mással összekombinálható, így a kineziológiával is.

Van még egy plusz előnye: a segítő számára fontos, hogy olyan visszajelzést adjon, amit biztosan megértesz és magadévá tudsz tenni. Ezt pedig legjobban a szavakkal és képekkel lehet elérni.

Ha kedvet érzel egy ilyen találkozáshoz, ne halogasd a döntést!

Fotó: geralt - pixabay

Horváthné Iványi Erika


Horváthné Iványi Erika
Gyermek, junior és felnőtt stresszoldás

Elérhetőségeim:
Cím: 2112 Veresegyház, Budapesti út 1/b.
Telefon: 06-30/631-94-32
E-mail: kinezerika@gmail.com
Honlap: http://www.lelekfeny.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja