SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őssejttárolás: jelenlegi formájában értelmetlen?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-09-03
Miközben a szülők egy része nagyon komoly anyagi áldozatok árán veteti le gyermeke köldökzsinórvérét abban a reményben, hogy egy esetleges súlyos betegséget majd ezen a módon fognak tudni meggyógyítani, a szakemberek egy részének álláspontja szerint az eljárásnak jelenlegi formájában semmi értelme nincs. A Qubit cikke alapján.
Őssejttárolás: jelenlegi formájában értelmetlen?

A köldökzsinórvér nagyon fiatal sejteket, úgynevezett őssejteket tartalmaz. Ezek megfelelő környezetbe helyezve vérképző szervekké alakulhatnak, így általuk kezelhető nagyjából hatvanféle végzetes betegség: daganatok, vérképzőrendszeri rendellenességek, immun-és idegrendszeri zavarok, az anyagcsere megbetegedései.
 

Mindez azonban sajnos nem olcsó mulatság.

Hazánkban jelenleg magánintézmények foglalkoznak a köldökzsinórvér tárolásával. Alapszolgáltatásuk, amely magában foglalja a vér születéskor történő levételét és 20-25 évig történő tárolását, 340-400 ezer forintba kerül. A prémium csomag ára, amelynek keretében a köldökzsinórszövetet is tárolják 595-740 ezer forint.
 

Ennél is nagyobb probléma azonban az eljárással, hogy jelenlegi formájában gyakorlatilag hasznavehetetlen.

Uher Ferenc őssejtbiológus a Qubitnak elmondta: Egymillió beteg gyerekből talán egy ha van, akit lehet a saját őssejtjeivel gyógyítani.

A szakember ezt a következőképpen magyarázta: "A köldökzsinórvérben lévő őssejtek a vérképzőrendszer rendkívül fiatal sejtjei. Ez szinte kizárólag arra teszi őket alkalmassá, hogy probléma esetén képesek legyenek újraalkotni egykori »gazdájuk« vérében az összes sejtes alkotóelemet. Ezek nagyjából a sebgyógyulásban elengedhetetlenül fontos vérlemezkéktől az oxigént és a szén-dioxidot szállító vörösvérsejteken át az immunrendszer működésében kulcsszerepet játszó fehérvérsejtek különböző fajtájáig terjednek."
A vérképzőrendszeri zavarok különböző betegségekben – súlyos vérszegénységben, vérzékenységben vagy leukémiában – nyilvánulhatnak meg. Ennek kezelésére egyébként eddig is létezett már őssejtterápia: a több mint fél évszázada sikerrel alkalmazott csontvelő-átültetés.

A köldökzsinórvérnek a csontvelőhöz képest elvileg két előnye is van: egyrészt magasabb koncentrációban tartalmaz őssejteket, másrészt mindenki a saját őssejtjeit kapja, így – a donort igénylő csontvelőtranszplantációtól eltérően - nem kell tartani a kedvezőtlen immunreakciótól.
Csakhogy itt lép fel egy nagy probléma: a kisgyerekkori tumoros megbetegedések általában már magzati korban gyökeret vertek, ezért a saját őssejt nem fogja ezeket meggyógyítani!
 

E probléma kiküszöbölésére született meg az első "életmentő testvér", Adam Nash Amerikában, 2000-ben.

A kisfiú nővére, Molly, egy ritka, ám annál súlyosabb rendellenességtől, a Fanconi-vérszegénységtől szenvedett. Ez - amellett, hogy folyamatosan rontotta a kislány állapotát - hajlamossá tette a különböző ráktípusokra. Az ilyen betegségtől szenvedő kicsik ritkán érik meg a felnőttkort, a 35. születésnapjukat pedig már gyakorlatilag biztos, hogy nem ünnepelhetik meg. A szülők mesterséges megtermékenyítéssel hozattak létre több embriót, akik közül a genetikailag legoptimálisabbnak tartottat ültették be - így született Adam, akinek a köldökzsinórvéréből nyert őssejtekkel kezelték Mollyt. A küldetés azonban sajnos nem járt teljes sikerrel: a lány ma 24 éves, és bár életben van, folyamatos, súlyos egészségi problémákkal küszködik.

A köldökzsinórvér másik előnye - a benne található őssejtek magas koncentrációja - sem feltétlenül pozitívum. Igaz, hogy sűrűn vannak jelen ezek a sejtek, a mennyiségük azonban alacsony: legfeljebb a gyermek 10-11 éves koráig lehet elég. Ezért teljesen indokolatlan 25 évig tárolni őket.
 

Mindez azt jelentené tehát, hogy a köldökzsinórvér-terápia teljességgel haszontalan?

Erről szó sincs. Az ötlet tudományosan abszolút megalapozott, csak a kivitelezést kellene hatékonyabbá tenni. Uher Ferenc a legjobb megoldást egyfajta központ "bank"-ban látja, amely nagyjából az Országos Vérellátóhoz hasonló elven működne: ott tárolnák a mintákat, és szükség esetén bárki hozzáférhetne a számára leginkább megfelelőhöz. Ha ez megvalósulna, valóban forradalmi változás állhatna be a daganatos gyermekek gyógyításában.

Indexkép: pixabaySanjasy

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja