SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újszülöttkori teendők - tanácsok a kezdetekhez

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2011-12-20
Az újszülött hazajövetele nagy esemény a családnak. Anya, apa, gyermek így lesz egy család, elkezdődik közös életük.
Munkám során megkérem a szülőket, ha lehetséges néhány hétig ne jöjjön látogató a családhoz, mert - évszaktól függetlenül - szinte mindig előfordul valamilyen fertőző betegség. Ha mégis jön babalátogató, mosson alaposan kezet, esetleg vegyen fel egy tiszta felsőruhát, ne maradjon sokáig!
Újszülöttkori teendők - tanácsok a kezdetekhez

Kiságy, járóka


A baba bekerül a kiságyába, ami előreláthatólag másfél-két évig az alvóhelye lesz. A mozgásfejlődés előrehaladtával a kiságyat gyorsan kinövi a baba és idővel járókára lesz szükség. Kapható nagyméretű ágy, melynek szélessége 1 méteres, ebben kényelmesen lehet forgolódni. Helytakarékosság az is, ha egy 1x1 méteres járókát vesz a szülő és az ügyes apuka a négy sarkán 4 fakockával felerősíti az alját. A baba felállásakor visszatehető a fekvőfelület a járok aljára.

Érdemes krepp lepedőt és takaróhuzatot venni, mert az nem igényel vasalást. A fej alá vasalt pelenkát kell tenni. 6 hétig a ruhák vasalása is ajánlott. Mosáshoz bármilyen típusú mosószer használható, de nem attól lesz tiszta a ruha, ha nagy mennyiségű port szórunk a gépbe. Minimum háromszori öblítés az ajánlott. Öblítőszer nem szükséges erős illata miatt.
 

Pelenkázás


Minden pelenka egyszer használatos! Étkezés előtt történik a pelenka cseréje. Ebben a néhány percben kicsit felébred a baba, rájön, hogy éhes. Ha rendszeresen így teszünk, kialakul a rítus, és csecsemő tudni fogja, hogy tisztába tétel után enni kap. Sírós, türelmetlen babák is idővel megtanulják az egymást követő eseményeket. Étkezés közben előfordul, hogy széklet távozik, ilyenkor a jó közérzet miatt ismét tisztába kell tenni a csecsemőt.

A pelenka mérete testsúly kilógrammban van megadva, ezt érdemes figyelni, mert ha túl nagy a babára, fenn áll a veszélye annak, hogy nem zár rendesen és kifolyik a tartalom. Nem ajánlott a popsi törlő rendszeres használata. Leszedi a bőr felsőhámrétegét, ami a védelmet biztosítja, ezáltal utat nyit a vizeletben vagy székletben levő kórokozóknak. Túl sterillé teszi a bőrt, ha rendszeresen használják. A bőr kipirul, könnyebben felázik az amúgy is szinte 24 órán át ázó popsi. Pirosság, probléma esetén speciális kenőcs, krém ajánlott, normál esetben, a gyógyszertárban recept nélkül is hozzáférhető krémet ajánlom. Krém és hintőpor együttes használata tilos!


Öltöztetés

 
Az újszülöttek keze, lába hűvös/hideg a még fejletlen keringése miatt. Körülbelül 2-4 hét alatt ez rendeződik, ami függ a baba súlyától, az évszaktó, a szoba hőmérsékletétől.  A pelenka fölé mindenképpen ajánlott egy pamutból készült bady adása, mely követi a hosszfejlődést, vagyis több patent van rajta. Az első napokban - a nyári újszülötteknek is - hosszú ujjú rugdalódzót ajánlok. Sapkát a szobában ne használjunk, legfeljebb, ha a baba haja nagyon dús, hosszú és fürdetés után nyirkos marad a kicsit hűvös szobában. Nagyon kell figyelni arra, hogy a pelenka, a ruha ne legyen szoros, ne vágjon be a húsba! A takarót elég köldök magasságig tenni, nehogy baleset legyen! Minden esetben huzat kell a takaróra, pláne, ha az egy kicsit bolyhos, szöszös.


Körömvágás


Egy időre született gyermek körme bizony 4-5 napos korára megnő, esetleg töredezik, éles, karmol. Alkohollal lefertőtlenített babaollóval ügyesen le lehet vágni azt, amikor eszik vagy alszik, mert akkor nem kapkod, elkerülhető a baleset. Nem kell fazonra vágni, csak ne legyen éles a sarka. Általában 4-5 naponta szükséges a kézen ez a művelet. A láb körme lassan nő, a 3. hét körül fog történni az első igazítás. Ha egy kicsit begyullad a köröm sarkánál a bőr, alkohollal le kell fertőtleníteni, gyorsan rendbe jön.


Szobahőmérséklet


Normál súllyal született újszülöttek szobáját nem kell túlfűteni! Mindig figyelembe kell venni, hogy a család milyen hőmérsékletet szeret maga körül. Általában 21-23 fok az ideális. Fürdetéshez 24-25 fok. Nyáron ez kevésbé szabályozható, de télen minden esetben megoldható.

Évszaktól függően lehet szellőztetni. Ne féltsük a csecsemőt a friss levegőtől! Kezdetben, 1-2 hétig vigyük ki a szobából, ha kinyitjuk az ablakot, de később - az időjárástól függően - betakarva nyugodtan élvezheti a friss levegőt. Túl meleg, túlfűtött helységben akár óránként is lehet ablakot vagy ajtót nyitni.


Fürdetés


Az első fürdetés mindig szertatás-szerűen történik, legyen az újszülött első vagy többedik gyermek. A fürdetés is a napi rítus része, általában este történik.  Ekkor kapnak tiszta ruhát is.

A fürdővíz hőmérséklete 35-37 fokos legyen. Ha nincs vízhőmérő, akkor a női könyök is nagyon jó erre. Gyógyszertári fürdető kenőcsöt javaslok mindig, mert az tartalmaz olyan anyagokat, melyek a száraz, repedezett bőrre gyógyszerként hat. Mivel ezek a kenőcsök nehezen oldódnak, ajánlott nagyobb mennyiséget egy üres palackba betenni, nagyon forró vízzel összerázni, ebből lesz a baba „fürdősamponja”, amiből félkupaknyi elég a vizéhez. A köldökcsonk miatt a kiskádba elég 8-10 cm vizet engedni. „Ülve”, majd hasra fektetve, biztonságosan fogva, finoman lemossuk a fejtől lábig. Fürdőlepedővel (legjobb a tetra anyagból készült) a felesleges vizet le kell itatni, nem dörzsölni. Ha már nem hámlik, nem száraz a bőre, a hajlatokba kevés hintőpor szórása megakadályozza az összeérő bőrfelületek bepállását. A köldök teljes begyógyulása után hasig érő vízben lehet fürdetni.
Kezdetbe a fürdetés sírással is járhat. Idővel megszokja a csecsemő a vizet és jól érzi magát benne. Mindig jól fogjuk a vízben, nehogy elbizonytalanodjon a kicsi, érezze magát biztonságban.


Ápolás


Fürdetés előtt az úgynevezett olajos tisztogatás már elavult. Ha nagyon  száraz, repedezett az újszülött bőre a karján és a bokáján, akkor napközben többször be lehet ezeken a helyeken kenni fürdető krémmel. Ebben az esetben a vízbe nem kell tenni a baba „samponjából” (lásd fentebb), de nagyon kell vigyázni, mert a baba teste vízzel érintkezve nagyon csúszós lesz!

Orrba, fülbe nyúlni fülpiszkálóval nem lehet! Váladék észlelése esetén vattával lehet kitisztítani. Szükség esetén az orrszívó-porszívó használata kíméletes, gyors, de előtte a váladék feloldása szükséges, hogy elkerüljük a nyálkahártya bevérzését.

A szájüreg külön ápolást nem igényel, szájpenész esetén szükséges a megfelelő kezelést alkalmazni lehetőleg ujjra csavart gézlappal.

Amikor a baba bőre szép, nem száraz, akkor fürdetés után ajánlott a hintőpor használata. Nyáron a has és a hát beszórása is nagyon kellemes közérzetet biztosít a kicsinek.

Fotó: Maggie Winters / Flickr.com

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja