SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya, vegyünk egy kiskutyát! Mi tegyünk, ha gyermekünk háziállatot szeretne?

Családinet [cikkei] - 2009-06-29
Csemeténk háziállatért könyörög? Az alábbiakból megtudhatjuk, hogyan keressük meg a tökéletes társat, függetlenül attól, hogy egy aranyhalról vagy egy golden retriever-ről van-e szó.
Anya, vegyünk egy kiskutyát! Mi tegyünk, ha gyermekünk háziállatot szeretne?

Egy megfelelő háziállat a nagyon is szükséges társaságot és feltétlen szeretetet tud adni egy gyereknek. Legfőképpen pedig a háziállat folyamatos leckét ad gyermekünknek az élőlényekkel való törődésből.  Az állattartás egy olyan dolog, amit tulajdonképpen minden családnak meg kellene tapasztalnia, ha rendelkeznek a szükséges idővel és anyagi feltételekkel.  Szakemberek egyetértenek abban, hogy egy háziállat vásárlása vagy befogadása az egész család jól meggondolt és egyhangú döntése kell, hogy legyen. Némi munka ráfordítással, egy kis szerencsével és néhány alapelv figyelembevételével, az új családtag évekre szóló szeretetet és érzelmeket fog hozni a család minden tagjának. Már csak az a kérdés, kié is legyen az állat tulajdonképpen?
Az első percben gyermekünk tiszta szívből ígéri, hogy gondozni fogja az annyira kívánt állatot, de hamarosan azt vesszük észre, hogy nem egészen ez történik, és a gondoskodás szülői kézbe csúszik át. A háziállat gondozása elsősorban a szülő felelőssége. Ha mi nem vagyunk készek erre a feladatra, jól gondoljuk meg egy háziállat befogadását. Mindemellett, gyermekünk mindenképpen vállaljon részt a feladatokból, bízzuk meg egy sor korának megfelelő apró munkával. Általában a nyolc év alatti gyerekek az etetésben és a fürdetésben tudnak segíteni. Ennél idősebb gyerekek meg tudják oldani a kutyasétáltatást, és az utána való takarítást.

A feladatok mellett gondoljuk végig a költségeket is. Egy fajtatiszta kutyáért vagy macskáért várhatóan több tízezer forintot kell fizetnünk. A keverék és menhelyekről befogadott állatok költsége alacsonyabb, akár ingyenes is lehet. Az egy évi etetése és mindennapi szükségletei egy kutyának vagy macskának viszont jelentős összegbe kerülhet, ha utánaszámolunk.  Ezenkívül vannak előre nem látható esetek: például, ha kedvencünk megbetegszik, állatorvoshoz kell vinni, amelyért minden esetben fizetni kell. Az emberekhez hasonlóan időnként az állatok egészségét is meg kell vizsgáltatni az állatorvossal és a szükséges védőoltásokat beadatni, ami szintén pénzbe kerül, illetve a törvény is előírja. A kutyánál, macskánál kisebb állatok még kevesebbe kerülnek, de nekik is szükségük van kalickára, különböző eszközökre és megfelelő táplálékra.

Következő lépésként döntsük el, milyen állat volna a legjobb, melyik illene leginkább hozzá. Az sem mindegy, hogy hány éves korban kapjon először a gyermek háziállatot. Szakértők azt állítják, hogy érdemes megvárni ezzel az iskoláskort, ekkor már el tud bizonyos feladatokat végezni kedvence körül. Érdemes például tengerimalaccal vagy hörcsöggel kezdeni a gyermekkori állattartást. Ezek az érdekes kisállatok nem agresszívek és minimális törődést igényelnek. Gyerekeknek nem ajánlottak a teknősök vagy egyéb hüllőfélék, mert szalmonella baktériumot hordozhatnak, és ezért minden simogatás után alaposan kezet kell mosni. Ismerkedjünk meg az állat jellemzőivel, mielőtt megvásárolnánk. Nem kellemes, ha kellemetlen meglepetésekből tanulunk, például, kénytelenek vagyunk fölfedezni, hogy a hörcsögök éjszakai állatok. Ha egy kutya vagy macska mellett döntünk, mérlegeljük az életstílusunkat. Hogy bírják szomszédaink a zajt? Meg tudjuk oldani az állat elhelyezését? Ne felejtsük, ha egy energikus kutyát egész nap bezárva tartunk, az mindenképpen gondot fog okozni. A vadabb cicák általában összekarcolják a bútorokat és tönkreteszik a szőnyegeket. Kisebb állatok, mint például a hörcsög beszerzésére a kisállatkereskedések kényelmes beszerzési lehetőségnek tűnnek, de nagyon eltérhetnek egymástól az állatok "minőségét" illetően. Figyeljünk oda, az állatok hogylétére és a ketrecek tisztaságára.


Ha kutyát vagy macskát szeretnénk, kezdjük a keresést egy állatmenhelyen. Évente 8-12 millió házikedvenc kerül menhelyre, ezeknek több mint a felét kell "eutanáziában" részesíteni, így ha közülük választunk egyet, valószínűleg megmentjük az életét. A menhelyek szakemberei segítségünkre tudnak lenni, hogy olyan állatot válasszunk, amelynek személyisége megfelelő a gyerekekhez. Ha beleszerettünk egy kutya vagy macska fajtába, tartsuk szem előtt, hogy a különböző fajtáknak különböző a vérmérsékletük. Vásárlás előtt kérjünk a tenyésztőtől referenciát, ajánlást. Függetlenül attól, hogy tenyésztőtől vagy állatkereskedésből vásárolunk, érdeklődjük meg, visszavihetjük-e az állatot, ha kiütközik valami probléma, és legyünk tisztában a fogyasztóvédelmi törvényekkel. Pár napon belül vizsgáltassuk meg kedvencünket egy állatorvossal.


Ha háziállatokról van szó, gyermekünk szinte biztosan első látásra beleszeret minden ölbe kapható teremtménybe, amit meglát. Tehát mikor először megnézzük az almot, ne vigyük magunkkal a csemetét. Ehelyett fegyverkezzünk föl az állat és szülei természetével és egészségével kapcsolatos kérdésekkel.  Vegyük ki a kölyköt anyja és alomtársai csoportjából, és figyeljük a reakcióját: kíváncsi-e, csóválja-e a farkát. Sétáljunk odébb néhány lépést, és figyeljük, követ-e minket, szeretné-e, hogy megsimogassuk. Ezt a folyamatot "vérmérséklet tesztelés"-nek hívják. Ha cicák között válogatunk, olyat keressünk, aki dorombol és hagyja magát megfogni. Lóbáljunk előtte egy madzagot, és figyeljük meg, hogy elkezd-e játszani vele. Ha simogatásra felkínálja a hasát, ezzel bizalmát fejezi ki irányunkban. Óvakodjunk a macskáktól vagy kiscicáktól, akik harapnak vagy fújnak.  Ahhoz, hogy szert tegyünk egy tökéletes kedvencre, nem elég jól választanunk. Nagyon sokat számít a megfelelő tréning, különösen az engedelmességi tréning a kutyáknál Bár macskák számára nincsenek engedelmességi tréningek, az állatorvos segíthet abban, hogyan fegyelmezzük kedvencünket. Kétségtelenül időt, pénzt és energiát igényelnek kedvenceink, de utolsó szavam megint az:
Megérdemlik.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja