SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya, vegyünk egy kiskutyát! Mi tegyünk, ha gyermekünk háziállatot szeretne?

Családinet [cikkei] - 2009-06-29
Csemeténk háziállatért könyörög? Az alábbiakból megtudhatjuk, hogyan keressük meg a tökéletes társat, függetlenül attól, hogy egy aranyhalról vagy egy golden retriever-ről van-e szó.
Anya, vegyünk egy kiskutyát! Mi tegyünk, ha gyermekünk háziállatot szeretne?

Egy megfelelő háziállat a nagyon is szükséges társaságot és feltétlen szeretetet tud adni egy gyereknek. Legfőképpen pedig a háziállat folyamatos leckét ad gyermekünknek az élőlényekkel való törődésből.  Az állattartás egy olyan dolog, amit tulajdonképpen minden családnak meg kellene tapasztalnia, ha rendelkeznek a szükséges idővel és anyagi feltételekkel.  Szakemberek egyetértenek abban, hogy egy háziállat vásárlása vagy befogadása az egész család jól meggondolt és egyhangú döntése kell, hogy legyen. Némi munka ráfordítással, egy kis szerencsével és néhány alapelv figyelembevételével, az új családtag évekre szóló szeretetet és érzelmeket fog hozni a család minden tagjának. Már csak az a kérdés, kié is legyen az állat tulajdonképpen?
Az első percben gyermekünk tiszta szívből ígéri, hogy gondozni fogja az annyira kívánt állatot, de hamarosan azt vesszük észre, hogy nem egészen ez történik, és a gondoskodás szülői kézbe csúszik át. A háziállat gondozása elsősorban a szülő felelőssége. Ha mi nem vagyunk készek erre a feladatra, jól gondoljuk meg egy háziállat befogadását. Mindemellett, gyermekünk mindenképpen vállaljon részt a feladatokból, bízzuk meg egy sor korának megfelelő apró munkával. Általában a nyolc év alatti gyerekek az etetésben és a fürdetésben tudnak segíteni. Ennél idősebb gyerekek meg tudják oldani a kutyasétáltatást, és az utána való takarítást.

A feladatok mellett gondoljuk végig a költségeket is. Egy fajtatiszta kutyáért vagy macskáért várhatóan több tízezer forintot kell fizetnünk. A keverék és menhelyekről befogadott állatok költsége alacsonyabb, akár ingyenes is lehet. Az egy évi etetése és mindennapi szükségletei egy kutyának vagy macskának viszont jelentős összegbe kerülhet, ha utánaszámolunk.  Ezenkívül vannak előre nem látható esetek: például, ha kedvencünk megbetegszik, állatorvoshoz kell vinni, amelyért minden esetben fizetni kell. Az emberekhez hasonlóan időnként az állatok egészségét is meg kell vizsgáltatni az állatorvossal és a szükséges védőoltásokat beadatni, ami szintén pénzbe kerül, illetve a törvény is előírja. A kutyánál, macskánál kisebb állatok még kevesebbe kerülnek, de nekik is szükségük van kalickára, különböző eszközökre és megfelelő táplálékra.

Következő lépésként döntsük el, milyen állat volna a legjobb, melyik illene leginkább hozzá. Az sem mindegy, hogy hány éves korban kapjon először a gyermek háziállatot. Szakértők azt állítják, hogy érdemes megvárni ezzel az iskoláskort, ekkor már el tud bizonyos feladatokat végezni kedvence körül. Érdemes például tengerimalaccal vagy hörcsöggel kezdeni a gyermekkori állattartást. Ezek az érdekes kisállatok nem agresszívek és minimális törődést igényelnek. Gyerekeknek nem ajánlottak a teknősök vagy egyéb hüllőfélék, mert szalmonella baktériumot hordozhatnak, és ezért minden simogatás után alaposan kezet kell mosni. Ismerkedjünk meg az állat jellemzőivel, mielőtt megvásárolnánk. Nem kellemes, ha kellemetlen meglepetésekből tanulunk, például, kénytelenek vagyunk fölfedezni, hogy a hörcsögök éjszakai állatok. Ha egy kutya vagy macska mellett döntünk, mérlegeljük az életstílusunkat. Hogy bírják szomszédaink a zajt? Meg tudjuk oldani az állat elhelyezését? Ne felejtsük, ha egy energikus kutyát egész nap bezárva tartunk, az mindenképpen gondot fog okozni. A vadabb cicák általában összekarcolják a bútorokat és tönkreteszik a szőnyegeket. Kisebb állatok, mint például a hörcsög beszerzésére a kisállatkereskedések kényelmes beszerzési lehetőségnek tűnnek, de nagyon eltérhetnek egymástól az állatok "minőségét" illetően. Figyeljünk oda, az állatok hogylétére és a ketrecek tisztaságára.


Ha kutyát vagy macskát szeretnénk, kezdjük a keresést egy állatmenhelyen. Évente 8-12 millió házikedvenc kerül menhelyre, ezeknek több mint a felét kell "eutanáziában" részesíteni, így ha közülük választunk egyet, valószínűleg megmentjük az életét. A menhelyek szakemberei segítségünkre tudnak lenni, hogy olyan állatot válasszunk, amelynek személyisége megfelelő a gyerekekhez. Ha beleszerettünk egy kutya vagy macska fajtába, tartsuk szem előtt, hogy a különböző fajtáknak különböző a vérmérsékletük. Vásárlás előtt kérjünk a tenyésztőtől referenciát, ajánlást. Függetlenül attól, hogy tenyésztőtől vagy állatkereskedésből vásárolunk, érdeklődjük meg, visszavihetjük-e az állatot, ha kiütközik valami probléma, és legyünk tisztában a fogyasztóvédelmi törvényekkel. Pár napon belül vizsgáltassuk meg kedvencünket egy állatorvossal.


Ha háziállatokról van szó, gyermekünk szinte biztosan első látásra beleszeret minden ölbe kapható teremtménybe, amit meglát. Tehát mikor először megnézzük az almot, ne vigyük magunkkal a csemetét. Ehelyett fegyverkezzünk föl az állat és szülei természetével és egészségével kapcsolatos kérdésekkel.  Vegyük ki a kölyköt anyja és alomtársai csoportjából, és figyeljük a reakcióját: kíváncsi-e, csóválja-e a farkát. Sétáljunk odébb néhány lépést, és figyeljük, követ-e minket, szeretné-e, hogy megsimogassuk. Ezt a folyamatot "vérmérséklet tesztelés"-nek hívják. Ha cicák között válogatunk, olyat keressünk, aki dorombol és hagyja magát megfogni. Lóbáljunk előtte egy madzagot, és figyeljük meg, hogy elkezd-e játszani vele. Ha simogatásra felkínálja a hasát, ezzel bizalmát fejezi ki irányunkban. Óvakodjunk a macskáktól vagy kiscicáktól, akik harapnak vagy fújnak.  Ahhoz, hogy szert tegyünk egy tökéletes kedvencre, nem elég jól választanunk. Nagyon sokat számít a megfelelő tréning, különösen az engedelmességi tréning a kutyáknál Bár macskák számára nincsenek engedelmességi tréningek, az állatorvos segíthet abban, hogyan fegyelmezzük kedvencünket. Kétségtelenül időt, pénzt és energiát igényelnek kedvenceink, de utolsó szavam megint az:
Megérdemlik.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja