SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Oxigénnel a stroke okozta károsodások ellen!

Családinet [cikkei] - 2012-11-06
A legfrissebb nemzetközi kutatások eredményei alapján a hiperbár oxigénterápia kiegészítő kezelésként történő alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a szélütést szenvedett betegek állapotának javulásához.
Oxigénnel a stroke okozta károsodások ellen!

Október 29-én ünnepelték világszerte a stroke világnapját. A szélütés hazánkban is az egyik leggyakoribb halálozási ok. Magyarországon évente körülbelül 50.000 embert érint, az esetek 36%-a halállal végződik, a fennmaradó betegek nagy része pedig nem lesz képes régi életvitelét folytatni.

Különösen veszélyeztetettek a dohányosok, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel küzdők, és a cukorbetegek, de az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás is kockázati tényezőnek minősül.

A szélütés tünetei rendszerint gyorsan és váratlanul lépnek fel: ha arcunk elkezd zsibbadni, elferdülni, nem találjuk vagy nem értjük a szavakat, kettős látás, térbeli tájékozódási vagy érzékelési zavarok lépnek fel és mindez nem jár fájdalommal, azonnal forduljunk orvoshoz!

A stroke alapvetően két típusba sorolható: vérzéses illetve érelzáródásos strokeot különböztethetünk meg. Az esetek 80 százalékában érelzáródás miatt szenvednek az betegek szélütést, amikor egy vérrög elzárja a keringés útját. Keringés hiányában az érintett ér által ellátott agysejtek oxigén és tápanyag nélkül maradnak, így sorsuk megpecsételődik, a stroke által érintett területen elhalnak, és ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan. Mivel az agyban rendkívül kis területen koncentrálódnak a mozgást, az érzékelést, a beszédet, a tárgyak felismerésének képességét irányító sejtek, már egy kis részt érintő szélütés is súlyos következményekkel járhat. Van azonban a sejthalált szenvedett terület és az egészséges – vérkeringéssel rendelkező – zóna között egy átmeneti rész, amelynek keringését stroke terápiával helyre lehet állítani, vagy legalábbis javítani.

Vizsgálatok szerint a rehabilitációs kezeléssel és a vele egyidőben végzett hiperbár oxigénterápia (HBOT) együtt jobb eredményeket produkálnak, mint a rehabilitációs kezelés önmagában. Taiwanon 46 stroke-on átesett beteget vizsgáltak, akik közül 16-an a stroke utáni általános kezelés mellett 10 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelést is kaptak, míg másik 30 beteg csak rehabilitációs ellátást kapott, HBOT-t nem. Bár két héttel a stroke után még nem volt tapasztalható jelentős különbség a két csoport között, egy hónappal a szélütés után már csak az oxigénterápiát kapó betegeknél volt megfigyelhető jelentős javulás, miközben a kontrollcsoport állapota nem sokat változott a két héttel azelőtti állapothoz képest.

A másik kutatás 74 olyan embert vizsgált, akik 6-36 hónappal a kutatás kezdete előtt szélütést kaptak. A kísérleti csoport 2 hónapon keresztül, heti 5 alkalommal 90 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesült, míg a másik csoport 2 hónapig nem kapott hiperbár terápiát, majd az azt követően 2 hónapig igen. Mindkét csoport esetén szignifikánsak javultak az eredményeik a hiperbár oxigénterápiás 2 hónap alatt.

„A budapesti Hiperbár Centrum működése során eddig közel 50 stroke-on átesett pácienst kezeltünk” –mondta Péchy Imre a Hiperbár Centrumot üzemeltető Baromedical Zrt. vezérigazgatója. „Legtöbbjüknél jelentős javulásról tudunk beszámolni, de fontos megjegyezni, hogy a gyógyulás mértéke nagyban függ a kiinduló állapottól és az egyén érzékenységétől.”

 

Tudta?

  • A szélütés szó onnan ered, hogy pogány őseink hite szerint a szélben emberfeletti lények vannak, akik rontást, betegséget hoznak az emberekre.
  • Szélütést szenvedett már a két híres történelmi személyiség, Kinizsi Pál és Mátyás király is, de mindketten fel tudtak épülni. Churchill, Roosevelt, Lenin és Sztálin viszont szélütés miatt lelte halálát. Napjaink csillagai közül Sharon Stone, Al Capone, és Jean-Paul Belmondo és Gábor Zsazsa is átesett strokeon.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Kép forrása: www.gettyimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja