A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nevedben a sorsod... - hogyan válasszunk nevet a babának?

Zachár Arinka - 2018-10-09
Kislány korunkban már gondos "anyukaként" nevet adunk a babánknak, sokszor már akkor beleszeretve egy-egy olyan névbe, ami később "igazi" kisbabánk neve lesz. De a névválasztás felelősséggel is jár, nem olyan könnyű eldönteni, melyik fog illeni leendő gyermekünk személyiségéhez, melyik lesz az, amivel ő is azonosulni tud. S akkor párunk véleményét még ki sem kértük! Pedig neki is van...
Nevedben a sorsod... - hogyan válasszunk nevet a babának?

És fontos is, hogy ezt a döntést a párok közösen hozzák meg. Igaz, hogy a későbbiekben a keresztnév megváltoztatható, de nem ez a cél. A legjobb, ha a gyerek "belenő" a nevébe és egy igazi Pisti – Józsi – Zsuzsi, stb. lesz belőle. Vagy nem?
 

Tudjuk, "nomen est omen", azaz nevében a sorsa.

A név (gyakran) beszédes, árulkodó jel, amely elárulja a név viselőjének jellemző tulajdonságát, sorsát, ilyenkor a név és viselőjének valamely tulajdonsága valamilyen módon összecseng. Számos szociálpszichológus hangoztatja, hogy a név bizonyos esetekben képes lehet meghatározó módon befolyásolni az egyén sorsának alakulását. Léteznek olyan feltevések, melyek szerint a kollektív tudatalattinak is része egy-egy név jelentése. Ez azért lényeges, mert visszahathat viselője jellemére, vagy akár egész életútjára. Egy biztos: egy jól megválasztott névvel gyermeked magabiztosan, sikeresen élheti akár a "csúfolódós" iskolás korszakot, illetve egész életét. Az sem baj, ha tisztában vagy a név jelentésével, ami magán viseli azokat az értékeket, amit gyerekednek szánsz útravalóul.

A Tóth család esete visszatükrözi mindazt, amit a témáról elmondtunk: a rövid, gyakori családnév mellé hosszabb, karakteresebb keresztnevet választottak a szülők, elöljáróban 3 leánynevet TT monogrammal (Tamara, Tímea, Tünde). (A monogram – jelen esetben TT – is fontos lehet a név választáskor: mondjuk Wiesinger név mellé kínos Cecíliát választani, mert a gyerek már az első osztályban – amikor megtanul írni – megutálhatja a nevét, ha sokszor leíratják vele a monogramját! Hátha még hangosan csúfolják is!)

Az elsőszülött Tóth gyerek – ahogy ez a családok nagy részében elvárás – fiú lett, így a "B"-tervet valósították meg, a lánynevek helyett jöhettek a fiúk. Semmi Tamás, Tibor, Tihamér, Töhötöm – egyik se volt elég karakteres -, valami kicsit különlegesebb kellett, valami, ami egyéniséget kölcsönöz a gyereknek. És megtalálták, s lett a gyermek TITUSZ.

Nem Dugovics Titusz volt az ihlető (bár önfeláldozó, törökverő hősiessége imponáló volt), nem is Titus, a római császár, egész egyszerűen egy fél mondat a TV-ben (miszerint "fellép Kovács Titusz színész…"), s egy megérzés, hogy: "AHA – EZ AZ! Ez illik a pocaklakóra, nagyon úgy érzem!"


Kép: pexels.com

S, hogy mennyire Titusszá cseperedett a gyermek, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy soha senki nem csúfolta (bár belefért volna a tífusz, de nem), csak a szűk család becézte kis korában Titunak, de ő mindig hű volt a karakterhez: hősies, erős akaratú, a dolgok élén álló, így nem nagyon lehetett Titu-Tituka.

Ebben a Tóth családban még egy gyermek született, természetesen ő is fiúként, hasonló név választó dilemmák után lett belőle: TIMÓT. Itt már apuka kérésére egy "rendes" nevet is kapott a gyermek, második keresztneve Tamás lett apuka után, de soha, senki nem szólította így. Kicsit lágyultak a körvonalak, a szőke, babás, kék szemű gyermek már hallgatott a Timóka névre, sőt még az is belefér, hogy idős korában majd ő lesz a "Timó bátya".


Kép: pixabayhaydenweal

(Az már csak hab a tortán, hogy külföldi tartózkodásaik során a Titusz Toth, ill. a Timot Toth teljesen érthető és elfogadott nevekként csengenek az ottaniak számára is.)

Anyukáknak a legjobb tanács, hogy alaposan gondolják végig párjukkal, hogy milyen nevet választanának, hallgassák meg a nagyszülőket is, ha úgy alakul – de a végső döntést az az érzés alakítsa, amit a kismama érez magában a leghelyesebbnek, illetve annak a pillanatnak a befolyása, amikor kisbabáját először megpillantja.

Indexkép: pixabay - Virvoreanu-Laurentiu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja