SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megrázta a bébiszitter a babát, aki évtizedek múlva belehalt - dobálni, rázni játékból is életveszélyes!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-27
Gyilkossággal vádolják azt a bébiszittert, aki a vád szerint erőszakosan rázott meg egy babát, akinek tartós fogyatékosságot okozott, és aki 35 évvel később belehalt a sérüléseibe. Pár évvel korábban egy magyar bébiszitter vesztette el az önuralmát, és rázott halálra egy csecsemőt Angliában. Szakértők figyelmeztetnek: pár másodperces rázással meg is ölhetünk, vagy örökre nyomorékká tehetünk egy babát, még akkor is, ha játékból dobáljuk vagy rázogatjuk.
Megrázta a bébiszitter a babát, aki évtizedek múlva belehalt - dobálni, rázni játékból is életveszélyes!

Gyilkossággal vádolják az erőszakos rázás miatt

Egy floridai férfi meggyilkolása miatt tartóztattak le egy texasi nőt, akit azzal vádolnak, hogy megölte Benjamin Keith Dowling Bradentont. A nő 1984-ben bébiszitterkedett a családnál, amikor az 5 hónapos csecsemőt megrázhatta, ő ezt azonban végig tagadta és azt állította, hogy a kisfiú a kanapéról esett le. A baba súlyos agykárosodást szenvedett, 2019-ben, 35 évvel később halt bele a sérüléseibe.

Szülei így nyilatkoztak róla: 

"Benjamin soha nem kúszott, soha nem sétált, soha nem beszélt. Nem ehetett fagylaltot vagy hamburgert. Amikor fájt valamije, csak sírt, nekünk kellett rájönnünk, hogy mi baja. Amikor a családja vette körül, akkor mindig mosolygott. Hisszük, hogy tudta, kik vagyunk, mennyire szerettük és mennyit segítettünk neki."Nem ez az első eset

Szakértők szerint az egy éven aluli gyerekek esetében a bántalmazás a második leggyakoribb halálok, míg a 3 éven aluli gyerekek esetében a babarázás a leggyakoribb bántalmazási módszer.

Pár évvel ezelőtt egy magyar bébiszitter rázott halálra egy 10 hónapos csecsemőt Angliában. A baba agyvérzést kapott és meghalt. Valószínűleg nem tudta megnyugtatni a síró babát, elveszthette a türelmét és ezért rázta meg a babát - ezt azonban tagadta. Azt állította, hogy a térdén lovagoltatta a kicsit, amikor úgy látta, hogy félrenyelt, ezért kezdte el rázni.


Olyan, mint egy frontális ütközés

Szakértők szerint ha megrázunk egy babát, az olyan, mintha egy felnőtt frontálisan ütközne egy másik autóval. Dr. Varga Károly gyerekorvos arra figyelmeztet, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szabad megrázni a babát.
 

Ha nagyon idegesek vagyunk, akkor inkább menjünk ki a szobából, kérjünk segítséget, vagy próbáljunk meg valamilyen módon megnyugodni, de ne a babán vezessük le a feszültséget, mert akár bele is halhat.

”Pár másodperces rázással örökre nyomorékká tehetjük a babát. Ha a szülő elveszti a türelmét, vagy csak játékból dobálja a levegőben a babát, azzal vakságot, süketséget, agyvérzést vagy halált is okozhat. A csecsemőknek a testükhöz képest túl nagy a fejük, és gyengék a nyakizmaik, így a rázással súlyos agykárosodást okozhatunk.”
 

Sérülésről árulkodó tünetek:
 

  • aluszékonyság
  • levertség
  • szopási nehézségek
  • hányás

Az alábbi videók jól szemléltetik, mi történik az agyban:

A megrázott csecsemő szindrómáról bővebben: Életveszélyes lehet, ha megrázod vagy játékból dobálod a babát

Indexkép forrása: KPRC 2 Click2Houston / Youtube

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja