SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyünk, ha leesett a baba az ágyról? - A gyermeksebész válaszol

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-21
Velem ez nem fordulhat elő - gondoljuk sokan. Mégis megtörténik. Olyan anyákkal is, akik nagyon féltik a gyermeküket és szeretnének mindent nagyon jól csinálni. És olyan babákkal is, akik még nem forognak, kúsznak vagy másznak. Sajnos a baj egyik pillanatról a másikra megtörténhet. Hogy mi a teendő akkor, ha a baba leesett az ágyról, kanapéról, pelenkázóról, vagy asztalról, milyen tünetek jelezhetnek komoly problémát, hova vihetjük babánkat, és hogy zajlik egy ilyen vizsgálat, arról Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, gyermektraumatológus beszélt a Családinetnek.
Mit tegyünk, ha leesett a baba az ágyról? - A gyermeksebész válaszol

"Csak egy pillanatra nem figyeltem oda: kisfiam már sosem lesz olyan, mint régen" - Colton alvás közben esett le az ágyról

Futótűzként terjedt pár évvel ezelőtt egy édesanya és kisfia története az interneten. Vendégségben volt a család, a 7 hónapos Colton pedig elaludt, de mivel kiságy nem volt, ezért az édesanya a franciaágyra fektette a kicsit, az ágy széleit pedig párnákkal bástyázta körbe. Mégis megtörtént a baj: a kisfiú álmában nagyjából 60 cm magasról fejjel lefelé esett le az ágyról. A baba fején azonnal duzzanat keletkezett és vigasztalhatatlanul sírt, ezért szülei kórházba vitték. Ott már sugárban hányt a kicsi, a CT pedig kimutatta, hogy a babának koponyatörése lett és egy vérömleny keletkezett az agyában, ezért sürgősségi beavatkozásra volt szükség. Az édesanya elmondása szerint 200 ml vért kellett a baba agyából eltávolítani, ami az egész testében lévő vérmennyiségének a fele lehet. A műtét közben 10 percre megállt Colton szíve, amitől az agyában súlyos oxigénhiány alakult ki. Az orvosok nem láttak sok esélyt az életben maradásra, amire a kisfiú rácáfolt. A baleset után 5 héttel elhagyhatta a kórházat, de az anya elmondása szerint kisfia sosem lesz már olyan, mint régen. Nem gagyog, nagyon merev és ingerlékeny, csak egy csövön keresztül tudják etetni és epilepsziás rohamai vannak. Az édesanya szerette volna felhívni a többi anya figyelmét arra, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a babánkat, egy pillanatra sem. Továbbá, bármilyen kicsinek és jelentéktelennek is tűnik a sérülés, minden esetben vigyük el orvoshoz.

Előzzük meg, hogy leguruljon vagy leessen a baba!

baba alszikTim Kraaijvanger képe a Pixabay-en

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, gyermektraumatológus hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a megelőzés.

”A baba úgy tud leesni, ha feltesszük valahova. Ha nem tesszük fel, akkor nem tud leesni. Minden szülő úgy meséli el a történetet, hogy egy pillanatra nem néztem oda. Sajnos nincs szabály arra, hogy egy baba mikor fordul hasra. Volt olyan esetem, aki már 2 hónaposan hasrafordult és legördült az ágyról, de van, aki még 9 hónaposan sem fordul hasra.” – mondja a szakértő.

Vagyis a legfontosabb a folyamatos szülői felügyelet. A szakértő azt javasolja, hogy ha a baba fent van az asztalon egy hordozóban, akkor se hajoljunk le az asztal alá felvenni valamit, kivéve, ha rajta van az egyik kezünk a babán, vagy ha jól be van kötve a hordozóba.

”A hordozóból is ki tudják magukat hintázni. Ha feltesszük az asztalra és abban a hamis biztonságérzetben vagyunk, hogy nem tud leesni, nem lesz semmi baja, ő pedig elkezd hintázni, akkor leeshet az asztalról a hordozóval együtt.” – mondja a gyermektraumatológus.

Egy ennyire magasról való esés pedig nagyon veszélyes. És bár az ágyak és kanapék alacsonyabbak, 30-40 centiméteres magasságból történő esés is okozhat komoly sérüléseket.

”Az esetek 80%-ában nincs komoly probléma. De eshet úgyis a baba, hogy agyrázkódása vagy koponyatörése lesz.”

ágyon hasaló babamassaoud el allaoui képe a Pixabay-en

Mikor vigyük kórházba a babát, ha leesett, és pontosan hová forduljunk?

A gyermektraumatológus felhívja a figyelmet arra, hogy minden ügyeletet adó gyerektraumát ellátó intézménybe be lehet vinni azt a babát, aki valahonnan leesett. Javasolja, hogy ezzel a lehetőséggel minden esetben éljünk, akkor is, ha jelentéktelennek tűnik a probléma.

”Az ilyen pici babákkal minden esetben be kell menni, meg kell mutatni. Egy ilyen pici baba nem fogja tudni elmondani, hogy szédül, hányingere van, fáj a feje, ő sírással kommunikál.”

Mi történik a kórházban?

kisbaba az ágyon
Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

A kórházban először egy gyors neurológiai vizsgálat történik.

Röntgenvizsgálatra akkor van szükség, amikor felmerül a gyanú, hogy eltört a baba koponyája. Ha azonban a neurológiai vizsgálaton nem látunk eltérést és a külsérelmi nyomok is megnyugtatóak, akkor nem feltétlenül szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzése.

A CT óriási sugárzással jár, olyan mintha  60-90 mellkasröntgennel bombáznák az agyat. Ezért ez csak akkor szükséges, ha a baba neurológiai státusza romlik és felmerül olyan belső sérülés, amit tisztázni kell. 

Vészjósló tünetek, amelyek komoly bajra utalhatnak, ha leesett a baba: 

síró babaLaura Garcia fotója a Pexels oldaláról

  • Sírás: ha leesés után azonnal felsír, akkor azt jelenti, hogy nincs eszméletvesztése. Ha viszont az esés után nem sír fel azonnal, ha ernyedten és petyhüdten találunk rá, akkor azonnal be kell vinni a kórházba.
  • Ha a baba nehezen ébreszthető
  • Ha hány: lényeges megkülönböztetni az étkezés utáni bukást a hányástól. Fontos továbbá, hogy ha hányt, akkor addig ne etessük, ameddig nem látta orvos!
  • Duzzanat: ha nagy a duzzanat, akkor is mindenképp kórházba kell menni. A szakértő szerint nincs értelme továbbá jegelni vagy késsel lenyomni a duzzanatot, mint mondja, bármekkora is az, fel fog szívódni, ennek orvosi szempontból nincs relevanciája.
  • Folyadék vagy vérszivárgás orrból, fülből: koponyatörést jelez

Indexkép: heymattallen képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja