SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

Családinet [cikkei] - 2011-07-12
A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, vagy allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.
Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

Náthától a fülgyulladásig

Az elhúzódó megfázások következtében kialakuló fülgyulladás különösen gyermekkorban gyakori panasz. A jelenség oka, hogy gyermekeknél a fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban - magyarázza dr. Csokonai Vitéz Lajos fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Éppen ezért gyermekeknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására. Hajlamosabbak a középfülgyulladásra a fül anatómia rendellenességeivel - különösen a dobhártya és az Eustach-féle járat defektusaival - élők, a krónikus orrmandula gyulladással, illetve a nagyobb orrmandulákkal rendelkezők. Az allergiás betegek jellegzetes panasza az orrdugulás, melyet az orrnyálkahártya duzzanata is okozhat. Ez az állapot, amennyiben tartósan fennáll, szintén hozzájárulhat a fülgyulladás kialakulásához.

Veszélyek a vizekben

Strandolás közben valószínű, hogy a fürdőzés ártalmas hatásaira gondolunk legkevésbé. A nyaralás kellemes pillanatait azonban könnyen beárnyékolhatják a váratlanul jelentkező panaszok. Fülgyulladást a hallójáratba jutó - elsősorban klóros, uszodai - víz is okozhat. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével a víz leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a hámréteg felázik, fellazul. Így a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

Figyelmeztető jelek

A fülgyulladás tünetei lehetnek egészen enyhék: elesettség érzés, bágyadtság, hőemelkedés, a fül nyomásérzékenysége jelentkezhet. A fertőzés előrehaladtával a tünetek erősödnek, magas láz, erős fájdalom, a dobhártya kiszakadásával gennyes fülfolyás alakulhat ki.



Fontos a helyes fültisztítás

A fülzsír bevonja és védi a hallójáratot a kiszáradástól és a fertőzésektől, a kisebb szennyeződések pedig a hallójárat-bemenet szőrein fennakadnak. A hallójárat tisztításáról egy külön mechanizmus gondoskodik, az itt lévő hám ugyanis kifelé nő, így eltávolítja a kisebb szennyeződéseket és a felesleges fülzsírt. A fültisztítás éppen ezért nagy körültekintést igényel, hogy ezt a jól működő folyamatot ne borítsuk fel. A fül tisztításához elengedhetetlen a jól megválasztott eszköz, mivel az itt létrejövő esetleges sérülés is hallójárati fájdalmat okozhat, amit viszketéssel, fájdalommal, nedvedzéssel járó kellemetlen érzés követ.

A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Esetükben a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva, a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Ha a gyermek fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba. A másik dolog, amire fontos a figyelmet felhívni, az a fültisztítók kérdése. A vattás végű pálcika mindössze a bemenet kitörléséhez jó, és az a fajtája a legalkalmasabb, amelyet nem lehet 1 cm-nél mélyebben a fülbe dugni, ezzel a fül (illetve dobhártya) felsértését el lehet kerülni. Mélyebbre egyébként sem célszerű benyomni, mert a fülzsírt maga előtt tolva még inkább megnehezíti a fül kitisztítását. A fül mélyebb részeinek tisztításához használjunk inkább néhány csepp paraffinolajat, vagy gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó sprayt.

Tanácsok a nyári időszakra

  • Ügyeljünk rá hogy víz, vagy tengerparton homok, ill. egyéb szennyeződés ne juthasson a hallójáratába fürdés közben! Ha mégsem sikerül elkerülni, mielőbb távolítsuk el a fülből, mert komoly gondot okozhatnak.
     
  • Hasznos lehet még az úszósapka, vagy úszáshoz kialakított füldugó használata.
     
  • Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával, a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása.
     
  • Elhúzódó felső légúti fertőzés, vagy allergia okozta orrdugulás, orrfolyás kezeléséhez kérjük szakorvos segítségét, hogy a komolyabb szövődményeket megelőzzük!

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja