SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kezdődik a bolha és kullancsszezon!

Családinet [cikkei] - 2004-04-13
Végre itt a tavasz, ám vele együtt megkezdődött négylábú társaink, a kutyák és a macskák számára a bolha- és kullancsveszély időszaka.
Kezdődik a bolha és kullancsszezon!

A bolhák és kullancsok elleni védekezésnek kora tavasztól késő őszig szezonja van. Míg a bolhák a legmelegebb nyári hónapokban szaporodnak a legnagyobb intenzitással, addig a kullancsok szinte egész évben fenyegető veszélyt jelentenek, de legaktívabbak a tavaszi és az őszi hónapokban. A nyári forró időszakot nyugalmi állapotban töltik, mivel a kiszáradásra, direkt napsugárzásra érzékenyek, ugyanakkor - szívósságuk miatt - a téli hónapokban, a legnagyobb fagyok idején is találhatunk kullancsot az állaton.

Miért is fontos a védekezés a bolhák és a kullancsok ellen?

A kullancsok és a bolhák igazi élősködők (paraziták), mivel életben maradásuk, szaporodásuk gazdaállatfüggő. Éles szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sebeket ejtenek a bőrön, hogy vérhez jussanak és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg a "véradót".

A bolhák

A mintegy 2000 fajjal bíró bolhák vérszívó külső paraziták, amelyek a gerinceseken élősködnek, vérszívással károsítják áldozataikat. Folyamatosan nyugtalanítják, zaklatják kedvenceinket, szüntelen vakarózásra kényszerítve őket. A lakást elárasztó bolhák pokollá teszik a gazdák életét is. A kifejlett felnőtt bolha általában aktív felnőtt életét ugyanazon az egyeden éli le, egy másik egyedet általában az utódai támadnak meg.

A bolhák ugyanis hihetetlenül gyorsan és tömegesen képesek szaporodni. Egyetlen felnőtt pártól optimális környezetben egy-két hónap alatt százezres nagyságrendben fejlődhetnek ki utódok. Ugyanakkor a bolha legutolsó fejlődési alakja kedvezőtlen környezetben hónapokig életképes maradhat, s ha a környezeti viszonyok újból kedvezően alakulnak, villámgyorsan befejezi ezt a fejlődési stádiumot és megtámadja új áldozatát. A nőstény bolha tojásaiból kikelt utódok, a lárvák a gazdaállatról a környezetre lehulló bolhaürülékkel táplálkoznak, ezért szív a gazdán elhelyezkedő bolha olyan gyakran és intenzíven vért. A lárva állapot kb. 1-2 hétig tart, ezután a bolha bebábozódik. A selyemszerű anyaggal burkolt bábot kokonnak nevezzük. A kokonból megfelelő környezeti körülmények között a potenciális gazda állat közeledtére villámgyorsan ki tud kelni az újabb felnőtt alak és a fejlődési ciklus újrakezdődik.

Milyen betegségeket terjesztenek a bolhák?

A bolhák számos betegséget terjeszthetnek, többek között a vándorpatkány bolhája is terjesztője volt a középkorban oly rettegett emberi pestisnek. A bolha köztigazdája a kutyára és az emberre egyaránt veszélyes Dipylidium caninum galandférgeknek.

A már említett állandó zaklatás, viszketési érzés mellett a kutya és a macska szempontjából a leggyakoribb és legsúlyosabb tünetekkel egy rendkívül súlyos allergiás bőrgyulladás, az ún. bolhaekcéma jár. Ilyenkor az állatok a bolha nyálában lévő anyagokra allergizálódnak és akár egyetlen csípés súlyos reakciósorozat kialakulását váltja ki. A test kiterjedt felületén a viszketegség mellett nedvedzés, a szőr kihullása, pörkösödés jön létre, a későbbiekben ezek a területek másodlagos fertőzések bemeneti kapujaként szolgálhatnak.

A kullancsok

A kullancsok szintén vérszívó külső paraziták, amelyek a gerinceseken élősködnek, és az egész világon elterjedve, több mint 800 fajjal képviseltetik magukat. Az Argasok elsősorban madarakat károsítanak, míg az Ixodesek vagy más néven valódi kullancsok túlnyomórészt emlősökön szívnak vért. A kullancsok fertőző betegségek terjesztőiként súlyos veszélyt jelentenek az ember és valamennyi háziállat számára.

A kullancsok négy stádiumon keresztül fejlődnek: tojás, lárva, nympha és kifejlett alak. Az első kivételével a többi három fejlődési alak mozgásra képes, vért szív, és terjeszti a fertőző betegségeket. A lárvák 0,3-0,5 mm, a nymphák mintegy 1 mm nagyságúak, és a méretük a vérszívás során sem növekszik többszörösére, amint ez a kifejlett alakoknál történik. Ezek a parányi fejlődési alakok gyakorlatilag felfedezhetetlenek kutyánk dús szőrzetében, így fokozottan veszélyesek. Látogatásukra már csak a betegség jelentkezéséből lehet következtetni. A kifejlett kullancsok 3-4 mm nagyságot érnek el, a hím és a nőstény egyaránt vért szív, ez utóbbi akár testtömegének 200 szorosára is növekedhet. Ezek azok az ijesztően nagy, borsó, bab méretűre hízott kullancsok, amelyeket több napos vérszívást követően kutyánk bőrébe fúródva felfedezünk.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Hazánkban a kullancsok két rendkívül veszélyes fertőző betegséget terjesztenek, amelyek kutyák számára végzetes kimenetellel járnak. A babesiosis évtizedek alatt szinte az egész országot elborította, bár a leggyorsabb terjedésére az utóbbi években került sor. Szintén az elmúlt néhány év jelensége a Lyme borreliosis felbukkanása-ez a kullancsok által terjesztett betegség.

A babesiosis első tünetei a feltűnő bágyadtság, levertség, étvágytalanság. A kutyák látható nyálkahártyái (pl. szem, száj) sápadtak, súlyos esetben porcelánfehérré válnak annak következtében, hogy a kórokozók valósággal szétrobbantják a vörösvértesteket, így anémiás, azaz vérfogyott állapotba kerülnek az ebek. Nem kötelező érvényű, de gyakran fordul elő láz, ez igen magas, 41 °C is lehet. A betegség egyedülállóan jellegzetes tünete a vizelet kávébarna színűvé válása, ez általában a harmadik naptól látható. Amennyiben az első tüneteket észleljük, azonnal forduljunk állatorvoshoz, a betegeket a leggondosabb állatorvosi ellátás is csak az első néhány napban képes megmenteni.

A Lyme borreliosis (régebbi nevén Lyme kór) állatról emberre terjedő betegség (zoonózis), az emberek mellett valamennyi háziállat, így a kutyák is megbetegszenek. A Lyme kór emberre is halálos kimenetelű lehet.

A kutyákon először lázas, általános tünetek, vándorló bőrpír (ez utóbbi nehezen felfedezhető, ezért ritkán észlelt jelenség) jelentkezik. Mivel a kórokozók szinte valamennyi szervet képesek megbetegíteni, ezért a tünetek a későbbiekben rendkívül változatosak lehetnek. Idült izületi gyulladások, idegrendszeri zavarok, szívpanaszok, fokozatosan romló kondíció, lesoványodás külön-külön és együttesen is előfordulnak. A kór gyakran halálos kimenetelű, a beteg kutyák gyógyulási esélyei annál jobbak, minél előbb állatorvosi ellátásban részesülnek.

 

A bolhák és kullancsok által terjesztett betegségek gyógykezelése hosszadalmas, költséges lehet, és a betegeket nem mindig lehet megmenteni a pusztulástól, így legbiztosabb megoldásként a megelőzés ajánlható. A legfontosabb, hogy a bolhákat csípés, a kullancsokat vérszívás előtt elpusztítsuk, így valamennyi betegség ellen védekezünk, amit ezek az élősködők terjesztenek. Amennyiben ezeket a parazitákat elpusztítjuk, nem csak állatainkat, hanem saját magunkat és családunkat is védjük.

Milyen élősködő-ellenes szert válasszunk?

A bolha- és kullancsellenes szerek között többféle alkalmazási módú készítmény található. A díszállat-kereskedések és a hipermarketek általában az alacsonyabb hatékonyságú irtószereket forgalmazzák: a samponokat, a porokat és a hagyományosnak tekinthető, közepes vagy olcsó árfekvésű nyakörveket. Minőségi és sokkal hatásosabb szereket az (állat)gyógyszertárakban és az állatorvosoknál szerezhetünk be, ezek többnyire neves külföldi gyógyszergyárakban készülnek.

 

Az állatorvosi és gyógyszertári forgalmazásban a hagyományos bolhanyakörveknél hosszabb hatástartamú, a bolhákon kívül kullancsokkal szemben is hatékony nyakörvek (Bolfo, Kiltix) is találhatók.

A nyakörveknél eggyel magasabb minőségi kategóriában a parazita-ellenes sprayk (Bolfo, Defendog, Frontline, Insecticide-2000) állnak. Rövidszőrű fajtáknál gazdaságosak. A macskák kezelése velük nehézkesebb, mert az ijedékeny állatok gyakran félnek a kifújáskori sziszegő hangtól.

A jelenlegi legkorszerűbb szerek a spot-on készítmények (Advantage, Ex-Spot, Frontline, Stronghold, Tiguvon). Ezek lényege, hogy egy műanyag pipettából kell a hatóanyagot az állat nyakára, a szőrt szétválasztva, közvetlenül a bőrre cseppenteni. A hatóanyagra az állat testtömegétől függően van szükség, ezért a termékeknek - gyártótól függően - 1 + 3-4 kiszerelésük van: macskák és 10 kg alatti (kistestű), 10-20 kg közötti (közepes termetű), 20-40 kg közötti (középnagy termetű), és 40-60 kg közötti (nagytestű) kutyák számára. (Van olyan cég, amely a 20 kg feletti kutyákat azonos kategóriának tekinti és ilyenkor két cseppentő használatát írja elő.) A spot-on készítményeknél a jelentős hatékonysággal egyszerű alkalmazhatóság is párosul, ezért macskák és nehezen kezelhető állatok kezelésére is ajánlott. A nagytestű, hosszúszőrű állatoknál ez a leggazdaságosabb kezelési mód.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja