A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hihetetlen szerencse: 9 hónapos csecsemő életét mentette meg a család kutyája

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-12-22
Az állatok megérzéseiről már számtalan történetet hallhattunk, vannak, akik betegségeket jeleznek előre, vannak, akik tömegkatasztrófákat. A mostani történet egy újdonsült szülőpárossal esett meg, ahol egy 8 éves Boston Terrier mentette meg a 9 hónapos kisbaba életét.
Hihetetlen szerencse: 9 hónapos csecsemő életét mentette meg a család kutyája

Nem nyugodott meg a kiskutya

A Connecticutban élő pár a people.com-nak nyilatkozott az esettel kapcsolatban, ami a kisbabájukkal történt meg. Kutyájuk, a 8 éves Boston Terrier, Henry egy hosszúra nyúlt nap után, amikor mindenki fáradtan dőlt le a kanapéra, nem hagyta békén a gazdáit. „Folyamatosan böködte a gyerekszoba ajtaját, és rám nézett. Amikor odamentem, és elküldtem onnan, visszatért, és újra, meg újra az ajtóhoz érintette az orrát. Nem hagyott békén addig, amíg meg nem néztem a kislányunkat” – mondta Kelly Dowling, aki hallgatott kutyája megérzéseire, és benyitott csecsemőjükhöz.
 

Nagyobb baj is történhetett volna

Amint Kelly bement a gyerekszobába, látta, hogy a 9 hónapos gyermeke rosszul veszi a levegőt. Azonnal a közeli kórházba rohantak vele, ahol az orvosok megtisztították a légutait, és pár órára megfigyelés alá vették. „Nem tudom, mi történt volna, ha nem jelez Henry. Hálás vagyok a kiskutyámnak azért, hogy ilyen hőstettet hajtott végre” – hálálkodott Kelly a Twitteren.

Több posztban is elmesélte, hogy a kislánya beteg volt, és kicsit mérges is volt a kutyájára, mert az ajtó piszkálásával állandóan felébresztette. „Nem kapott levegőt, már kezdett elkékülni a kis arcocskája, és megfeszült a teste. Szerencsére Henry időben észrevette, hogy baj van, így azonnal cselekedtünk. Természetesen ezután kicsit elkényeztettük, velünk aludhatott az ágyban, és még egy finom vacsorát is készítettünk neki”  - mondta az anyuka.
 

Sok mindent megéreznek

A kutyákat könnyen kiképezhetik a betegségek kiszaglására. Genetikájuk és fiziológiájuk miatt tökéletesen alkalmasak a megfelelő szaglás tökéletesítésére. Sokkal több szaglóidegsejtjük van, mint az embernek. Ezt a pozitív tulajdonságukat immár évszázadok óta kihasználjuk kábítószerek, robbanóanyagok és most már a betegségek kiszűrésére, észlelésére is.

Kiskedvenceink körülbelül 220 millió szagreceptorral rendelkeznek – az embernek mindössze 5 millió van –, amellyel olyan dolgokat is megéreznek, amik számunkra felfoghatatlannak tűnnek. A kutyák szaglóreceptorai 10.000-szer pontosabbak, mint az embereké, ami azt jelenti, hogy az orruk elég fejlett ahhoz, hogy egy trillió rész koncentrációban észleljenek bizonyos anyagokat – egyetlen csepp folyadékot kiszagolnak 20 olimpiai méretű úszómedencében.

Bár számtalan tanulmány kimutatta már, hogy a kutyák képesek kiszagolni a betegségeket, az, hogy a laboratóriumokban következetesen alkalmazzák őket a szokásos vizsgálatok helyettesítésére, még messze van. A kutatók még mindig nem tudják pontosan, hogy a kutyák milyen kémiai vegyületeket észlelnek, hogy figyelmeztessenek bennünket a betegségek jelenlétére. Ez továbbra is problémát jelent mind a betegséget kiszagoló kutyák kiképzésében, mind a rák korai stádiumban történő pontosabb kimutatására alkalmas gépek kifejlesztésében.

További információt az alábbi linken olvashattok.

Indexkép: Kelly Andrew képe a Twitterről

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja