SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A neved meghatározhatja, milyen lesz a személyiséged

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-19
A Bendegúzok igazi kis gézengúzok, nagy csibészek, a Lucák gyönyörűek és cserfesek, a Deniszek komiszak. Bármilyen nevet mondhatnék, egyből tudunk hozzá külső és belső tulajdonságokat társítani. A nevünk tényleg meghatározza, hogy hogy fogunk kinézni és milyen lesz a személyiségünk? A rövid válasz: igen. A hosszabb válaszért olvass tovább!
A neved meghatározhatja, milyen lesz a személyiséged

Nevek népszerűsége

A nevek népszerűsége évről évre változik. 2020. január elsején a Mária és a László nevet viselték a legtöbben Magyarországon, miközben az újszülötteknek a Hanna és a Bence nevet adták a leggyakrabban. A Bence népszerűsége már egy évtizede tart, 2010-ben is ez volt a legnépszerűbb fiúnév, a lánynevek élén pedig akkor a Jázmin állt.

Különlegesség, hogy egy szülőpár a járványhelyzet miatt a Pandémia nevet szerette volna adni kislányának, de a nevet nem javasolták anyakönyvezésre.

Hogy miért változnak a nevek népszerűségei koronként, illetve hogy bizonyos neveket milyen társadalmi státuszú emberek választanak, arról számos kutatás készült. Janky Béla szociológus azt mondja, több útja lehet a neveknek:

  • a magas státuszú emberek, az elit arisztokratikus nevet ad, olyat, amilyen neve senkinek nincs, aztán ez a név kezd lefelé menni az alacsonyabb társadalmi rétegek felé. Például: Luca, Patrícia, stb.
  • média útja: tv sorozatokban népszerű nevek, amelyek nem járják meg az elitet. Például: Rómeó, Vanessza, stb.
  • irodalmi alkotások, mesék. Például Bendegúz, az Indul a bakterház című filmből
  • hagyományőrzés: generációról generációra szálló nevek. Például: István, Béla, stb.
     

Ha elit nevet kapsz, a viselkedésed is arisztokratikus lesz

kislány nyuszivalAnastasia Gepp képe a Pixabay-en

A nevek egyik útja tehát, amikor magas státuszú emberek adnak egy nevet a gyereküknek, aztán ez a név egyre jobban elterjed az alacsonyabb státuszúak körében is.

Luca

”A Luca most kifejezetten népszerű név. Nekem volt egy Luca kollégám, aki egy elit értelmiséginek volt a lánya, 1979-es születésű. Abban az időben szinte senki nem adott Luca nevet a gyerekének. Ez egy arisztokratikus név” – mondja a Janky Béla szociológus.

Akik tehát a Luca nevet kapták, azok elkezdtek arisztokratikusan viselkedni. Ez pedig vonzó lett a felső középosztálynak. Megismertek Lucákat, akik kimértek, kedvesek, cserfesek, határozottak voltak. Tudat alatt beléjük vésődött, hogy milyen jó ez a név, és később, amikor gyerekük született, talán nem is emlékeztek rá, hogy miért tetszett nekik a név, de ezt választották születendő gyermeküknek.

”Az emberekben benne van az, hogy a felsőbb osztályokhoz akarnak tartozni. És vonzóak azok a tulajdonságok, amelyeket ők hordoznak. Például van, amikor a fehér bőr arisztokratikus, van, amikor a sötétebb, jelen kultúrában a soványság, de volt, amikor a kövérség volt arisztokratikus. Egy elit szülő ad egy arisztokratikus nevet, mert ő megteheti, hogy olyan nevet ad, amit más nem. Ő ezzel fejezi ki, hogy nem tartozik a köznéphez.
 

Irodalmi alkotások

kisfiúBenjamin Sz-J. képe a Pixabay-en

”Amikor azt mondjuk, hogy például a Bendegúz huncut, az egy olyan társítás, ami mögött kell lennie figuráknak. Irodalmi alakoknak, például az Indul a bakterházból.”
 

Rómeók és Vanesszák: a média útja

A szociológus azt mondja, a média útján adott nevek nem járják meg az elitet.

”Alacsony státuszúak nézik a tv műsorokat és olyan neveket adnak, amelyeket a sorozatokban hallottak. Ez már közvetlenül jelzést ad arról, hogy annak a gyereknek a szülei milyen kulturális fogyasztók. Az pedig jelzést ad arról, hogy milyen társadalmi státuszúak. És emiatt nem lesznek ezek a nevek a középosztály számára kedveltek, népszerűek.”

Ezek mögött a nevek mögött is konkrét figurák vannak: például egy Rómeó, aki csinos fiatalember volt és a sorozatban minden női szereplő őt imádta. Vagy egy Vanessza, aki a sorozatban egy meseszép királylány volt.


Te milyen szempontokat vettél/veszel figyelembe névválasztáskor? Emlékszel, hogy azt a nevet, amit gyermekednek adtál, hol hallottad először? Miért tetszett? Milyen tulajdonságokkal ruháztad fel a nevet?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja