SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Verseny, vagy tömegsport: egy anyuka dilemmája - Sorselemzés cigánykártyával 7.

Cigánykártya.hu jósnői [cikkei] - 2008-07-25
Rita és férje képtelenek voltak egyezségre jutni abban, hogy fiuk élje a kisfiúk játékos életét vagy inkább tehetségét szem előtt tartva, belekóstoljanak az élsportolók világába. Rita Rozit és a cigány kártyát kereste fel, hogy utat mutasson számukra.
Verseny, vagy tömegsport: egy anyuka dilemmája - Sorselemzés cigánykártyával 7.

Rita egy látszólag egyszerű kérdéssel fordult hozzám. Ám ha a kérdés mögé nézünk, megláthatjuk és feltárhatjuk azokat az okokat, amelyek ebből a banálisnak tűnő problémában teljesedtek ki.

Rita így írt:

Rita vagyok. Végső elkeseredettségemben fordulok a kártyához. Parázs vitáink vannak a férjemmel, hogy milyen sportra írassuk a fiunkat, aki 6 éves. Nevetséges kérdésnek tűnik, de lassan ott tartunk, hogy nem beszélünk egymással. Ő azt mondja, ússzon a gyerek, hiszen szinte magától tanult meg úszni, ügyes is, neveljünk belőle élsportolót, a tehetsége megvan hozzá. Ő még az edzésekre hordást is vállalja. Szerintem pedig hagyjuk, sportoljon játékosan, amit szeretne, ismerjen meg több sportágat, és ha valamiben nagyon tehetséges, az úgyis kiderül. Féltem a fiunkat, ő nem az a kifejezetten teljesítmény-centrikus gyerek. Bár a férjem szerint a versenyhelyzet motiválná, erősítené, férfiasítaná. (a férjem is imád úszni, de vidéki gyerek lévén, nem volt még anno lehetősége versenyezni). Néha elbizonytalanodom, lehet, hogy mégis neki van igaza?

Kérdés:

Melyikünk elképzelése lenne jobb a fiunknak?

A Kalányos Erzsi féle két út kivetést készítettem el számára, hiszen itt adott két irány: kérdés, melyik úton induljanak el.
A kártya ezekkel a lapokkal felelt a kérdésére:
A kivetés megtekintése:
http://www.ciganykartya.hu/ciganykartya/roziszerelem/rita.html  

Ritának ez írtam:

Kedves Rita!

Egy úgymond ártatlan kérdést tettél fel, arra várva választ, melyik irány lesz építőbb, boldogítóbb hatással a fiatokra. Éppen ezért készítettem el a Két út kivetést, amelynek feladata, hogy választ adjon arra, melyik út a reménytelibb a kérdéssel kapcsolatban. Tudnod kell, hogy ha a kártya nem konkrétan felel, vagy ha másról (is) mesél, mint a kérdés, azt nem ok nélkül teszi. Hanem azért, mert van a kérdésben elhangzottaknál fontosabb, lényegesebb, mélyebb mondanivalója is! A te esetedben is így történt.



A kivetés bal oldala mutatja a jövőt, ha a férjed akarata érvényesül, a jobb oldal pedig azt, hogy ha nem versenyzőt neveltek a fiúból.

Láthatod: ha valóban elkezdi komoly edzésekre hordani a férjed a fiatokat, akkor ő úgy érzi, a fia által megélheti mindazt, ami neki nem adatott meg. Egy új arcát fogod megismerni, ami nem tetszik neked. Csalódott leszel és szomorú, hogy nem vette figyelembe a te érveidet, ráadásul hiúsági kérdést is csinálsz a dologból. Sértve érzed magad amiatt, hogy azt látod, ők ketten élvezik ezt az egészet, szinte belebetegedsz az önmagaddal vívott küzdelembe. Sajnos odáig juttok, hogy már inkább kerülitek a másikat, látni se kelljen, mert abból semmi jó nem sül ki. Holott mindez egy banális, hétköznapi dilemmából indult: mit sportoljon a gyerek.

Nos ennyi negatív lap után fordulópontként ott a Félreértés kártya, amely nem olyan szörnyű, mint elsőre látszik. Hiszen elég, ha egyikőtök azt mondja: leteszem a fegyvert, hát mire jó ez? Fájdalmat okozni egymásnak, annak, akit szeretünk, és mindezt megéli a gyermek is, bármilyen kicsi, érzi a szülők közötti feszültséget. Légy te az, aki azt mondja: "Ne haragudj! Amíg a fiunk bírja és élvezi, járjon edzésre az én támogatásommal is."

Meglásd, a férjed szemében ettől istennő leszel, aki képes volt engedni, aki belátta, hogy ez az út is lehet építő, erőt adó, mert bár fárasztó és sok szabadidőt elvesz, de ha jól megy az úszás a fiatoknak, akkor olyan önbizalmat kap tőle, amely talán egész életében elkíséri.

De nézzük a jobb oldalt! Úgy látom, a férjed könnyebben elfogadja a te döntésed, nagyon szeret téged, fontos vagy neki! Választotok is a fiatoknak közösen valamilyen sportot, és nagyon hamar az edzője fog megkeresni titeket, hogy többet lát a fiúban, mintsem hobby szinten sportoljon. A férjed elgondolkodik a hallottakon, ő látna benne jövőt, de te a leveledben is vázolt álláspontodat képviseled továbbra is. Csak sportolgasson a fiú, de semmi komoly, szó sem lehet versenyzésről, élsportról. Hiába próbál meggyőzni a férjed, a végén már ő is túllő a célon, talán kevésbé reális érveket is felvonultat, de te hallani sem akarsz róla. A te csökönyösséged aztán oda vezethet, hogy a férjed titokban, a tudtod nélkül dönt és mégiscsak elkezdi a komolyabb edzésekre hordani a fiatokat.

Láthatod: mindkét útnak az a vége, hogy ez a fiúcska túl tehetséges ahhoz, hogy elsikkadjon. De nem mindegy, hogyan élitek meg ezt az elkövetkező időszakot, és elsősorban párkapcsolati kérdésről van itt szó.

Bevallom, én magam sem lelkesedem a versenysportért gyerekkorban, de ha valaki szinte kiált érte, olyan tehetséges, akkor érdemes megadni neki a lehetőséget, legalább egy próba erejéig.

A kivetésed alapján azt látom, hogy te vagy a csökönyösebb ebben a kapcsolatban, te vagy az, aki nehezebben enged. Ezen érdemes lenne egy picit elgondolkodnod, mert persze nem szabad megalkudni, de a kompromisszum korántsem megalkuvás. A kettőtök közötti kommunikáción kellene javítanotok. Nem csak meghallgani a másikat és sértetten, megbántottan elvonulni, hanem megbeszélni, még ha vitázva, kiabálva is, de kiadva az indulatokat, majd lehiggadva újra és újra átbeszélni.

Sok erőt kívánok hozzá és a fiatoknak pedig - akár versenysportol majd, akár nem - egy boldog szülőpárt!

Szeretettel: Rozi

Cigánykártya.hu jósnői


Cigánykártya.hu jósnői
Kártyavetés, jóslás, sorselemzés

Mottónk:
A sorsodat előre megismerni: kíváncsiság,
a megismert sorsodon változtatni: bátorság.
Ha kíváncsiskodsz, bátor is legyél!!!


Elérhetőségünk:
Honlap: http://www.ciganykartya.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja