SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szezonja van: a meggy!

Talán Katalin [cikkei] - 2012-06-29
Nem tudom, ki hogy van vele, nálunk sláger a meggy, a meggyes pite, meggyes rétes, a hideg meggyleves, a meggyszósz. Viszont a mélyhűtő kapacitása behatárolja a tárolást, de ott vannak a befőttes üvegek!

Nem nagy munkával eltehetjük, és tárolásához sem kell energia!


Meggy nyersen eltéve, pitének, rétesnek, süteményekbe:

5 kg megmosott, leszárazott, magozott meggyet műanyag tálba vagy rozsdamentes lábosba tesszük, 1 kg kristálycukrot, 1 ek. szalicilt vagy fele mennyiségű NaBe-t, 1 dl rumot, 2-3 szem szegfűszeget, egy darab fahéjat adjunk hozzá és keverjük el, lefedve, hideg helyen tartsuk két napig, naponta kétszer-háromszor keverjük át. Tegyük tiszta, száraz üvegekbe a gyümölcsöt, öntsük rá a levét, zárjuk le és tegyük el kamrába, vagy olyan helyre ahol nem éri nap és aránylag hűvös van.


Rumos meggy a nap által eltéve:

Hozzávalók: 3 kg megmosott, leszárazott, hibátlan meggy, 1 kg kristálycukor, 1,5 dl rum. egy kevés benzoesavas nátrium
A meggyet tehetjük egy nagy üvegbe is, ha veszünk ki belőle, nem fog megromlani. Tegyük rétegesen az üvegbe a cukorral a meggyet, majd öntsük rá a rumot (nem sütőrumot, az nem jó!), majd tegyünk az üveg szájára egy réteg befőző celofánt, ide szórjuk a NaBe-t, majd az üveg fedőjét csavarjuk rá, vagy zárjuk le, két újabb réteg celofánnal. Ha celofánt használunk, kössük le egy vászonnal is, mert a darazsak átszúrják a celofánt, ugyanis ki kell tenni az üveget a napra, addig hagyjuk ott, míg annyi levet ereszt, ami ellepi a szemeket. Éjjelre érdemes berakni a szobába, hogy ne hűljön le nagyon. A kamrába téve, rájárhatunk, nem fog megromlani. Mehet a kókuszgolyó közepébe! A leve is nagyon finom és becsapós itóka!


Ecetes meggy



Friss, hibátlan, megmosott meggy szárát ollóval rövidre vágjuk, majd tiszta üvegekbe rakjuk, rázogassuk meg, hogy jól elhelyezkedjenek az üvegben a szemek.
1 l vizet, 1 l fehérborecetet, 1 kg cukrot 10-15 szem fekete borsot, 1 kávéskanál sót felforralunk, és hagyjuk hűlni. Hidegen a gyümölcsre önjük az ecetes lét, majd lekötjük és eltesszük az útból. Majd nyolc nap múlva leöntjük róla a levet és felforraljuk, most melegen töltjük vissza, lekötjük és szárazdunsztba tesszük. Másnap a helyére rakhatjuk, pikáns savanyúság sült húsokhoz. Ha a borsot kicseréljük, 5-6 szem szegfűszegre és egy darab fahéjra, egy másik ízvilág áll elő.


A mustáros meggy, igazi különlegesség, jó mindenféle szárnyas sültekhez, vagy májpástétomokhoz.

1 kg szárától megfosztott meggyre 30 dkg cukrot, 3 dl vizet és 10 dkg mustárt számítunk. Feltesszük a cukrot és a vizet forralni, amikor gyöngyözve forr, tegyük bele a meggyet, egyszer forrjon meg és húzzuk le a tűzről, és vigyázzunk, hogy ne repedjenek fel a szemek, majd egy szűrőkanállal vegyük ki a gyümölcsöt és a visszamaradt lét erős forralással kb. felére besűrítjük, majd hozzáadjuk a mustárt. Hagyjuk langyosra hűlni, közben üvegekbe rakjuk a gyümölcsöt és a szirupot ráöntve lezárjuk. Eltehetjük a kamrába rögtön.
Jó lesz télire, az biztos!
A magokat se dobjuk ki, megmosva terítsük szét egy újságpapíron és erős napon szárítsuk ki, remek töltet kis babzsákba. A magoknak nyugtató hatást tulajdonítanak, időnként a napra téve „töltsük fel energiával”, jobb, mint a műanyag golyócskák, gyermekek imádják. Sőt a szárakat is jó megszárítani, gyógytea keverékeként hasznosíthatjuk, vízhajtó hatású.

Kapcsolódó cikkek:
Receptek Levendula felhasználásával
Itt az ideje kovászolni!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja