SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-11-30
A pajzsmirigy működése jelentős mértékben függ az évszakoktól, az életkortól, stressz helyzetektől és kísérő más betegségektől.
Hogyan

Mire vigyázzanak a pajzsmirigybetegek a közeledő hidegben?
Miként azt korábban, a nyári meleg előtt írtam, a pajzsmirigy működése jelentős mértékben függ az évszakoktól, az életkortól, stressz helyzetektől és kísérő más betegségektől.  Erre figyelmeztet a mindennapi gyakorlat és a legújabb tudományos eredmények. Ez évben Prágában megtartott Európai Endokrin Kongresszuson és több közleményben is egyik fontos téma volt a környezeti tényezők és a pajzsmirigyműködés összefüggése. Ezek egyik aktuális kérdése a tél közeledtével a hideg hatása és veszélye a pajzsmirigybetegek számára. Bizonyították, hogy a csökkent pajzsmirigy működésű (hipotireózisos) betegek nehezebben alkalmazkodnak a hideghez és tűrik a tél viszontagságait. Kimutatták, hogy a hipotireózisos  betegek átlagos  TSH értéke a nyári 9.37±5.53 µUI/ml-ről  télen 18.68±2.31 µUI/ml-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy télen változtatni célszerű a pajzsmirigybetegek kezelésén és egyéb fontos tényezőket is figyelembe kell venniük.  Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítanak nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető.  Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó (nemi vágy) meddőség, menstruációs zavarok, végtagzsibbadás magas vérnyomás, testszerte vizenyő (ödema) lépnek fel.  Ami az időskorúakat illeti, nem egységes a vélemény: egyes vizsgálatokban összefüggést mutattak ki az emelkedett TSH-szint és a hidegintolerancia között.   Bonyolítja a kérdés tisztázását, hogy a betegség  hátterében viszonylag gyakori az autoimmun thyreoiditis, amelyhez más érelváltozások (ún. Raynaud szindróma,  hideg kéz, láb!) ( 1. ábra)  is társulhatnak.

pajzsmirigy_tenyer

1.ábra

A 60 év feletti nők akár 10%-ában emelkedett lehet a szérum TSH-szintje (5-10 mE/l), egyúttal thyreoidea elleni antitest-pozitivitás is kimutatható. A pszichés betegség miatt lítium tablettákat szedő betegek közel 20%-ában alakul ki csökkent pajzsmirigyműködés. Hasonlóan csökkent működést okozhat sok olyan gyógyszer, amelyet nem a pajzsmirigybetegségre szednek a betegek. Ezek közül a legfontosabbak a szívbetegek által gyakran szedett, nagy mennyiségű jódot tartalmazó Cordarone tabletta, vagy a Betadine hüvelykúp, ill. fertőtlenítő oldat. Sokirányú pszichológiai tesztekkel végzett tanulmányokban arra hívták fel a figyelmet, hogy ezeknél az embereknél, a kontrollokhoz viszonyítva, gyakrabban lépnek fel alvászavarok, szorongás és testi (szomatikus) panaszok, amelyek a pajzsmirigy kezelésével megszüntethetők.

Mit tegyünk?

  1. Ellenőrizzük pajzsmirigyműködésünket. Próbáljunk válaszolni az alábbi
    kérdésekre:


    Tünetek-jelek           igen nem
    Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás    
    Depresszióra hajlam    
    Hízás, csökkent étkezés mellett    
    Rekedtség    
    Végtagokban zsibbadásérzés    
    Száraz, viszkető, hideg, megvastagodott bőr    
    Székrekedés    
    Halláscsökkenés    
    Szemhéj körüli duzzanat (ödéma)    
    Menstruációs zavarok, terméketlenség    
    Csökkent libido (nemi vágy)    
    Lassú szívműködés    
    Emelkedett koleszterin szint    
    Nyakduzzanat, nyakfeszülés    
    Családban pajzsmirigy,ill cukorbetegség előfordulása halmozottan    
                               Értékelés: +5 felett  csökkent pajzsmirigyműködésre utal
                                                  0-1 között nincs csökkent működés

                        Amennyiben mód van rá, akkor célszerű a TSH szint ellenőrzése is.

     
  2. Amennyiben a tünetek fennállnak és a TSH érték emelkedett: célszerű  az alkalmazott pajzsmirigykészítmény dózisának növelése.
     
  3. Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak: ajánlatos ellenőrizni, hogy a gyógyszer bevétele megfelelő-e, felszívódik-e, nem akadályozza-e más gyógyszer a szervezetbe jutását?
     
  4. A hideg  kerülése: tekintettel arra, hogy a betegek fokozottabban érzékenyek  a hidegre, ezért a megfelelő meleg ruházat, a megfázások kerülése, rendszeres meleg teázás fontos.

    teazas
     
  5. Rendszeres mozgás!  Lényeges a rendszeres mozgás, torna, fürdőkúra, de legalább a rendszeres séta.

    szauna


     
  6. Lehetőség szerint a napos időszakok kihasználása. A napfény nem egyszerűen meleget ad, hanem  stimulálja az ideg- és hormonális és ezen keresztül az immunrendszert is. Előnyös a téli fáradtság és depresszió megelőzésében is.
     
  7. Kevés cukor fogyasztása. Sokan érzékenyek a cukros ételek iránt (pl. candidiasis), növelhetik az inzulin rezisztenciát. A cukor nem jelent megfelelő kalóriapótlást.
     
  8. Fogyasszon több fehérjét, lehetőleg rostdús, növényi fehérjét tartalmazó ételeket.
     
  9. A napi alvás (nyugodt alvás) rendkívül fontos! Napi 7-8 óra feltétlen indokolt. Amennyiben ez nehezen megoldható, akkor gyógyteákkal célszerű biztosítani.
     
  10. Csökkenteni kell a stressz hatásokat! Hogyan kerüljük el a stressz hatásait? Először is törekedni kell a stresszállapot felismerésére, a kiváltó ok, azaz a stresszor megkeresésére. Tudatosítani kell a stresszort és az arra adott fizikai és érzelmi reakciót. Nem szabad elhanyagolni a problémát, nem szabad elmenni mellette. És az is lényeges, hogy mit gondol saját magában az egyén az adott körülményről. A következő pont: fel kell ismerni a változtatás szükségességét. Lényeges kérdés, hogy el tudom-e távolítani a stresszort, el tudom-e kerülni? Például el tudok-e távolodni az illetőtől, ki tudok-e bújni a stresszor hatásköréből, avagy sem? Vagy pedig megfontolom, hogy képes vagyok-e csökkenteni a stresszor behatásának idejét, erősségét. Mégis hogyan tudjuk mérsékelni a stresszre adott fizikai és érzelmi reakciót?
  • Az egyik lehetőség a fizikai módszerek alkalmazása: a mély lélegzetvétel, az izomlazítás, az izomlazító gyakorlatok.
     
  • A másik a zeneterápia: az emberek egy jó része nemcsak azért hallgat zenét, mert divatos, hanem mert közben feltöltődik.

    zeneterapia

     
  •  A gyógyszereket utoljára említem. Valóban szükség lehet rájuk, de mindig úgy kell felfogni a gyógyszereket, a feszültségoldókat, a depresszió elleni készítményeket, mint egy mankót, amely segít, de önmagában nem oldja meg a helyzetet. Magunknak kell szembesülnünk azzal, ami előttünk van.  A túl nagy mennyiségű vitaminokkal bajt is tudunk okozni! A fény hiánya miatt azonban a D vitamin pótlása feltétlen indokolt.
     
  • Erősíteni kell a testünk fizikai állapotát, fittségét, ennek módozataira több példát is fel lehet sorolni: mozgás, kerékpározás, úszás, séta, jogging.
     
  • Méregtelenítő szauna fontos!

Szép, betegségmentes telet és ünnepeket kívánok:
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja