SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megkönnyíti az anyukák életét: víz- és időspórolás mosogatógéppel

Németh Noémi [cikkei] - 2017-10-30
 [X]

Mit szólnál, ha kapnál évi 15 szabadnapot? Számolgattunk egy kicsit: meg fogsz lepődni, mennyi időt, pénzt és vizet spórolhatsz, ha mosogatógépet használsz!
Megkönnyíti az anyukák életét: víz- és időspórolás mosogatógéppel

Egy kisgyermek érkezése fenekestül forgatja fel az addigi, megszokott életet. A babáját hordozó anya meghatott, boldog tekintetét azonban általában némi kimerültség árnyékolja be: amire a legtöbb friss anyuka panaszkodni szokott ebben az időszakban, az az állandó alvás- és időhiány. Ha már a nap 24 óráját nem tudjuk többre nyújtani, nézzük, hogyan takaríthatunk meg némi időt - amit sokkal hasznosabban is eltölthetünk.


Mennyi időt takaríthatunk meg a mosogatógéppel?

A mosogatás már a gyermekek érkezése előtt is érezhető időt vesz el az életünkből: átlagosan 30 percen át mosogatunk minden nap. Ez egy hónap alatt már 900 percet tesz ki - amit akár a párunkkal is eltölthetnénk.
A klasszikus tanácsok, amiket minden kismama százszor hallgat végig a várandósság során (“Aludj, amíg még megteheted…” vagy “Pihenj, amennyit csak tudsz, mert a baba mellett úgysem lesz rá időd”) csak akkor nyernek igazán értelmet, amikor már megszületett a pici. És lám: igazuk volt a tapasztalt anyukáknak. Érdemes az utolsó, kettesben töltött hónapokat kihasználni, pihenni, amennyit tudunk, és ápolni a párkapcsolatunkat - melyet a kisbaba érkezése komolyan próbára tehet. Havi plusz 15 órával azért már lehet mit kezdeni!

A későbbiekben ahogy bővül a család, úgy nő a mosogatással töltött idő is: egy kisbabás, kisgyerekes anya már átlagosan 1 órát tölt a koszos edények felett - naponta. Ha mindezt a mosogatógép végzi el helyettünk, akkor havonta 30 értékes órát takarít meg számunkra: így szinte két "szabadnapot" is kaphatunk minden egyes hónapban (ha csak az ébren töltött órákkal számolunk). Ez egy év alatt már 360 felszabadult órát tesz ki, azaz kereken 15 nap szabadságot. Te mivel töltenéd ezt az időt?


Mennyi vizet spórolhatunk a mosogatógéppel?

A kézi mosogatás álló vízzel számolva, nagyon takarékoskodva is kb. napi 30 liter vizet emészt fel. Ha folyóvíz alatt mosogatunk, ez a szám a többszörösére is nőhet, minimum 120 literre. Ezzel szemben egy mosogatógép átlagosan 10 (!) liter víz segítségével varázsolja tisztára az edényeket.

Kisgyermekkel a családban sokkal több vizet fogyasztunk, mint azelőtt: babakorban akár napi 3-4x is le kell mosni a pici popsiját, később pedig ahogy elkezdi felfedezni a világot, egyre többször keveredik majd olyan helyzetbe, ami csakis egy alapos csutakolással végződhet. Nem árt, ha spórolunk a vízen ott, ahol csak tudunk - legfőképp a pénztárcánk, de a környezetünk kímélése és a fenntarthatóság érdekében is.


A mosogatógép egyéb előnyei - kisgyerekes szemmel


Vége a konyhai káosznak

A babázós, kisgyerekes évek kimerítő évei alatt egyedül az garantálja a konyha állandó tisztaságát, ha van a háznál egy jól bevált mosogatógép. Ebbe bepakolni és beindítani a programot csak 2 percet vesz igénybe, így sokkal valószínűbb, hogy minden nap megtisztulnak az edények - azzal a "felesleges", szabad egy órával azonban ritkán rendelkeznek az anyukák, amit a mosogatásra kellene szánni. Így történik meg az, hogy a kisgyerekes otthonokban általában szalad az egész ház, a kimerült anya pedig azt sem tudja, melyikhez kapjon előbb: a 3 órája a mosógépben álló ruhákat teregesse ki, fürdesse meg a picit aznap már hatodszorra is, mert újból összekoszolta magát, vagy rohanjon mosogatni, miközben a vacsora sincs még kész? Ilyen helyzetben általában a gyerek nyer, majd ezt követi a munkából hazaérő férj korgó gyomra: a teregetés ráér még pár órát, a mosogatás pedig várhat holnapig is. Vagy holnaputánig.

Egy mosogatógéppel biztosan nem kerülhetünk többet abba a helyzetbe, amikor már olyan nagy halomban állnak a koszos edények, hogy nincs mihez nyúlnunk, ha megterítenénk a vacsorához.


Sterilitás

A magas hőfoknak, az erőteljes vízsugárnak és a fertőtlenítő programoknak köszönhetően a mosogatógépből jóval sterilebb edényeket pakolhatunk ki, mint amennyire kézzel el tudnánk mosogatni ugyanazt. Egy kisbabás, kisgyermekes háztartásban pedig különösen fontos a megfelelő higiénia és sterilitás - főleg, ha olyan tárgyakról van szó, amiket a pici a szájába vesz.


Anyagiak

Az előbb kiszámoltuk, hogy kézi mosogatás során a gép vízigényének sokszorosát használjuk el, s mindez persze pénzben is ugyanilyen különbségeket jelent - a többszörösébe kerül, ha folyóvízben mosogatunk, mint ha mosogatógépet használnánk. Egy kisbabás háztartásban pedig nem árt, ha spórolunk, amin csak tudunk, hisz a babavállalás már önmagában is nagy anyagi megterhelést jelenthet a család számára.


Kép: Tookapic / Pexels

Sokan azért halogatják a mosogatógép beszerzését, mert a megvásárlása némi beruházást igényel - holott láthatjuk, hogy a befektetett pénz előbb-utóbb meg fog térülni. Az idő azonban - ami a legnagyobb kincsünk manapság, amiből mindenkinek kevés van - pénzben nem mérhető. Mennyit érne meg neked napi egy szabad óra? Mivel töltenél évi 15 szabad napot?
Ne görnyedj a mosogató felett évente 360 órán át: töltsd inkább ezt az időt a pároddal, a gyerekekkel, vagy bújj ágyba hamarabb! Már egy óra plusz alvás is nagyon sokat számíthat az egészségünk szempontjából, egy nyugodtabb, kipihent anyukára pedig nagyobb szüksége van a gyerekeknek, mint bármi másra.

További információ: www.bosch-home.com/hu/

Indexkép: Visit Lakeland / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
A szerkesztő ajánlja