SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vegetáriánus anya, és gyermek

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-08-25
Sok hasznos tanácsot kapunk a védőnőnktől és a gyermekorvostól, hogyan kezdjük el gyermekünk hozzátáplálását 6 hónapos kortól. Az általánosan elfogadott étkezés szerint a vegyes étrend: hús, szénhidrát, sok vitamintartalmú gyümölcs és zöldség javasolt.
Különleges helyzet áll fel azonban ha a szülők, vagy az anya vegetáriánus, és gyermekét is így szeretné nevelni.
Sok vita alakulhat ki a környezettel a vélemények, táplálkozástudományi, etikai és hitbeli meggyőződések különbözősége miatt.

Vegetáriánus anya, és gyermek

A szülők felelőssége nagy, mivel ők döntenek a gyermekük nevében, a gyermeknek nincs beleszólása. Ne felejtsük el azonban, hogy a  hagyományos vegyes étrend esetében is a szülő dönt, nem a gyermek.
A hit oldaláról közelítve: toleránsnak kell lennünk, hiszen senki sem szeretné, hogy mások akarják eldönteni milyen vallás szerint éljen. A hinduizmus, buddhizmus, judaizmus, keresztény vallás és új keresztény felekezeteknél is megtalálhatjuk a vegetáriánus étkezést, vagy azok elemeit, amint bizonyos  húsfajtákat kerülnek.

Vegyük sorra tehát a vegetáriánus és a táplálkozástudományi álláspontokat.

Többféle vegetáriánus irányzat létezik, a legfőbb csoportok:

- Vegánok: tradícionális, szigorú vegetáriánusok akik csak növényi eredetű élelmiszert fogyasztanak
- Lakto-vegetáriánusok: növényi élelmiszert és tejtermékeket fogyasztanak
- Ovo-lakto-vegetáriánusok: növényi élelmiszert, tejet és tojást is fogyasztanak
- Szemi-vegetáriánusok: a növényi élelmiszer mellett megengedett a hal vagy a csirke fogyasztása
- Fruitarianusok: főleg gyümölcsöt fogyasztanak
- Nyersevők: kizárólag nyers ételeket esznek
- Természetes ételeket evők: kerülik a mesterséges ételtartósítókat és adalékanyagokat

A szakemberek, dietetikusok legfőképpen a vas, cink, B6, B12 vitamin, kalcium, D vitamin hiányára figyelmeztetnek, valamint az energiahiányra az állati eredetű fehérje  mellőzése miatt.
A vegetáriánusok szerint az élelmiszerek megfelelő válogatásával, csoportosításával kiegyensúlyozottá válhat a vegetáriánus étrend, nem lép fel vitamin- és  ásványianyag hiány. Véleményük szerint a szervezet sokkal több vitamint és ásványianyagot igényel vegyes táplálkozás esetén, hogy sikeresen lebonthassa a másodlagos,  állati fehérjét. A vegetáriánusoknak nincs szükségük annyi ásványi anyag- és vitaminbevitelre, mint a vegyes étrendű embereknek, mert könnyebben, és többet tud hasznosítani a  szervezetük.

A szigorúan VEGETÁRIÁNUSOK, úgy nevezett vegánok körében a megfigyelések szerint valóban kialakulhat a gyakran emlegetett D, B12 vitamin-, fehérje- és vashiány1.

A kialakuló fehérjehiány  azért jelentkezik, mert a növényi fehérjék fajtánként más-más kombinációban tartalmaznak aminosavakat, egy vagy több esszenciális aminosav  hiányzik. Azonban ezt egyensúlyba lehet hozni, ha gabona és hüvelyes növények együttes fogyasztását kombináljuk, mert ekkor az aminosavak kiegészítik egymást. A vegetáriánusok szerint ez vegyes táplálkozás esetében is felléphet, a húsfogyasztás esetén is kombinálás szükséges.

Kalciumhiány esetén a bevitelt a zöld színű zöldségek, teljes kiőrlésű lisztfélék, olajos magvak fogyasztásával lehet fokozni.
A Cink felszívódását nehezíti a magas rost- és oxaláttartalmú szója és teljes kiőrlésű gabona, de ez egyensúlyba hozható a hüvelyesek, olajos magvak, zab és búzacsíra  fokozottabb bevitelével. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása mellett szól az is, hogy kiváló ballasztanyag forrás, ami megelőzi a székrekedést.
A B6 vitamin felszívódását nehezítik a növényi táplálékban található ballasztanyagok. A vitamin hiánya idegesség, álmatlanság, bőr- és nyálkahártya problémákat  okoz. Javasolt a zöldség és főzelékfélék, hüvelyesek, olajos magvak, avokadó és banán fogyasztása, valamint a párolás a főzés helyett, hogy magasabb vitamintartalma  maradjon az ételeknek.
A B12 vitamin okozza a legtöbb vitát a vegetáriánus étrend megítélésében. A táplálkozástudomány jelenlegi ismeretei szerint ez a vitamin nem található  meg a növényi táplálékban. (Egyes kutatások találtak B12 vitamint bizonyos növényekben, ha azok szerves trágyán nevelkedtek. A bizonyításhoz több kísérletre van szükség.) A szakemberek szerint vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztása javasolt, vagy kobalmintabletta, esetenként injekció. Dúsított élelmiszerek esetén félrevezető lehet a feltüntetett B12 tartalom, mert nem csak a fiziológiailag aktív tartalmat látjuk, amit valóban hasznosítani tud a  szervezet. Ha kiderül a vérképvizsgálatból hogy B12 vitaminhiányunk van, szükséges megvizsgálni, hogy a gyomor fedősejtjei termelik-e a felszívódáshoz szükséges faktort. Ez  esetben vegyes táplálkozásnál is előfordulhat a hiányállapot. Várandósság és szoptatás esetén fokozottan kell a B12 vitaminra figyelni, mivel a csecsemő csak az anyatejen keresztül juthat ehhez a vitaminhoz, de ha az anya  szervezetében is  kevés van belőle, igen komoly probléma léphet fel. A vas felszívódásához is elengedhetetlen ez a vitamin. Ha hiányzik, a folsav szedése hiábavaló, vashiány, vérszegénység lép fel. Erjesztett termékekben megtalálható a B12 vitamin, mert baktériumok termelik: tejtermékekben, pékélesztőben, friss búzacsírából és teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruban.
A D vitamin, hasonlóan a B12 vitaminhoz, a táplálkozástudomány szerint nem található meg a növényekben. A szervezet azonban képes előállítani, a nap hatására 20 perc  napozás után elég vitamin  képződik a bőrben. A vitamin nagyon fontos a kalcium felszívódásához, és beépüléséhez. Hiánya a fejlődésben lévő gyermekeknél  rendellenességet okoz a  csontozatban. Túladagolása azonban az erekben mészsókicsapódást, vese- és szívizom károsodást válthat ki. A folyamatos vérképellenőrzés javasolt  vegyes táplálkozás esetén is.

A LAKTO-vegetáriánusoknál nem kell tartani a kalcium, cink, B12 vitamin hiányától a tejtermékek fogyasztása miatt, azonban a vasfelvétel itt is hiányos lehet2. A  megelőzéshez  szakszerűen összeállított étrend szükséges: C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása (például a cékla, duplájára emeli a növényi ételekből felvett vas  felszívódását). Néhány magas vastartalmú növény: mogyoró, dió, mák, csipkebogyó, ribiszke, szárazbab, lencse, csalán, teljes kiőrlésű lisztfélék, köles, tofu, aszalt gyümölcsök.

A LAKTO-OVO étrend a kalcium, és a vas felvételében is kiegyensúlyozott, a tojásnak köszönhetően. Ez az étrend a szükséges energiát, vitaminokat, és a  fehérje szükségletet is biztosítja.

Elég nagy problémát okoz a vegetáriánus családoknak a gyermek étkeztetése az oktatási intézmények menzáin.
Az intézetek számára az engedélyt a vegetáriánus étkezésre a helyileg illetékes ÁNTSZ adja ki. Szigorúan vegetáriánus menü készítésére nincs lehetőség, a lakto-ovo- és  szemi-vegetáriánus étkezés esetében akkor adnak engedélyt, ha a személyi és tárgyi feltételek adottak a menzán. Akkor adottak a feltételek, ha az intézményben van megfelelő személyzet, dietetikus, kapacitás és megoldott az elkülönített ételkészítés, szállítás is. Ha a konyha nem tudja ezt vállalni, akkor az intézménynek kell valami megoldást találnia, erre pedig nincs országos szabályozás.

Végezetül említsünk meg néhány elgondolkodtató adatot, amely orvosi felmérések alapján készült.
A vegetáriánus étrendet követők esetében bizonyítottan kevesebb a szív- és keringési betegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, daganatos  betegség, székrekedés, ízületi betegség, csontritkulás, vese- és epekő, valamint az elhízás. A WHO is ajánlja a magas vérnyomás, elhízás elkerülésére az alacsony zsírtartalmú, és a teljes szénhidráttartalmú ételeket. Nagyon fontos azonban, hogy nem minden szervezet reagál egyformán a vegetáriánus étrendre való átállásnál. A hirtelen átállás rosszabb felszívódást,  gyengébb enzimaktivitást, legyengült állapotot eredményezhet. A fokozatosság  itt is jobb eredményeket hoz, ha változtatni akarunk étkezésünkön.

Forrás:
Reisinger Orsolya, Mérlegen a vegetarianizmus

1  Zeman, J.F., Ney.M.D.:Applications of Clinical Nurition. New Jersey, 1988
2  Barna M. : Táplálkozás-Diéta-Medicina. Budapest, 1996

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja