SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem csak értelmetlen, de veszélyes is az egy ágyban alvás a babával

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-27
Kivétel nélkül minden gyerekorvos ellenzi: kutatások bizonyítják, hogy a kötődés kialakulását nem segíti az egy ágyban alvás, viszont veszélyes is lehet. A baba könnyen megfulladhat, ha ráfekszünk, de egy fejére került párnát vagy takarót sem tud levenni magáról, ráadásul az együtt alvással a bölcsőhalál kockázata is megnő.
Nem csak értelmetlen, de veszélyes is az egy ágyban alvás a babával

Két megosztó tábor: érvek az egy ágyban alvás mellett és ellen

”Olyan jó hozzábújni, érezni az illatát, simogatni, úgy aludni, hogy tudjuk, hogy mellettünk szuszog! Ráadásul éjjel is könnyebb úgy megetetni, hogy nem kell kikelni hozzá az ágyból!” – Ilyen és ehhez hasonló érveket sorakoztatnak fel az egy ágyban alvás hívei. Ők vannak többen, vagy csak a hangjuk nagyobb?

Akik ellenzik, azok általában azzal érvelnek, hogy ha magunkhoz szoktatjuk a babát, akkor semmilyen szexuális életünk nem lesz, ráadásul ez a ”beruházás” akár 8-10 évig is eltarthat. Vagyis azzal, hogy a gyereket magunk mellé tesszük, megalapozzuk azt, hogy onnan egy jó ideig már nem fogjuk tudni kiszoktatni.
 

A szakemberek egyhangú véleménye: NE!

Bár az anyák között megoszlanak a vélemények, a szakértők szerint biztosan nem, mégpedig egészségügyi okokból. Dr. Varga Károly gyerekorvos semmiképp nem ajánlja az egy ágyban alvást, az ugyanis életveszélyes.

”Aludhat olyan mélyen a szülő, hogy nem ébred fel arra, hogy véletlenül ráfeküdt a babára. Ahogy a kiságyba sem szabad párnát tenni, közös ágyban lévő párna is fulladásveszélyes lehet. Ha a baba fejére kerül egy párna vagy a takaró, könnyen megfulladhat.”

De a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázata is nagyobb abban az esetben is, ha más egyéb rizikófaktorok - mint alkohol- vagy drogfogyasztás, szegénység, túl puha fekvőhely, egyedülálló szülő, túl mély alvás - nem szerepelnek a család életében.


Nincs hatással a kötődés kialakulására

apa alszik babávalPixabay fotója a Pexels oldaláról


Egy kutatás, aminek eredményeit a Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics című lap közölte, arra világított rá, hogy a biztonságos kötődés kialakulására egyáltalán nincs hatással az, hogy a baba a szülők ágyában alszik vagy sem.

Vagyis akik attól tartanak, hogy azért nem tökéletes anyák, mert nincsenek 24 órában testi közelségben a gyerekükkel, azok megnyugodhatnak. A kötődés kialakításáért éppen eleget tehetünk azzal, hogy:

  • napközben sok időt fordítunk a babánkra
  • igény szerint szoptatunk
  • sokat dúdolunk, énekelünk neki
  • ringatjuk
  • simogatjuk, puszilgatjuk
  • átöleljük
  • a testünk melegével és a hangunkkal nyugtatjuk meg.


Kinek az igénye az együtt alvás valójában?

Tegyük fel magunknak a kérdést: ha a baba választhatna, vajon melyiket válaszaná? Egy nyugodt alvást a saját ágyában, ahol nincs semmilyen zavaró tényező, vagy egy bizonytalan, kiszámíthatatlan állapotot, ahol neki is baja eshet?

Kivétel nélkül mindenki azt válaszolja, hogy ez sokkal inkább az ő igénye, hiszen így:

  • praktikusabb
  • kényelmesebb
  • kevésbé fárasztó
  • szeretettelibb
  • egy kedves emlék marad
  • szorosabb lesz a kötelék.

Utóbbiról már tudjuk, hogy nem igaz. A többivel szemben pedig egyetlen, de annál nyomósabb érv áll: életveszélyes.

Alternatív megoldások

Az egy ágyban alvás nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk egy légtérben a babával, ma már számtalan olyan ötlet közül választhatunk, amelyek segítenek abban, hogy együtt aludjunk, de mégis külön.

Például:

  • vásárolhatunk szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságyat
  • a rácsos kiságyat odatolhatjuk az ágyunk mellé
  • levehetjük a kiságy egyik oldalát és babaöböllé alakíthatjuk.

Indexkép: samuel Lee képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja