A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne hagyd, hogy az idő uraljon téged!

Oberling Léna - 2019-01-07
A háztartásunk sosem pihen. Folyamatosan adja számunkra a feladatokat, és ha nem vigyázunk, akkor nem csak a háztartásunk kezdi el az irányításunkat, hanem az idő sem lesz a barátunk.
Ne hagyd, hogy az idő uraljon téged!

Amikor ezt a cikket írom, akkor már túl vagyok a tél eleji nagytakarításon, és most már nagy élvezettel, és rendben készülök a Karácsonyra. De a takarítás előtt az otthonomban nem a rend dominált, hanem a káosz uralkodott, ami ritkán szokott nálunk megtörténni. Miért jelent meg nálunk a káosz? Valószínűleg erre én adtam neki okot, mert nem uraltam az időmet. Nem osztottam be a napjaimat a feladataimhoz mérten, és nem terveztem be a munkám mellé a házimunkát.

Évek óta terv szerint vezetem a háztartásomat. Minden feladat bejegyezve a naptáramba. Nem csak a fogorvos, vagy az üzleti találkozó, hanem az ablakpucolás és a heti porszívózás is. Novemberben annyira felgyülemlett a munkám, hogy a sok év alatt kitaposott tervező ösvényemet elhagytam. November elején azt gondoltam, hogy ha egy hetemet nem a terv szerint bonyolítom le, akkor semmi baj nem történhet.

határidőnapló
jarmouk / pixabay

A káosz elvileg tényleg nem az első egy hét alatt lelt nálunk otthonra, hanem a november négy hete alatt. Mire észbe kaptam, már nem volt visszaút. Vagyis kiút az még akadt, és ez pedig a nagytakarítás és a nagy rendrakás. Nem is tudom, hogy mikor csináltam már azt a hagyományos nagytakarítást a saját otthonomban. Már évek óta nem volt rá szükségem, mert mindig szinten tartottam a rendet és a tisztaságot hétről hétre. Csak az ablakpucolást kellett 2-3 havonta beiktatnom. Az, hogy nem végzek 2-3 havonta nagytakarítást, azt annak tudható be, hogy a háztartási munkáimat is betervezem, és beírom a naptáramba.

Erről a tervezésről már nagyon sokat írtam az oldalalmon, és még nagyon sokat fogok írni. De most térjünk vissza az időre. Mivel nem tartottam magamat az eredeti tervhez, ezért megcsúsztam az időmmel is. Így a nagytakarítás befejezése után ránéztem a novemberi hónapomra, és elkezdtem gondolkodni, hogy oké, hogy a tervet nem tartottam be, de még ezen kívül hol pazaroltam el az időm nagy részét, amit elvileg a háztartási feladatok elvégzésével kellett volna eltöltenem.

Visszatekintve a káosz hónapjára rájöttem, hogy nem azzal volt a baj, hogy az időmet más dolgokkal töltöttem ki az eredeti feladatok helyett, hanem azzal volt a baj, hogy nem használtam fel jól az időt. Sok olyan tevékenység van, amit lehet úgy is végezni, hogy mellette más feladatot is végzek párhuzamosan. Ezekből a párhuzamosan végezhető dolgokból osztok meg veletek most párat.

Ha épp nyelvet tanulsz, vagy hangoskönyvből elsajátítható tanagyagból fogsz vizsgázni, akkor ezt megteheted vasalás, teregetés vagy pakolászás közben is. Elég, ha felteszed az anyagot MP4 lejátszóra és az elvégzendő feladat közben ezeket az anyagokat máris tudod hallgatni. Sőt, még vissza is mondhatod!

telefon headset
FirmBee / pixabay

Főzés közben nagyon jól meg lehet beszélni az előző napi történéseket anyuval vagy a barátnővel. Elég, ha a telefonhoz headset-et csatlakoztatsz, és máris szabad mindkét kezed.

Gondold végig, hogy mit akarsz főzni aznap. Sok olyan étel van, amit több ideig kell tűzhelyen hagyni. Amíg az fő, addig el tudunk végezni egyéb háztartási munkákat. Ilyen a gyerekszobában való játékok elpakolása, vagy a szennyes kiválogatása és a mosás elindítása is.

Mosott ruha
utroya0 / pixabay

Írj mindent fel! Ha este eltervezed, hogy mi az amit másnap feltétlenül meg akarsz csinálni, akkor azt írd fel magadnak. Ha csak fejbe döntöd el, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nem fogod elvégezni.

indexkép: geralt / pixabay.com

Oberling Léna


Oberling Léna
Takarítási specialista

Elérhetőségeim:
Email: hello@rendegykattintasra.hu
Honlap: https://rendegykattintasra.hu
Facebook: Rend egy kattintasra - Léna Világa
Tisztaságtérkép
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja