SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A korai felismerés döntő jelentőségű - az ultrahang-diagnosztika lehetőségei

Családinet [cikkei] - 2009-09-03
Az emberek többsége természetesnek tartja, hogy húszezer kilométerenként elviszi az autóját szervizbe. De még korántsem épült be a köztudatba, hogy ugyanilyen alapon évente szükség lenne egy egészségszűrésre is, hiszen a korán felismert betegségek sokkal kedvezőbb kilátásokkal bírnak, mint az esetlegesen későn diagnosztizáltak.
A korai felismerés döntő jelentőségű - az ultrahang-diagnosztika lehetőségei

A korai diagnózisok felállításának pedig az egyik legalkalmasabb eszköze az ultrahang. - hangsúlyozza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológus szakorvosa.

Az ultrahang dicső története

A hanghullámoknak csak egy része hallható az emberi fül számára, az ezen skála felett lévő hangok tartományát nevezzük ultrahangnak (UH). A hanghullámok terjedéséhez közvetítő közeg szükséges (nem úgy, mint a fényhullámoknak) a hullámok pedig a közeg határától majdnem teljesen visszaverődnek. Az UH természetesen az emberi testben is képes terjedni, a terjedés sebessége a szövetek vastagságától, összenyomhatóságától, víztartalmától és kis mértékben a hőmérsékletétől is függhet. Ez a megfigyelés adta az alapját az UH-diagnosztikának is.
Terápiás célokra az 1940-es években kezdték alkalmazni ezt az eljárást, érdekes módon kezdetben a háborúból megmaradt radarok felhasználásával. Ugyanis a 2. világháborúban az UH-t ellenséges tengeralattjárók azonosítására használták. Egy skót tudós, Ian Donald figyelt fel rá, hogy lehet némi hasonlóság a tengeralattjáró és a magzatvízban úszkáló magzat közt. Mivel addig a káros röntgensugarakat használták a méhen belüli monitorozásra, ez a felfedezés döntő jelentőségűnek bizonyult. A fejlődés pedig megállíthatatlan: a kezdeti radarok felhasználása után 70 évvel már olyan milliméteres vizsgálófejek is léteznek, amelyekkel a szív koszorúsereinek belsejében is szétnézhetünk.

Kockázatmentes vizsgálat

Az UH-vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és amely annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges. Az egyetlen apró kellemetlenség lehet, hogy a hasi UH-ra éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni, ezen kívül semmiféle negatívuma nincs a módszernek. A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és a szervek által visszavert hangokat felfogja. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé.   

Éves „egészségszerviz”


Vérvétel, mellkasröntgen, hasi UH, magas vérnyomás esetén nyaki- , nőknél emlő-, férfiaknál prosztataszűrés UH-gal -  ennyi vizsgálat elégséges lehet ahhoz, hogy megtudjuk, változtunk-e valamit, és még tünetmentesség esetén is pontos képet kaphassunk a bennünk zajló folyamatokról. Ez pedig a megelőzés alappillére kellene, hogy legyen. - hangsúlyozza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológus szakorvosa. 
A doktornő szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre. Kevesen ismerik a daganat keletkezésének folyamatát. Első lépcsőben ugyanis csupán egyetlen sejt „bolondul meg”, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum 5 év telik el. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam még hosszabb. Vagyis egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy UH-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Egy melldaganat esetében ez azt jelenti, hogy amíg az 1 centisnél kisebb elváltozás esetében nem veszik le a hölgyek mellét, és nem kapnak kemoterápiát sem, addig egy tapintható daganatnál ezek az eljárások elkerülhetetlenek. 
Férfiaknál az egyik legjellemzőbb probléma a prosztatát érinti. 45-50 éves kor körül ez a szerv elkezd növekedni, vagyis minden 80 éves férfinak nagyobb a prosztatája, mint kellene, hogy legyen, ami pedig nyilván vizelési panaszokat okoz. UH-gal bármilyen szakaszban kimutatható a növekedés mértéke, de a daganatszűréshez szükséges egy vérvétel is. Ugyanis csak az utalhat rákos megbetegedésre, ha a vérben a PSA-szint emelkedett. Az UH-diagnosztika azonban ebben az esetben is döntő jelentőségű.

Akiknek különösen ajánlott

Az éves egészségszűréseket bárkinek érdemes elvégeztetnie, van azonban néhány olyan rizikófaktor, amely feltétlenül szükségessé teszi az UH-os nyomonkövetést.

  • Magas vérnyomással élőknél elengedhetetlen a rendszeres nyaki UH.
  • Ha az emlődaganat családi halmozódást mutat, 30-35 felett évi egy vizsgálat idejében feltárhat egy kóros folyamatot, vagy éppen megnyugtathat.
  • Izületi UH-vizsgálatot olyan jellegű baleset után érdemes végeztetni, amikor a röntgen vagy a CT nem mutat ki törést. Ugyanis ezek a képalkotó eljárások csak a csontokat tudják vizsgálni, a lágy részeket nem. Vagyis egy esetleges szalagszakadás csak UH-gal mutatható ki. Ennek jelentősége abban áll, hogy szalagszakadás után 6 hétig ajánlott a rögzítés, míg enélkül csupán 1 hétig van fent a rögzítőkötés.

További információ: www.orvostkeresek.hu


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja