SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tavaszi párzási időszak-kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencek

Családinet [cikkei] - 2014-03-04
A házi kedvencek (kutyák - macskák) számára a tavasz egyet jelent a szaporodási időszakkal. Ilyenkor az állatok gyakran furcsán viselkednek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, falkákba verődve hangoskodnak, párzási céllal akár harcba is szállhatnak egymással.
Tavaszi párzási időszak-kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencek

Az állattartók felelősségén múlik, hogy a kóbor állatok egyébként is magas számát a felelőtlen túlszaporítással engedjük e fokozódni.

A kutyák és macskák szaglószerve sokkal fejlettebb, mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény. A macskák ivarzásából a tömbházban élő lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak). A szabadjára engedett kutyák/macskák csoportosan - falkákba verődve próbálják meg egymást bepározni.

Sokan félnek a tüzelés miatt utcán kóborló állatoktól

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy a tüzelési időszakban nem ritka, hogy rövidebb - hosszabb időre elszöknek a kedvencként tartott állatok. Sok esetben a kószáló négylábúak komoly riadalmat keltenek az emberek körében, mert pl. utcán, falkákba verődve marakodnak össze. Sok esetben az utcára kiszökő négylábúak soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert gyakran mérgezés áldozatává válnak, vagy elüti őket egy jármű, esetleg az erdőben a vadászok kilövik őket.

Az ember által utcára engedett kutyák gyakran haraphatnak

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy a kerékpáron vagy gyalogosan közlekedő ember a kutyafalkák közelében sok esetben sikoltozással vagy hadonászással próbálja távol tartani az állatokat magától. Ez nem mindig sikerül és a falka felülkerekedhet az emberen, a kutya visszatámadhat.

Egy kutya máshogy viselkedik egyedül, mint falkában. Érdemes egy támadó kutyacsapat esetén passzív állapotban biztonságos helyre menni (elkerülni az állatfalkát), majd segítséget kérni. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezető szituációkat.

A túlszaporítás, utcára dobálás

A lakosság számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képződnek: a vemhessé vált nőstény állatok megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Sűrűn előfordul, hogy az udvarban leellett kutya és cica kölyköket zacskókban, dobozokban teszik ki az emberek az út szélére. A háziállatokért minden esetben az állat tartója, azaz a gazda felel. A 2004. évi X. törvény értelmében állattartóként bűncselekményt követ el az, aki állatot elhagy, kitesz, a cselekményért letöltendő börtön is kapható.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy kedvencként tartott állatainkat ne engedjük felelőtlenül szaporodni, ne termeljünk kóborrá váló állatokat. Az ivarzási időszak alatt fokozottabb óvatossággal sétáltassuk a kijelölt helyeken a házi kedvenceket. Tüzelési időszakban zárjuk el az ellentétes nemű állatokat egymástól. A párzás megakadályozására rendelkezésre áll állatok számára adható fogamzásgátló, végső esetben praktikus az ivartalanítás. Érdemes kikérni az állatorvos javaslatát.

Az állatvédők törekvései ellenére a kóbor állatok száma nem csökken. Az Orpheus Állatvédő Egyesület praktikus mondása ezen témával kapcsolatban hogy "A legjobb annak a "kóbor" állatnak, amely meg sem születik", így érdemes a megelőzésre hangsúlyt fektetni.

Állattartói jogosítványt, állatrendőrséget sürgetnek a felelős állattartók

Az Orpheus Állatvédő Egyesület több éve szorgalmazza a felelős állattartás előrébb mozdításához szükséges szabályok kialakítását. Állatot jelenleg mindenki szabadon tarthat. Némi szabálymódosítással sikeres lehetne pl. a lakosság állattartói körében az állattartói jogosítvány bevezetése. A rendészeti törvény reformjaként a rendőrség, a polgárőrség, a közterület felügyelet, és a többi hatósági szerv mellett életre kellene hívni az ebrendészetek vagy divatos szóval az "állatrendőrség" szervezetet is, mellyel, ha egyetért, úgy a www.facebook.com/AnimalPolice oldalon mód van a csatlakozásra.


Orpheus Állatvédő Egyesület
Telefonszám: +36-20-99-59-409
Web: www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
www.ebangyal.hu - Gazdikereső

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja